elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Zorlu Osmaniye'de rüzgar enerjisi üretecek

Osmaniye'de inşası devam eden rüzgar santralinin ilk türbinini 18 Şubat 2009 Çarşamba günü tamamladı.



A- A+
25.02.2009 tarihli yazı 3859 kez okunmuştur.

Zorlu Enerji Grubu bünyesinde yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretim tesisleri kurmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Rotor Elektrik Üretim A.Ş, Osmaniye'de inşası devam eden rüzgar santralinin ilk türbinini 18 Şubat 2009 Çarşamba günü tamamladı.



Zorlu Enerji Grubu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, 135 megavat (mw) kapasitesiyle Türkiye'nin tek alanda kurulu en büyük RES'i olacak santralin alt yapı çalışmalarına 2008 yılı Temmuz ayında başlandı.



Osmaniye'nin Bahçe ve Hasanbeyli ilçeleri sınırlarında yer alan rüzgar santrali için bugüne kadar 40 kilometrelik servis yolu açıldı ve bölgeye gemilerle Almanya ve Brezilya'dan 14 set ekipman sevk edildi. Her biri 356 ton ağırlığındaki türbinlerden ilk ikisinin montaj çalışmaları Ocak ayı ortalarında başlatıldı.



Rüzgar santralinin yapımında kullanılan türbinler, Türkiye'de kurulan en büyük rüzgar türbinleri olma özelliği taşıyor. Tribünler, 85 metrelik kule gövdesi ile 30 katlı bir bina yüksekliğine sahip. Kanat çapı 100 metre olan 7 adet 2,5 mw'lık türbinden oluşacak ilk etap çalışmalarının ise Nisan 2009'da tamamlanarak üretime alınması planlanıyor.



Zorlu Enerji Grubu, yıl sonuna kadar 54 türbinin montajını tamamlayarak rüzgar santralini tam kapasite ile çalıştırmayı ve yılda 500 milyon kwh elektrik üretmeyi hedefliyor.



Grup, Bahçe ve Hasanbeyli sınırları içinde yer alan 135 mw kapasiteli rüzgar santralinin yanı sıra Osmaniye'nin Sarıtepe ve Demirciler mevkisinde 50 mw ve 60 mw'lık iki bölüm halinde toplam 110 mw gücünde rüzgar santrali projesini de yürütüyor.



Şirket, doğalgaz aramalarına devam ediyor



Zorlu Enerji grubu, yurdun değişik bölgelerinde doğal gaz aramalarına devam ediyor.



Zorlu Enerji Grubu, Petrogas Proje ve Yatırımlar Direktörü Şahin Göndiken, başta Trakya olmak üzere, Konya, Adana, İzmir ve Muğla'da petrol ve doğal gaz aradıklarını belirtti.



Göndiken, Zorlu Petrogas'ın hisselerinin tamamına sahip olduğu, petrol ve doğal gaz arama, üretim ve satış faaliyetlerini yürütmek üzere kurulan Amity Oil Şirketi'nin yoğun olarak arama ve tarama çalışmalarına devam ettiğini söyledi.



Amity Oil'in olarak Marmara Petrol Arama Bölgesi'nde 8 adet arama ruhsatları bulunduğunu ifade eden Göndiken, şunları kaydetti:



"Bunların 4'ünde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile yüzde 50 oranında ortaklığımız söz konusu. TPAO ile bir de ortak işletme ruhsatımız bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Adana Petrol Arama Bölgesi'nde de 1 adet arama ruhsatına sahibiz. Zorlu Petrogas olarak Marmara Petrol Arama Bölgesi'nde 5, Konya Havzası'nda 3, İzmir'de 3 ve Muğla Petrol Arama Bölgesi'nde 2 adet arama ruhsatımız var."



Trakya'da sondaj çalışmalarının sürdüğünü bildiren Gökdiken, "Trakya Bölgesi'nde sondaj çalışmalarımız devam ederken, diğer bölgelerimizde prospekt belirleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Trakya bölgesinde, 2009'un ortalarında başlayacak üç boyutlu sismik çalışmalarla yaklaşık 300 kilometrekarelik bir alan taranmış olacak" dedi.


Göndiken, geçen yıl sondaj yapılan 8 kuyudan 7'sinde gaz tespit ettiklerini söyledi.



2009 yılında Marmara'da açılacak 6 kuyudan umutlu olduklarını vurgulayan Göndiken, "Amity Oil'in tamamına sahip olduğu ruhsat alanlarında açılmasına karar verilen kuyuların sondajlarına başlandı. Alpullu Bölgesinde daha önce kazılan kuyularla 90-100 milyon m³ rezerv olduğu belirlenmişti.



Kaynak: Dünya