elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

VEKMAR Kahvaltı Etkinliği Konuğu |
Dr.Şeref OĞUZ

VEKMAR yöneticilerinin bir araya geldiği Kasım ayı kahvaltı etkinliği İTO Cemile Sultan Korusu'nda yapıldı. Kahvaltı etkinliğinin konuğu SABAH Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr.Şeref OĞUZ “Biz Göçebe Türkler Neden İnovasyon Yapamıyoruz?” sunumunda İnovasyonun Önündeki Kültürel Engelleri VEKMAR yöneticileri ile paylaştı.



A- A+
20.11.2013 tarihli yazı 9084 kez okunmuştur.
VEKMAR Kurumsal İletişim Yöneticisi Nuray ODABAŞ, 28 – 29 Kasım İnovasyon haftası sebebiyle gündeme aldıkları İNOVASYON konusunda Dr.Şeref OĞUZ’un değerlendirmelerinin çok önemli olduğunu konuya paralel olarak şirket kültürlerinin operasyonel inovasyon sürecinde olduklarını ve şirket çalışanlarının eğitimine önem veren, planlarının yürütülmesi hedefinde ilerleyen bir kültür benimsediklerini aktardı.

 
 


Dr.Şeref OĞUZ konuşmasında;
Sibernetik'in kurucusu, Cizreli İsmail Ebul-iz¸ başka bir isimle El Cezerî'nin, 800 yıl önce sarf ettiği şu söze her konferansında referans olarak yer verdiğini belirterek: "Hayata geçirilmemiş her bilgi, doğru ile yanlış arasında bir yerdedir"dedi.
 
“Her ne kadar, "icat çıkarma" diyen bir kültüre sahip olunsa da... Bizler de arada-sırada bir şeyler icat edebiliyoruz. Bununla da kalmıyor, daha sonra kendi icadımızı yok ediyoruz. “İnovasyon” dediğimiz yenilikçilik, tam anlamıyla "eski köye yeni adet" getirmektir ve biz Türkler bundan hiç hazzetmeyiz.”
 
 
İnovasyonun önündeki engelleri ise;
Kültürel direnç: Farklı olana karşı duyulan güvensizlik ve farklı olana karşı duyulan korku. Farklılığı düşmanlık olarak algılayan kültür işte inovasyondaki neden “AR(araştırma)” var da “GE(geliştirme)” yok olduğunun noktalarından bir tanesi.
 
Bize benzemeyenden nefret, akıl yerine kurnazlık, sabır yerine telaş, merak yerine biat, bilgi yerine kanaat ve özgün yerine taklit ediyoruz.  Bu yüzdendir ki eski köye yeni adet getireni "töre" yapıyor, icat çıkaranı yok ediyoruz. Türk toplumu gözüyle düşünen bir ulus, beyniyle değil. Anlatırsın, anlatırsın anlamaz. Verirsin, ben de isterim stratejisi. “Me too” yani “Ben de” toplumu.
 
Dr.Şeref Oğuz yapılması gerekenler konusunda da;
Merakın kamçılanması, farklılıkların keşfedilmesi, ihtiyaç envanterinin belirlenmesi, uzman ile değil de tutkulu olanla çalışmayı, fikirleri suçlamamayı ve yargılamamayı,  önemle vurguladı.
 
REKABET, BATI KÜLTÜRÜNDE DÜELLODUR

Cyrano de Bergerac; “Katedralin arkasında sabah 5'te dikkati çekecek kadar heybetli burnu ile alay edenlerin yüzlerine eldivenlerini çarpar ve onlarla mertçe düello ederler. Birisi diğerini yok eder. Hile yapılamaz çünkü şahitler vardır. Aksi hâlde hile yapıldğında şahitler hile yapan kişiye ateş ederler ve onu öldürürler. Klasik Batı, rekabet kültürü bunun üzerine kuruludur.
 
MERAK EDEN BAŞARIR.

İnovasyon hep merak etmektir.
 
TOPRAK DOYANA KADAR SUYU AKITMAYA DEVAM

Sabrın bize tarım toplumuyla birlikte geldiğini sözlerine ekleyerek; sabır,  sabır, sabır !
Mevlana’nın bir sözüyle “Sabreden zafere erişir” diye konuştu.
 


 
Orçun ŞEN Orçun ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır