elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Depoladığı Enerjiyi Aylarca Koruyabilen Batarya Geliştirildi

Enerjiyi uzun süreli depolamanın gelecekte çok büyük gelişmelere yol açacağı tartışmasız bir gerçektir. Uzun süreli depolama konusunda henüz istenen seviyede yol alınabilmiş olmamasına karşılık bazı yeni çalışmalar oldukça umut verici. Araştırmacılar erimiş tuzlu batarya sistemiyle 3 aylık verimli bir depolama elde etti. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
08.05.2022 tarihli yazı 5024 kez okunmuştur.
Günümüzde bir çok batarya çeşidi, çeşitli sektörlerde kullanılıyor. Enerjiyi uzun süre depolayabilme isteği araştırmacıları yeni batarya çalışmalarına itiyor. Şarj edilebilir bataryalar tüketici düzeyinde yeterli olsa da sektörel ihtiyaçları karşılayamıyor. Bilim insanları bu durumu ortadan kaldırmak için yeni batarya sistemlerini araştırıyor. Bu araştırmalar sonucunda erimiş tuz bazlı bataryalar (molten-salt battery) üzerinde büyük bir ilerleme kaydedildi. 

Erimiş tuzlu batarya bir diğer adıyla donma-çözülme bataryası, bir nevi uzun süreli depolama yapmaktadır. Örneğin; bir mevsiminden arta kalan enerji bataryada depolanarak başka bir mevsimde harcanabilir. Bu özelliğinden dolayı erimiş tuzlu bataryaların uzun vadeli enerji depolama sorununa bir çözüm olduğu düşünülüyor. Bilindiği gibi geleneksel bataryaların enerjisi kullanılmadığı zaman kaybolur. Bu da uzun vadeli enerji depolamayı imkansız kılar. Buna karşılık geliştirilen erimiş tuzlu batarya 3 ay boyunca kapasitesinin %92'sini başarıyla koruyabiliyor. Şu an 6 aylık test devam ediyor ve 6 ay sonunda bataryanın kapasitesinin %80'ini koruyacağı düşünülüyor.


 

Tuz Bazlı Batarya Nasıl Çalışıyor?

Erimiş tuz bataryaları, oda sıcaklığında donar. Bunu erimiş tuz elektroliti sağlar. Batarya aktif edileceği zaman katot, anot ve elektrolitler ayrılır. Böylece erimiş tuz elektroliti iyonik değişim için uygun bir iletken ortam sağlar. 3 aylık testin yapıldığı bataryada katot malzeme olarak nikel, anot malzeme olarak ise alüminyum tercih edildi. Erimiş tuz elektroliti olarak ise sodyum alüminyom tetraklorür kullanıldı. Bütün bu malzemelerin ortak özelliği ise toprakta yüksek oranda bulunması yani maliyetlerinin düşük olması.

Kullanılan elektrolitin erime noktası 157 derecedir. Bu oldukça geniş bir alanda bataryanın katı halde bulunmasını sağlar. Fakat ilerde daha düşük erime noktasına sahip malzemeler tercih edilecek. Böylece bataryanın çalışması için yüksek sıcaklıklara çıkılmasının önüne geçilecek. Ayrıca çalışma sıcaklığının düşük olması bataryanın kullanılacağı uygulamalarda da avantaj sağlayacak.



Ekibin yapmış olduğu açıklamaya göre batarya, ortamdaki yenilenebilir kaynaklar aracılığıyla şarj edilecek. Yüksek şarj seviyesinde olan batarya ortam sıcaklığında tutulacak. Bataryanın aktif olması için erime noktasına kadar ısıtılacak. Bu işlem için atık ısı kullanılacak ya da başlangıçta bataryanın belirli bir kısmı dışardan etkinleştirelecek ve geri kalan kısımları bataryanın kendisinin aktifleştirilmesi beklenecek.



Kaynak:

► spectrum.ieee.org
► sciencedaily.com
► independent.co.uk
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.