2023 Yolunda Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Hedefleri
Geçtiğimiz on yılda Türkiye Enerji Piyasası dünyada Çin’in ardından en çok gelişme gösteren piyasa oldu. Buda ciddi bir potansiyelimiz olduğunu ve doğru bir biçimde yönlendirilmesi gerektiğini gösteriyor. Peki 2023 yılına kadar 130 milyar dolar yatırım beklenilen enerji sektöründe 2023 yılı için yenilenebilir enerji hedefleri neler?
24.03.2013 tarihli yazı 12126 kez okunmuştur.
Ülkemiz özellikle son yıllarda büyüyen sanayisiyle enerji açığını her zamankinden daha fazla hissetmeye başladı. Son yıllrda özelliklle doğal gaz üretimimizin önemli bir kaynağını oluşturmaya başladı. Rakamlarda bunu gösteriyor zaten. Buna doğal gaz, ithal kömür, ithal linyit ve fuel-oil vb. kaynakları da koyduğunuzda enerji de bağımlılığımız yüzde yetmiş seviyelerinde. Buda doğrudan cari açığı etkileyerek ekonomik kırılganlığı artırıyor. 2023 yılı bu soruna yenilenebilir enerji ile bir çözüm getirebilir mi peki?
Şekil1: Ülkelerin kişi başına düşen enerji tüketimi
Ülkemizde kişi başına düşen enerji tüketimi 2012 yılında 1800 wh mertebelerinde gerçekleşti. Şekil-1’de göreceğiniz üzere bu rakam gelişmiş ülkelerinde oldukça gerisinde. Yani şuan bile ne kadar enerji açığı çektiğimizi göz önünde tutarsanız Hollanda seviyesine geldiğimizde işin içinden çıkmak pek mümkün gözükmüyor. Peki yenilenebilir enerji kaynakaları çözümün neresinde yer alıyor?
Şekil1: Ülkelerin kişi başına düşen enerji tüketimi
Ülkemizde kişi başına düşen enerji tüketimi 2012 yılında 1800 wh mertebelerinde gerçekleşti. Şekil-1’de göreceğiniz üzere bu rakam gelişmiş ülkelerinde oldukça gerisinde. Yani şuan bile ne kadar enerji açığı çektiğimizi göz önünde tutarsanız Hollanda seviyesine geldiğimizde işin içinden çıkmak pek mümkün gözükmüyor. Peki yenilenebilir enerji kaynakaları çözümün neresinde yer alıyor?
1- Rüzgar Santralleri Hedefleri
Türkiye’de şu an için toplam 1600 MW kurulucu gücü olan 1000’den fazla rüzgar santrali var. Rüzgar enerjisinin büyümesi yönünden ülkemiz Avrupa’da önde gelen 10 ülkeden biri. Şu an için toplam da 8000 MW lisans almış inşa aşamasında santral var. 2023 hedeflerinde rüzgar enerjisinin 20.000 MW’lık bir katkı yapması bekleniyor.
2- Güneş Enerjisi Hedefleri
Ülkemiz güneş enerjisini suyu ısıtma sistemleri kullanımında dünyada önde gelen ülkelerinden. Ancak bu her nedense güneşten elektrik üretmeye gelince bir türlü kullanılamıyor. 2015 hedefimiz 600 MW kurulucu güç. 2023 hedefimiz ise 3000 MW. Yani 2023 hedefimiz şuan Almanya’nın kurulu gücünün 8’de biri kadar. Üstelik Almanya’nın güneşlenme süresi ülkemizin 1.7 katı daha az.
3- Jeotermal Enerji Hedefleri
Ülkemizin sınırlı enerji kaynakları olduğunu kabul etmek. Ancak Jeotermal Enerji Yönünden gerçektende çok zenginiz. Isı ve kaplıca uygulamalarında dünyada 5 ülkeden biriyiz. 2023 hedefimiz 600 MW kurulucu güce ulaşabilmek. Toplam jeotermal kapasitemizin ise 31500 MW olduğu öngörülüyor. Yani toplam gücümüzün sadece yüzde birini etkin hale getirmek şimdilik hedefimiz.
4- Hidroelektrik Enerji Hedefleri
Hidroelektrik enerji şüphesiz ülkemizin en tartışmalı yenilenebilir enerji kaynağı. Birçok firmanın HES’leri adete bir kar kapısı olarak görmesi ve yetkisiz kişiler tarafından bu santrallerin yapılması sonucu bir çok sorun ortaya çıktı. Henüz daha bu sorunlar çözüldü dememiz çok zor. 2023 yılı içinse HES konusunda gözü karartmış politikası söz konusu. Hedef Türkiye’deki bütün mevcut potansiyeli kullanabilmek. Yani toplam gücü 50.000 MW’a getirebilmek.
Kaynaklar
►Deloitte
►Enerji Bakanlığı
►http://www.tmmob.org.tr/resimler/ekler/682384b57999789_ek.pdf
►Science Direct
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
ANKET