elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2015 Yılında Geliştirilen Yerli Teknolojiler |
1. Bölüm

2015 yılında yerli teknolojiler konusunda ülkemiz adına birçok yenilikler yaşandı. 2015 yılına silah, savunma, savaş, otomotiv gibi alanlarda geliştirilen yerli teknolojileri sizler için inceledik.



A- A+
29.12.2015 tarihli yazı 27370 kez okunmuştur.
Ülkemizde yerli üretime verilen destek hızla artmakta, özellikle genç insanlarımız “Türk Malı” damgalı teknolojik ürünler üretmeye teşvik edilmektedir. Bunun sonucunda tamamen kendimize ait olan yerli teknolojiler de hayatımıza girmiş ve otomotivden savunmaya kadar birçok alanda bütünüyle kendi insanımızın elinden çıkmış yerli teknolojileri içeren ürünler kullanılmaya başlanılmıştır. Yerli teknoloji üretiminin ülkemize ekonomik getirisi üst düzeydir. Bu yüzden teknolojide dışa bağımlılığın azalması ve ülkelerin kendi yerli teknolojilerini kullanması ekonomilerinin iyileştirilmesi ve büyütülmesi açısından son derece önemlidir. Tamamen kendimize ait yerli teknolojiler ülkemiz insanlarının ufkunu açmakta ve ekonomik getirisinin yanında bilimsel ve kültürel alanda gelişime de ciddi katkı sağlamaktadır. 2016 yılına girerken, 2015 yılında hayatımıza hangi yerli teknolojiler girmiş yakından inceleyelim.

 

Silah, Savunma ve Havacılık

Ülkemizde yerli teknoloji ürünlerin önemli bir kısmı Savunma Sanayisi'ne aittir. 2015 yılında silah ve savunmanın yanı sıra havacılıkta da birçok yerli teknoloji hayatımıza girmiştir.

 
Roketsan Uzun Menzilli Anti-Tank Füzesi UMTAS Milli İHA Bayraktar ile Test Edildi
 
UMTAS Roketsan tarafından öncelikli olarak taarruz helikopterinden kullanım için geliştirilen yerli teknoloji bir tanksavar füze sistemidir. İçerdiği ileri teknoloji sayesinde savaş alanlarındaki tüm zırhlı tehditlere karşı etkilidir. 17 Aralık tarihinde ilk yerli insansız hava aracımız olan Bayraktar TB2, UMTAS ile silahlandırılarak test edilmiştir. Uçağın kanatlarına her biri 37.5 kg. ağırlığında olan iki füze takılarak havalandırılan yerli teknoloji İHA için alana 2×2 metre büyüklüğündeki hedef paneli yerleştirildi. Uygun atış pozisyonuna gelen Bayraktar TB2’deki lazer güdümlü füze, yer istasyonundaki operatör pilot tarafından 16 bin feet (yaklaşık 5 bin metre) irtifada, 8 kilometre uzaklıkta ateşlenerek hedefi kusursuz bir şekilde vurdu

 
 


► İlginizi Çekebilir: İnsansız Deniz Araçları | Yerli Teknolojiler


Türkiye’nin En Büyük Amfibi Gemisi TCG Bayraktar Denize İndirildi
 
Tamamıyla yerli teknoloji içeren Türkiye’de inşa edilmiş, 140 metre boyuyla Türkiye’nin en büyük yerli ve milli amfibi tank çıkarma gemisi olan TCG Bayraktar 3 Ekim 2015 tarihinde Anadolu Tersanesi (ADİK) tarafından törenle denize indirilmiştir. Savaş sistemi tasarımı ve entegrasyonu tamamen yerli teknoloji olan gemi ileri Muhabere Elektronik ve Komuta Kontrol imkanları ile Harekat ve Lojistik görevlerine katkı sağlamanın yanında, gerektiğinde Doğal Afet Yardım Görevleri gibi özel görevleri yerine getirecek yerli teknolojilerle donatılmıştır.

 


Türk Uçaklarının Gözü Kulağı: Yerli Teknoloji ASELPOD

ASELPOD savaş uçakları için tasarlanmıştır ve yeni nesil, yerli teknoloji çok algılayıcılı hedefleme podudur. Türk Hava Kuvvetleri tarafından da aktif olarak kullanılan ASELPOD, dünyada pod üreten ülke sayısının oldukça sınırlı olması sebebiyle ASELSAN'ın bu alanda ihracat başarısı yakalayabileceğini önemli bir yerli teknoloji ürünümüzdür. Yüksek Çözünürlüklü 3. nesil Termal Kamera (FLIR), Lazer Mesafe Bulucu / Hedef İşaretleyici, Lazer Nokta İzleme Birimi, Lazer Aydınlatma Birimi, Gelişmiş otomatik video hedef izleyici sayesinde, çoklu hedef takibi, Termal ve Gündüz Kameraları videolarında aynı anda takip yapabilme, Termal / Gündüz Videosu kayıt edebilme, Gelişmiş Görüntü İşleme Algoritmaları, Hedefe ait hassas coğrafi konum bilgilerini hesaplayabilme, Gelecekteki ilave görev istekleri için genişleme imkanı gibi gelişmiş özellikleri ve birimleri bünyesinde barındıran ASELPOD, Aselsan’ın yerli teknolojilerimiz arasına soktuğu gelişmiş bir hedefleme sistemidir.

 



► İlginizi Çekebilir: Akıllı Bomba Kitleri | Yerli Teknolojiler
 
 
Mini İHA: Vestel Efe

 
Vestel EFE İnsansız Hava Aracı Sistemi 2005 yılında VESTEL tarafından geliştirilmiştir. Yapılan iyileştirmeler sonucunda  performans istenilen düzeye ulaşmış ve aracın 3. sürümü ürünleştirilmiştir. Sınıfındaki hava araçlarına göre daha uzun uçuş ve gözlem imkanı verebilen EFE bunların yanı sıra takıp sökme işlemlerinin kolaylığından dolayı tercih edilebilir bir yerli teknoloji ürünümüzdür.



TSK Dokuzuncu T129 Atak Helikopterini Teslim Aldı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ATAK Programı kapsamında üretilen T129 ATAK Erken Duhul Helikopterlerinin dokuzuncu ve son helikopteri 31 Temmuz 2015 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı (TSKGV) şirketlerinden TUSAŞ’ın Akıncı Tesisleri’nden havalanarak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine giriş yaptı.

 
 

Lazer Güdümlü Füze: BOZOK

TÜBİTAK SAGE, İHA’lara taarruz yeteneği kazandırmak amacıyla minyatür lazer güdümlü füze Bozok’u geliştirdi. Yerli teknoloji lazer güdümlü Bozok, insansız hava araçlarına taarruz yeteneği kazandırarak, asimetrik savaş ortamında dost birimleri tehlikeye atmadan etkin savunma sağlıyor. Bozok, 12’nci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 15’te de sergilendi.

 


Zırhlı Araç:PARS 4X4

FNSS Savunma Sitemleri, ileri gözetleme, anti- tank ve komuta kontrol gibi özel görevleri yerine getirmek üzere tasarlanmış PARS ürün ailesinin yeni üyesi PARS 4X4’ü IDEF15 fuarında sergiledi. Yerli Teknoloji PARS 4X4, 25-30 Bg/ton gücündeki araç 1.9 m’lik düşük bir siluete ve amfibi özelliğe sahiptir. 5 kişilik mürettebatı bulunan araç ön hazırlığa ihtiyaç duymadan derin ve akıntılı suda operasyon yapabilir. Aracın arkasındaki iki adet su jeti ile manevra kabiliyeti sağlanmaktadır. Araç, suda nokta dönüşü yapabilmekte ve aynı zamanda geriye doğru hareket edebilmektedir.

 
 
 
Yerli Teknoloji Milli Gözetim Radarı Göreve Hazır Hale Getirildi

Milli Gözetim Radarı (MGR), DHMİ’nin ihtiyaçlarına, Ar-Ge’ye dayalı çözüm oluşturma faaliyetleri kapsamında TÜBİTAK BİLGEM tarafından özellikle sivil havacılıkta kullanılmak üzere geliştirildi. MGR, askeri ve sivil PSR sistemlerinde kullanılabilecek.

 


Polis Araçları İçin Yerli Teknoloji Akıllı Denetleme Sistemi: PATROL
 
Alanında dünyada bir ilke imza atan ekin Patrol, polis araçları için tasarlanmış bir denetleme sistemidir. Otoyollar, yaya geçitleri, okul önleri, otobüs durakları, bekleme yapılmayan alanlar gibi birçok farklı lokasyonda 360 derece bakışla denetim sağlar.
 


Yerli Uçağın Prototip Türbin Kanadı

Uçak motorunda 1350 santigrat dereceye ulaşan sıcaklıkta bile görevini sorunsuz yerine getirebilen tek kristal türbin kanadı prototipi TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü’nde üretildi.



 

Otomotiv

2015 yılında hızla hayatımıza girmeye başlayan yerli teknolojiler otomotiv sektöründe de kendini gösterdi.


Yerli Otomobilin İlk Prototipleri Görücüye Çıktı

Tübitak öncülüğünde üretimi planlanan yerli otomobillerin ilk prototipleri 2015 yılında görücüye çıktı. Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'ın üzerinde yerli otomobil geliştireceği Saab 9-3 modelinin fikri mülkiyet haklarını 40 milyon Euro'ya satın alındığını açıkladı.
 


Güneş Enerjisiyle Çalışan İlk Yerli Teknoloji Aile Arabası: İTÜ ARUNA

İTÜ Güneş Arabası Ekibi’nin tasarlayıp ürettiği, Türkiye’nin güneş enerjisi ile çalışan ilk aile arabası olan Aruna 2015 yılında görücüye çıktı. Üniversite öğrencilerinden oluşan ve 11 yılda yaptığı 7 arabayla 19 kupa kazanan İTÜ Güneş Arabası Ekibi, Türkiye’nin güneş enerjisi ile çalışan, ilk 4 kişilik aile arabasını üretmenin gururunu yaşadı. Aruna, yerli otomobil üretimine destek vermek ve alternatif enerjinin günlük hayatta uygulanabilir olduğunu göstermek amacıyla tasarlandı.

 


Türkiye’nin İlk Güneş Panelli Otobüsü

Tamamen yerli teknoloji ile üretilen Türkiye’nin ilk güneş paneli destekli otobüsü, yolcu taşımaya hazır hale geldi. ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi ve MAN ortaklığında, geliştirilen yerli teknoloji sayesinde verimli elektrik enerjisi üretebilen, Türkiye’nin ilk güneş paneli destekli otobüsü hizmet vermeye başladı.

 


Yerli Traktör: Tümosan Maksima 9115

Tümosan, Türkiye’de, kendi model ve sınıfında yerli üretim ilk ve tek traktör olma özelliğini taşıyan 115 beygirlik Maksima 9115’i üretti.

 



 
Kaynak:

ADİK
Roketsan
BAYKAR
Aselsan

Yazar: Hakan Kahraman
Hakan KAHRAMAN Hakan KAHRAMAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar