Elektrik ve doğalgaza zam kapıda
Ekonomi yetkilileri, döviz kurunda ve doğalgaz alış maliyetlerindeki artışa bağlı olarak elektrik ve doğalgaza zam yapılmasının değerlendirildiğini söylediler.
Reuters'a bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artış için alternatifler üzerinde çalışıldığını ve zamanlaması ile miktarı konusunda önümüzdeki günlerde karar verilmesinin beklendiğini kaydetti.
Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğalgaza son 29 ayda yüzde 39 zam olurken, Botaş 34 aydır fiyatlarında herhangi bir artışa gitmedi. Bunun yanı sıra dolar kurundaki hızlı yükseliş ve 1.80 TL düzeyi civarındaki rakam Botaş dahil gaz ithalatçılarının maliyetlerini artırıyor. Öte yandan, Türkiye'nin elektrik üretiminde yüzde 50'den fazla bir paya sahip olan doğalgazın fiyatlarındaki artış doğrudan elektrik maliyetlerini artırıyor.
Fiyatlar gözden geçiriliyor
'Bu konuda çalışmalar yapıldı ve ilgili bakanlar gerekli değerlendirmeyi yapıyorlar. Önümüzdeki günlerde bu konuda somut bir adım atılabilir' diyen yetkili, özellikle doğalgazda yüksek oranlı fiyat artışına gerekli olduğunu ve zammın kademeli olarak yapılmasının ilk seçenek olduğunu kaydetti.
Maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasına göre elektrik fiyatları her üç ayda bir, doğalgaz fiyatları ise ayda bir gözden geçiriliyor. Yetkililer, maliyet artışlarına rağmen ekonomide enflasyon başta olmak üzere dengeler gözetilerek maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasının 'fiilen' askıya alındığını belirtmişlerdi.
Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam yapılması gerektiğini belirten özel sektörden bir kaynak, 'Zam ihtiyacı yüzde 35 civarında. Ancak bu miktarı tek seferde yapacaklarını tahmin etmiyorum. Bizim için ilk etapta iki haneli bir zam yapılsa bile yeterli. Benim tahminime göre 1 Ekim'den başlayarak yavaş yavaş her ay enerji fiyatlarına zam yapılacak' diye konuştu.
Yine özel sektörden bir başka kaynak ise Botaş'ın zararının doğalgaza dayalı elektrik üretim santralleri üzerinden elektrik fiyatlarına yansıtıldığını belirterek, 'Artık burada da devletin oynayacağı pek bir alan kalmadı. Eğer böyle devam ederse bu yıl Botaş'ın zararı 2-2.5 milyar doları bulur' dedi.
Haber: Milliyet.com.tr / Ekonomi
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler