elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Algılayıcılar |
Sensörler

Gelişen teknoloji yaşantımızın daha kolay olmasını sağlarken beraberinde insanlarda merak konusunu uyandırmaktadır. Çoğumuz yürüyen merdivenlerin başına geldiğimizde otomatik olarak çalıştığını veya mağazanın girişine geldiğimizde kapı otomatik olarak açıldığını görüyoruz. Yaşadığımız konutlarda karşılaştığımız hareket sensörlü otomatik lambaların nasıl çalıştığını merak ederiz. Bizde bugünkü yazımızda hayatımızın büyük bir bölümünde karşılaştığımız Algılayıcılar’ı (Sensörler) inceleyeceğiz.



A- A+
23.04.2013 tarihli yazı 43858 kez okunmuştur.

 

Algılayıcılar yada sensörler bir nevi insanlardaki duyu organları görevi görüyorlar. Elektronik makinalar sıcaklık, basınç, hız ve benzeri değişmeleri sensörler aracılığıyla algılarlar. Bu algılayıcılar kullanım amaçlarına göre ısı, ışık, nem, ses, basınç, kuvvet, elektrik, uzaklık ve pH gibi fiziksel yada kimyasal olarak değişmeleri elektrik sinyallerine çevirirler.




Algılayıcının çalışma şeması 


Sensör Çeşitleri 


Analog sensörler: Devreye 0V-5V veya  4mA- 20mA arasında değerleri algılayacak biçimde bağlanır. Bu iki değer arasındaki tüm değerleri algılar. Analog  sensörler mikrodenetleyicilere yönlendirilmeden önce (A/D) analog- dijital konvertörler kullanılarak dijital sinyale çevrilmelidir.





Dijital Sensör: Dijital sensörlerin giriş ve çıkış değerleri analog sensörler gibi değişkenlik göstermez. Dijital sensörler ayrık sinyaller üretirler.


 

 


 Sensörlerin Algılama Çeşitleri

Mekanik: Uzunluk, alan,kuvvet, dalga boyu ve dalga yoğunluğu


 
Termal: Sıcaklık, ısı akışı 
Elektriksel: Voltaj, akım, direnç, elektrik alan, ve frekans
Manyetik: Alan yoğunluğu, akı yoğunluğu, geçirgenlik
Işıma: Yoğunluk, dalgaboyu, faz
Kimyasal: Yoğunlaşma, reaksiyon hızı, pH miktarı


 

En sık kullanılan algılayıcılar için ölçülen büyüklükler ve çıkış büyüklükleri



 


Çalışma Prensiplerine Göre Sensörler  
 

Otomatik işlerin büyük bir bölümünde kullandığımız sensörlerin kullanım amaçlarına göre farklı çalışma prensiplerine sahiptirler.Koku algılayıcılar,dokunma ve basınç algılayıcılar,ses temelli mesafe algılayıcılar,yön bulma sistemleri algılayıcılar,görüntü algılayıcılar ve ışık algılayıcılar olarak sınıflandırabiliriz.

 


Mehmet Veysel  ŞENGEL Mehmet Veysel ŞENGEL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar