Zorlu rüzgar güllerini dikmeye ocakta başlıyor
Zorlu Holding Enerji Grubunun, Osmaniye'nin Bahçe ve Hasanbeyli ilçeleri arasında 300 milyon avro harcamayla kurmayı planladığı rüzgar güllerini yeni yılın ilk günlerinde dikmeye başlayacağı bildirildi.
Zorlu Enerji Elektrik Üretim Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz, Osmaniye Rüzgar Enerji Santrali (RES) Projesinin, Türkiye'nin fosil yakıtlara olan bağımlılığını ve dolayısıyla bunun neden olduğu zararlı ve kirletici maddeleri azaltıcı katkı sağlayacağını söyledi.
Doğa dostu enerji santralinin, yabancı enerji kaynaklarına bağımlılığı azaltmak ve Türkiye'nin enerji arz güvenliğini ve öz yeterliliğini güçlendirmesine destek olacağını belirten Topuz, elektrik üretim kaynaklarına da çeşitlilik kazandıracağını ifade etti.
Topuz, tesisteki kablolama elemanları, inşaat malzemeleri ve taşeronluk hizmetlerinin de yerel olarak sağlanmasıyla, yöre ekonomisinin güçleneceğini belirterek, "Aynı zamanda inşaat süresince Bahçe, Hasanbeyli ve Düziçi ilçeleri ile bazı köylerden 120 kişi istihdam edildi" dedi.
Zorlu Enerji Grubu'nun yatırımlarını belirlerken sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji üretimini ön planda tuttuğunu bildiren Topuz, projenin tamamlanmasıyla, Türkiye'nin tek bir alanda kurulu en büyük rüzgar santrali olacağını kaydetti.
Topuz, Osmaniye'nin Bahçe ve Hasanbeyli ilçeleri arasındaki kurulacak santrale dikilecek rüzgar güllerinin üretiminin Almanya ve İspanya'da yapıldığını anımsatarak, şöyle konuştu: "Bugüne kadar İskenderun Limanı'na 14 set kule ile 3 set kanat sevk edildi. Rüzgar türbinlerinin montajına da 2009 yılının Ocak ayında başlanması, 2009 yılı sonunda da tamamlanması planlanıyor. Osmaniye RES tam kapasite ile çalışmaya başladığında yılda 850-900 milyon kWh elektrik üretecek. İki etap halinde hayata geçirilecek projenin ilk etabı 85 metre kule yüksekliğine, 100 metre rotor çapına sahip 54 adet 2,5 MW'lık türbinlerden oluşuyor. 135 MW'lık kapasiteye sahip ilk etap tamamlandığında yılda 500 milyon kWh elektrik enerjisi üretilecek. Kurulacak rüzgar türbinleri yer altı enerji kabloları ile Şalt Merkezine bağlanacak. Üretilecek enerji, nakil hattıyla Bahçe Trafo Merkezi üzerinden Ulusal Elektrik Sistemine aktarılacak. İlerleyen süreçte ise 110 rüzgar gülü daha eklenerek üretim kapasitesinin 245 MW'ye çıkarılması hedefleniyor. 300 milyon Avro tutarındaki projenin ilk etabının 2009 yılı Eylül ayında, tamamının ise 2010 yılında faaliyete geçirilmesi planlanıyor."
KARBON EMİSYONU SATIŞ SÖZLEŞMESİ İMZALADI
Topuz, Zorlu Enerji Grubu'nun, EcoSecurities ile Karbon Emisyonu Satış Sözleşmesi imzaladığını da söyledi.
Santralde yılda yaklaşık 500 milyon kWh elektriğin sıfır CO2 salımıyla üretileceğini belirten Topuz, "Zorlu Enerji, fosil kaynaklardan elektrik üreten yenilikçi elektrik santralleri kurmak üzere yaptığı çalışmalar ile sıfır emisyon ya da normalin çok daha altında emisyon ile hem ülke, hem de dünya ekolojisine ve ülkemizin ekonomik yönden gelişmesine katkıda bulunmayı hedefliyor" diye konuştu.
Topuz, Emisyon Ticareti Uygulamaları'nın, Kyoto Protokolü teşvik mekanizmaları kapsamında yer aldığını belirterek, şöyle konuştu: "Kyoto Protokolü, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına ilişkin hedefleri gösteriyor ve kullanılabilecek çeşitli mekanizmalara işaret ediyor. Bu mekanizmaların biri de Emisyon Ticareti. Karbon Emisyon Ticareti, belirlenen emisyon azaltımı hedeflerine hızla ulaşmak için, firmalara düşük maliyetli bir pazar çerçevesi sağlayan bir sistem. Bu sisteme göre, sera gazı emisyonunu belirtilen hedeften daha fazla azaltan bir şirket veya ülke, gerçekleştirdiği bu ek indirimi başka bir taraf şirkete ya da ülkeye satabiliyor."
Kaynak: AA