elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

EDUROAM Dizüstünü Aç ve Çevrim İçi Ol |
Elektrikport Akademi

Eduroam üyesi kurumların kullanıcıları, kendi kurumlarında (Ev Kurum) ağa bağlanmak için kullandıkları kullanıcı adı şifre ikilileri ile, eduroam üyesi olan başka bir kurumdan (Misafir Kurum) ağa bağlanabilirler. Kullanıcı misafir kurumda iken aldığı eduroam yayınına bağlantı talebi gönderdiğinde, misafir kurumun yetkilendirme sunucusu, o kullanıcıyı kendi ev kurumunun yetkilendirme sunucusuna yönlendirerek, yetkili olup olmadığını belirler.



A- A+
26.04.2013 tarihli yazı 9400 kez okunmuştur.

Eduroam Roaming


Eduroam, Education Roaming (Eğitim Gezintisi) kelimelerinin kısaltmasıdır. RADIUS tabanlı altyapı üzerinden 802.1x güvenlik standartlarını kullanarak, eduroam üyesi kurumların kullanıcılarının diğer eğitim kurumlarında da sorunsuzca ağ kullanımını amaçlamaktadır.

Eduroam üyesi kurumların kullanıcıları, kendi kurumlarında (Ev Kurum) ağa bağlanmak için kullandıkları kullanıcı adı şifre ikilileri ile, eduroam üyesi olan başka bir kurumdan (Misafir Kurum) ağa bağlanabilirler. Kullanıcı misafir kurumda iken aldığı eduroam yayınına bağlantı talebi gönderdiğinde, misafir kurumun yetkilendirme sunucusu, o kullanıcıyı kendi ev kurumunun yetkilendirme sunucusuna yönlendirerek, yetkili olup olmadığını belirler. Tüm bu sorgulamaların, sunucular arasında oluşturulan şifreli bir tünel içinden yapılması, kullanıcı adı şifre ikililerinin kullanıcının kendi ev sunucusu haricinde görülmesini engeller. Bu durumda kullanıcıların yapması gereken tek şey, misafir olduğu kurumda yeralan eduroam kablosuz ağını, kendi kurumunun ağına bağlanır gibi tanımlamasıdır.
 
Eduroam federasyon hiyerarşisine sahiptir. Halen dünyada iki konfederasyon bulunmaktadır: Avrupa eduroam konfederasyonu ve Asya-Pasifik (APAN) eduroam konfederasyonu. eduroam üyesi kurumlar kendi ülkelerinde yeralan eduroam federasyonlarına, ülkelerin federasyonları da bağlı bulundukları konfederasyonlara sorgu göndermektedir. Türkiye'nin bağlı bulunduğu Avrupa eduroam konfederasyonuna ve APAN konfederasyonuna katılan her yeni federasyon ve onlara katılan her yeni kurum, bu hiyerarşi sayesinde dahil olan herkesçe tanınabilmektedir.

 
eduroam Avrupa Sayfası: www.eduroam.org/index.php?p=europe
eduroam Asya-Pasifik Sayfası: www.aarnet.edu.au/Content.aspx?p=137
eduroam Kanada Kapsama Alanları: eduroam Kanada
eduroam Avrupa Kapsama Alanları: European eduroam locations map
Dünya Genelinde eduroam Kapsama Alanları: www.eduroamus.org/eduroam_international_map

 
Dünya üzerinde şu an 33 ülkede birçok üniversite eduroam'a katılmıştır. Türkiye'de katılan üniversitelerin güncel listesi ULAKBİM'in sayfasından görülebilir

 


Eduroam ağına nasıl bağlanılır?

 

Bir eduroam ağına bağlanmak ile, kendi kurumunuzun ağına bağlanmak arasında neredeyse hiç fark bulunmamaktadır. Kendi kurumunuzun ağına bağlanırken kullandığınız aynı yetkilendirme ve şifreleme metodu ile yine aynı kullanıcı adı ve şifrenizi kullanarak bağlanmanız gerekmektedir. Kendi kurumunuz ile arasındaki tek fark, SSID sinin, yani "Kablosuz Ağ Adı"nın farklı olmasıdır. Kurumunuzda kullanılan SSID'nin de diğer kurumlar ile aynı olması durumunda bu işlemi de yapmanıza gerek kalmadan, doğrudan bağlantı gerçekleştirebilirsiniz. eduroam üyesi kurumların SSID'lerini eduroam Türkiye katılımcılarının bilgileri sayfasından kontrol edebilirsiniz.
 

Misafir olduğunuz kurumun, kendi kulanıcıları içinde aynı SSID'yi kullanıp kullanmadığını, dolayısıyla eduroam kapsama alanlarını bu sayfadan ve ziyaret ettiğiniz kurumun bilgilendirme sayfalarından öğrenebilirsiniz. Bağlantı ayarlarınız ve diğer detaylar için kendi kurumunuzun ağ yöneticileri size yardımcı olacaktır.
 

Eduroam Baglantı Ayarları

 

► Android


1. Kablosuz ağ seçimi yapılacak olan ekrandan eduroam yayını seçilmelidir.




2. Ağ adı seçildiğinde çıkan ekrandan EAP yöntemi ve kimlik kanıtlama yöntemi seçilmelidir. Kullanıcı adı ve parola alanlarını kendi bağlantı bilgilerinize göre doldurunuz.





Microsoft  Windows XP ve Vista


Microsoft Windows işletim sistemlerini kullanan kullanıcıların, IEEE 802.1x ve EAP ayarlarını girebilmeleri için SecureW2 TTLS Client yazılımını kullanmaları gerekmektedir. Bu sebeple, SecureW2 TTLS Client: Windows için Açık Kaynak Kodlu 802.1x/EAP istemcisi bilgisayara kurulmalıdır. Bu kurulmadan da Windows ayarları yapılabilir. Fakat bu program sayesinde farklı kullanıcılar için kullanıcı adı ve parolayı istediğiniz zaman değiştirme şansı tanınır.

 

1.Kurulum için öncelikle yukarıdaki bağlantıdan indirdiğimiz SecureW2_TTLS_332.rardosyasını masaüstüne açalım ;

 


 

2. Rarlı dosyayı açtık dan sonra açılan dizinin içine girip SecureW2_TTLS_332.exe iki kere mouseun sol tuşu ile tıklayıp çalıştıralım.

 


 

3. Kuruluma devam etmek için " Next >" seçiyoruz
 


 

4. Lisans sözleşmesini kabul etmek için "I Agree" seçilir.
 

 



5. Yüklemeyi başlatmak için "Install" seçilir.
 

 

6. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'ndan size verilen kullanıcı adı "Username" ve parola"Password" aşağıdaki resimdeki gibi girilir. Parola, Password ve Re-enter Password  kısımlarına yazılmalıdır. İkisi arasında fark varsa yanlış girdiğine dair uyarı alırsınız.


 

 


7. Kurulumu bitirmek için son olarak bilgisayarı yeniden başlatmanızı "Reboot now"ister. Eğer sonra kendiniz yeniden başlatmak isterseniz "I want to manually reboot later" seçilir.  ve son olarak "Finish" seçilerek kurulum işlemi bitirilir.


 

 


 

>Linux:

 

Linux işletim sistemlerinde, WPA ve üzeri güvenlik seviyesindeki kablosuz ağlara bağlanabilmek için kullanılan wpa_supplicant uygulaması yardımı ile IEEE802.1x ağa ve dolayısıyla Eduroam'a bağlanılabilinir. Bunun için öncelikle wpa_supplicant uygulamasının kurulu olması gerekmektedir.
Bu işlemi, debian tabanlı sistemlerde apt-get install wpasupplicant komutu ile veya diğer Linux türevleri gibi paket yöneticinizi kullanarak kurulum yapabilirsiniz.


 /etc/wpa_supplicant veya kurulumun gerçekleştiği dizine, wpa_supplicant.conf isimli bir dosya oluşturarak içerisine aşağıdaki örnekte olduğu gibi yapılandırma dosyasını giriniz (Kullanıcı adı ve parola olarak size verilen değerleri giriniz):


network={
ssid="eduroam"
key_mgmt=IEEE8021X
eap=TTLS
phase2="auth=PAP"
anonymous_identity="kullanıcı_adı@comu.edu.tr"
identity="kullanıcı_adı@comu.edu.tr"
password="parolanız"
}


Bilgisayarınızda yer alan kablosuz ağ bağdaştırıcısının ismine göre, aşağıdaki veya benzeri komut girerek ağa bağlanınız:

 

wpa_supplicant -w -B -i eth2 -c /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf -D wext
(wpa_supplicant kullanimi icin, man wpa_supplicant ve man wpa_supplicant.conf  komutlarina basvurunuz.) kablosuz ağ bağdaştırıcının ip alması için

dhclient eth2  kullanınız. (eth2 örnek kablosuz ağ bağdaştırıcı ismi)

 

 

Macox

 

1. Öncelikle bağlantıdan iPhone/IPAD/IPod/Mac için hazırlanmış olan config dosyasını indirin.
 

İndirmiş olduğunuz dosyayı OSX yüklü cihazınızda açmanız durumunda adımları takip etmeniz ve kullanıcı adı parola kısımlarını doldurmanız durumunda Eduroam bağlantınız gerçekleşecektir.


Güncel OSX yüklü Mac cihazlar için bu adım yeterlidir.





Selin KAMAŞ


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar