elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerji Verimliliği I Endüstrinin Maliyetleri ve Emisyonları Düşürmesi İçin En Etkili Çözüm

Enerji verimliliğinin iyileştirilmesi, üretkenlikten ödün vermeden kısa ve orta vadede enerji faturalarını ve emisyonları önemli ölçüde azaltacak.



A- A+
30.11.2022 tarihli yazı 5613 kez okunmuştur.
Dünyanın dört bir yanındaki işletmeler, enerji maliyeti ve iklim değişikliği krizinden kaynaklanan benzeri görülmemiş bir baskıyla karşı karşıya kalırken, Enerji Verimliliği Hareketi'nin yeni bir raporu, endüstriyel enerji verimliliğini artırmanın, bir işletmenin enerji maliyetlerini ve sera gazı emisyonlarını azaltmasının en hızlı ve en etkili yolu olduğunu gösteriyor. Enerji Verimliliği Hareketi, enerji açısından daha verimli bir dünya yaratmak için fikirleri, en iyi uygulamaları ve taahhütleri paylaşan yaklaşık 200 kuruluşun küresel bir forumu olma niteliğini taşıyor.



Bugün yayınlanan "Endüstriyel enerji verimliliği başucu kitabı", bir işletmenin enerji verimliliğini artırmak, enerji maliyetlerini ve emisyonları düşürmek için hemen şimdi yapabileceği 10 eylemi içeriyor. Hızlı sonuçlar ve yatırım getirisi sağlayacak ve geniş ölçekte devreye alınabilecek olgunlaşmış ve yaygın olarak bulunabilen teknoloji çözümlerine odaklanıyor.
 
Kevin Lane: "Bu raporda yer alan 10 eylem, bilinen, uygun maliyetli kaynaklar olup şirketlerin iklim hedeflerini eyleme dönüştürmelerine yardımcı olmak için bir an önce geniş ölçekte kullanılabilir."

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) enerji verimliliği kıdemli program yöneticisi Kevin Lane, "Enerji verimliliği, şirketler ve iklim için bir kazan-kazan durumu sunuyor" dedi. “Sektörün, yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, düşük karbonlu proseslere yatırım yapılması ve döngüsel iş modelleri geliştirilmesi gibi tüm cephelerde iklim değişikliği ile mücadele etmesi gerekirken, enerji verimliliği, emisyon azaltımları için yakın vadede en iyi beklentilere sahip iş fırsatı olarak öne çıkıyor. Bu raporda yer alan 10 eylem, bilinen, uygun maliyetli kaynaklar olup şirketlerin iklim hedeflerini eyleme dönüştürmelerine yardımcı olmak için bir an önce geniş ölçekte kullanılabilir.”

IEA'ya göre sanayi, dünyanın en büyük elektrik, doğal gaz ve kömür tüketicisi olup toplam elektrik talebinin yüzde 42'sini, yani 34 exajoule enerjiden fazlasını kullanmaktadır. Demir, çelik, kimya ve petrokimya endüstrileri, dünyanın en çok enerji tüketen endüstrileri arasında yer alırken Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Rusya ve Japonya en büyük enerji tüketicisi ülkeler sıralamasında en önlerde yer alıyorlar. Bu enerji tüketimi, mevcut enflasyonist ortamda yüksek maliyetler taşımakta. IEA'ya göre, 2021'de nihai kullanım sektörlerinden kaynaklanan toplam doğrudan emisyonların yüzde 45'ine eşit olan dokuz gigaton CO2'den de sorumluydu.



Rapor için görüşülen kuruluşlar arasında ABB, Alfa Laval, DHL Group, IEA, Microsoft ve İsviçre federal teknoloji enstitüsü ETH Zürich bulunmaktadır. Katkıda bulunanların önerileri, enerji denetimleri yapmaktan eldeki iş için genellikle çok büyük olan ve enerji israfına neden olan endüstriyel makineleri doğru boyutlandırmaya kadar uzanı-yor. Verilerin tesis içi sunuculardan buluta taşınması, IT sistemleri tarafından tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 90'ından tasarruf edilmesine yardımcı olabilir. Endüstriyel filoları elektriklendirerek, gaz kazanlarını ısı pompalarına çevirerek veya bakımlı ısı eşanjörleri kullanarak fosil yakıtlardan geçişi hızlandırmak da verimlilik sağlayacaktır.

Küresel Elektrik Tüketimi Yüzde 10'a Kadar Azaltılabilir

Diğer eylemler, üretimi kesintiye uğratmadan verimlilik eylemlerini simüle edebilen dijital bir ikizin aksine, bekleme modundayken güç kullanan sözde "hayalet varlıklar"ın varlığını ortaya çıkarmak için sensörlerin kurulmasını ve gerçek zamanlı dijital enerji izlemeyi içeriyor. Güç sistemlerini, aydınlatmayı, panjurları ve ısıtma, havalandırma ve iklimlendirmeyi (HVAC) kontrol etmek için akıllı bina çözümlerinin kullanılması, endüstriyel tesislerde de enerji tasarrufu sağlayacaktır. Diğer öneriler arasında, motorlu bir sistemin enerji verimliliğini yüzde 30'a kadar artırabilen ve anında maliyet ve emisyon avantajları sağlayan değişken hızlı sürücülerin kurulması yer alıyor. Halihazırda faaliyette olan 300 milyondan fazla endüstriyel elektrikli motorlu sistem optimize edilmiş, yüksek verimli motorlarla değiştirilirse, küresel elektrik tüketimi yüzde 10'a kadar azaltılabilir.
 

ABB Hareket iş alanı başkanı Tarak Mehta, "Endüstrinin performans ve üretkenlikten ödün vermeden iklim değişikliğini hafifletmesine ve enerji maliyetlerini aşağı çekmesine yardımcı olabilecek enerji verimliliği çözümleri mevcut" dedi. "Enerji verimliliğindeki son teknolojik gelişmelerle birlikte, endüstrideki iyileştirme potansiyeli oldukça yüksek ve kolayca elde edilebilir. Dolayısıyla, bu önemli yeni rapor, tasarruf etmek için ışıkları kapatmak ve üretimi durdurmak yerine, yöneticilerin mevcut operasyonları sürdürürken enerji kullanımını ve faturalarını azaltmak için atabilecekleri pratik adımları açıklıyor.“

Enerji maliyetlerini ve karbon emisyonlarını azaltma hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen iş dünyasının liderleri ve uzmanları, raporda sunulan fırsatları ve bunlardan nasıl yararlanılacağını derinlemesine inceleyen özel bir panel etkinliğine katılmaya davet ediliyor. Etkinlik 13 Aralık Salı günü Orta Avrupa Saati ile 16:00 / Doğu Saati 10:00'da gerçekleşecek ve daha sonra istek üzerine video olarak sunulacaktır. 

Enerji Verimliliği Hareketi, enerji açısından daha verimli bir dünya için inovasyon yapmak ve harekete geçmek üzere benzer düşünen paydaşları bir araya getiren bir girişimdir. ABB tarafından 2021'de başlatılan Hareket, Kasım 2022 itibarıyla yaklaşık 200 şirketin katılmasıyla sektörden olumlu tepkiler aldı. https://join.energyefficiencymovement.com/ #energyefficiencymovement

Kaynak:


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.