Yerli HES Türbini Üretildi!
Hidroelektrik Santral Bileşenlerinin Yerli Olarak Tasarımı ve Üretimi (MİLHES) adlı Proje kapsamında, 2015 yılından bu yana üzerinde çalışılan ilk yerli türbinimiz üretildi.Test edilen türbinler, önümüzdeki günlerde Antalya'nın Düden Çayı üzerine kurulu Kepez-1 hidroelektrik santraline takılacak.Ayrıntılar haberimizde.
11.06.2018 tarihli yazı 12505 kez okunmuştur.
Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu tarafından 2013 yılında, MİLHES Projesi için çalışmalara başlanmıştı. TÜBİTAK, MİLHES’i gerçekleştirmek için proje çağrısına çıkmış ve 2015 yılı şubat ayında ise TOBB ETÜ ve diğer ortakları Kepez-1’in MİLHES Projesini resmen üstlenmişti. Bu ilerlemeler doğrultusunda geçtiğimiz günlerde ilk kez bir hidroelektrik santralin türbin parçaları yüzde 100 yerli olarak tasarlanıp, üretildi.
KEPEZ-1 hidroelektrik santraline takılacak olan türbinin, jeneratör tasarımını TÜBİTAK Marmara-Araştırma Merkezi, jeneratör üretimini TEMSAN, türbin üretimini ise İzmir’de kurulu bir şirket olan Gimas A.Ş yaptı. En önemli kısımlarından biri olan olan türbin tasarımı da TOBB ETÜ Hidro ekibi tarafından tasarlandı ve model üretildi. TOBB ETÜ Hidro’da verim testleri gerçekleştirildi. TOBB ETÜ Hidro’nun ilk türbin model testi, bu proje kapsamında kendi tasarladığı bir türbindir. Kepez-1’e takılacak türbinin modeli üretildikten sonra, esas türbinin imalata geçilebilmesi için gerekli test, Su Türbini Tasarım ve Test Merkezi’nde gerçekleştirildi.
►İlginizi Çekebilir: Hidroelektrik, Rüzgar ve Güneş Enerjisi Avantaj ve Dezavantajları
MİLHES projesinin TOBB ETÜ’deki yürütücüsü Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Selin Aradağ Çelebioğlu, geliştirme projesinin 23 milyon TL bütçesi olduğunu açıkladı. Geliştirilen modelin yurt dışında test edilmesi halinde ödenecek bedelin 400 bin Euro olduğunu hatırlatan Çelebioğlu, bu paranın yurt dışına verilmeyerek test ve belgelendirmenin TOBB ETÜ Hidro’da yapıldığını vurgulayarak, Türbin üretimi ve testi ile ekonomiye 400 bin Avro tasarruf imkanı getirildiğine dikkat çekti. TOBB ETÜ Hidro’nun 2MW büyüklük ile dünyanın en yüksek kapasiteli test merkezi durumunda olduğunu vurgulayarak, proje kapsamında sadece TOBB ETÜ’de 30 kişilik bir ekiple gerçekleştirdiklerini anlattı.
Santrallerin yenilenmesinin ihtiyacı olduğunu düşünen proje yöneticisi Çelebioğlu, Türkiye’de 600’ün üzerinde hidroelektrik santral olduğuna dikkat çekerek, sadece kamuya ait santralların yenilenmesinin yaklaşık olarak 250-300 milyon Euro’ya ulaşabileceğini belirtti. Büyük santrallerin yenilenmesi için her birinin yaklaşık yaklaşık 50 milyon avro, Kepez gibi daha küçük santrallerin yenilenmesinin 5 milyon avro civarında rakamlara mal olması öngörüldüğünü de açıkladı.
Dört ortaklı proje kapsamında üretilen, tamamı yerli ve milli olan ilk türbinin 36 bin haneye elektrik sağlayan Kepez-1’e takılması için çalışmalar devam ederken Kepez-1’in Ekim-2018 itibarıyla tamamı yerli, yeni hidrolik ekipmanla tekrar elektrik üretmeye başlaması planlanıyor.
Kaynak:
►etu.edu
►etu.edu
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.