elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Drone ile 1 Günde 40.000 Ağaç Tohumu Ekildi

Dronelar şu anda da askeri istihbarat, doğala afetlere müdahale gibi çok kritik alanlarda kullanılıyor. Ağaç tohumu ekmek de artık dronelara emanet.



A- A+
19.05.2022 tarihli yazı 3868 kez okunmuştur.
Bildiğiniz gibi droneların kullanım alanları her geçen gün artıyor. Örneğin Ukrayna – Rusya savaşında dronelar askeri istihbarat sağlamak için kullanılıyor. Bunun dışında Amazon ve bazı firmalar, dronelar aracılığıyla bazı bölgelerde kargo teslimatı yapıyor. Genel olarak droneları çoğu arazide ve sektörde kullanmamız mümkün.
 

Dronelar ile Ağaç Tohumu Ekmek

Küresel ısınma, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilk kaybı... Bu kavramlar günümüzde tüm hükümetlerin gündeminde ve sürekli konuşulup tartışılıyor. Avustralyalı bir start-up olan AirSeed Technology ise çok daha yaratıcı ve somut bir çözümle karşımıza çıktı. Bu çözümün en kilit unsuru ise dronelar.
 
AirSeed Technology, bir drone ile günde 40.000’den fazla ağaç tohumunu ekebildğini iddia ediyor. Ormanların çeşitli nedenlerden dolayı yok olmasından ve biyolojik çeşitlilik kaybından dolayı böyle bir çözüm geliştiren start-up, geliştirdikleri yöntemin geleneksel tohum ekim metodolojilerine kıyasla 25 kat daha hızlı ve %80 daha az maliyetli olduğunu belirtiyor.

 
 

Ekim İşlemi Nasıl Gerçekleşiyor?

Öncelikle tohum ekme fonksiyonları ile donatılmış drone, bulunduğu yerden kalkış yaparak çevresini tarıyor ve sahaya özgü bitki ve ağaç türlerini belirliyor. Ardından optimum bir ekim modeli ve rotası oluşturuyor. Bu aşamalardan sonra drone habitata uygun, özel olarak seçilmiş tohum kapsülleri ile yükleniyor. Kapsüller tohumları kuşlardan, böceklerden ve kemirgenlerden koruyan karbon açısından zengin bir kaplama sağlayan atık biyokütle kullanılarak üretiliyor. Ayrıca bu kapsüller tohumu filizlendikten sonra da destekliyor ve ihtiyaç duyduğu tüm besinleri ve mineral kaynaklarını sağlıyor. Bunun yanında erken aşamadaki büyümeyi hızlandırmak için bazı probiyotikler de içeriyor.
 
Dronelara tohum yüklemesi yapıldıktan sonra dronelar oluşturduğu rotaya bağlı kalarak ekim işlemini yapıyor. Ekilen tohum kapsüllerinin belirli bir tetiklenme zamanı bulunuyor. Bu tetiklenme zamanını da drone ilk başta topladığı veriler sonucu kendisi belirliyor. Ayrıca drone, ektiği her bir tohumun koordinatını da kaydediyor. Firma bu veriyi ağaçların büyüme hızı ve şeklini kaydetmek için kullanıyor. Şimdiye kadar 50.000’den fazla ağaç tohumu eken AirSeed Technology’nin hedefi 2024 yılına kadar 100 milyon ağaç dikmek.
 
Özellikle 2021 yazında ülkemizde ve tüm dünyada yaşanan yangınları düşünecek olursak, bu kadar hızlı tohum ekme fonksiyonlarına sahip dronelar yaygınlaşabilir. Özellikle bu çalışmanın drone sürüleriyle yapılacağını düşündüğümüzde ormansızlaşma sorununun ortadan kalkacağını söyleyebiliriz.


Kaynak:

► interestingengineering.com
► euronews.com/green
► wonderfulengineering.com

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.