Çiziklerini Onaran Telefon Ekranı
Kaliforniya Riverside Üniversitesi'nden kimyagerler, kırılan telefon ekranlarına çözüm olabilecek bir yöntem geliştirdi: Kendi kendini tamir eden ekran. Araştırmacılar bu malzeme üzerinde defalarca testler gerçekleştirdi ve malzeme her seferinde kendini tamir etmeyi başardı. Ayrıntılar haberimizde.
13.04.2017 tarihli yazı 13378 kez okunmuştur.
24 Saat İçinde Yeniden Birleşti
Kaliforniya Riverside Üniversitesi'nden kimyagerler, kırılan telefon ekranlarına çözüm olabilecek bir yöntem geliştirdi: kendi kendini tamir eden ekran. Araştırmacılar bu malzeme üzerinde defalarca testler gerçekleştirdi ve malzeme her seferinde kendini tamir etmeyi başardı. Malzemeyi ortadan ikiye kesen araştırmacılar, 24 saat içinde malzemenin tekrar birleştiğini gördü. Bu malzemeyi benzerlerinden ayıran en önemli özelliği ise elektriği iletebilmesi.
Orijinal boyutunun 50 katına kadar esneyebilen malzeme, esnek polimer ve bir iyonik tuzdan yapıldı. İyon dipol etkileşimi adı verilen özel bir bağla bağlanan moleküller, malzeme kırıldığı ya da çizildiği zaman birbirlerini çekerek malzemeyi düzeltiyor.
Wolverine'den Esinlenilmiş
Fütüristik gelebilir gibi görünse de, Chao Wang, kendi laboratuarı tarafından üretilen ürün gibi malzemelerin üretimi için en az üç yıldır çalışıyor. Chao Wang'ın kendi kendini yenileyen malzemelere olan ilgisi ise Marvel karakterlerinden Wolverine'e olan hayranlığı yatıyor.
Wang, Business Insider'a verdiği demeçte; "Üç yıl içinde kendini iyileştiren ürünler piyasaya çıkacak ve günlük hayatımızı değiştirecek ve cep telefonlarımız şu ana kadar elde edebileceğinden çok daha iyi performans gösterecek" dedi.
Bu malzemenin en önemli özelliği elektrikle aktive edilebilen yani iletken olması. Ayrıca piller, elektronik cihazlar ve robotları iyileştirmek için kullanılabilen, şeffaf, kendi kendine iyileşen, yüksek gerilebilir malzeme olması da önemini arttırmaktadır.
Daha önce LG’nin G Flex modeli gibi telefonlar, cihazın arka yüzünde buna benzer kendi kendini düzeltebilen malzemeler kullanmıştı. Ancak bu malzemeler elektriği iletmediği için ekranlarda kullanılamıyordu. Çoğu telefon ekranının altında, dokunduğunuzda kendini tamamlayan bir devre bulunuyor. Parmaklar da iletken olduğu için devre bu şekilde tamamlanabiliyor. Bu sistemin çalışabilmesi için ekranın da iletken malzemeden üretilmiş olması gerekiyor.
Araştırmacılar yeni malzemenin 2020’de dokunmatik ekranlarda ve bataryalarda kullanılabileceğini ifade ediyor.
Kaynak:
► ScienceAlert
► UC Reverside
► ScienceAlert
► UC Reverside
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.