Güneş hücrelerinde maliyetler düşüyor
Güneş panellerinin maliyetlerinin düşmesi ile birlikte, dünyada bir çok güneş enerjisi projesi fotovoltaik hücrelere dönüş yapıyor. Dünyanın en büyük güneş enerjisi projelerinden biri olan ABD Kaliforniya'daki Blythe Projesi, yoğunlaştırılmış güneş enerjisinden (concentrated solar power - CSP) güneş panellerine dönüyor.
Yenilenebilir enerji terimi jeotermal'den dalga enerjisine, hidroelektrik santrallerden biyoyakıtlara, güneş ve rüzgara kadar birçok farklı teknolojiyi içeriyor. Ancak birçok kişi için yenilenebilir enerji deyince akla ilk olarak güneş panelleri geliyor. Ancak güneşten enerji elde etmenin tek yolu güneş panelleri değil. Aslında dünyada yapılan güneş enerjisi yatırımlarının % 70'i 'yoğunlaştırılmış güneş enerjisi (concentrated solar power – CSP)' denilen teknolojiyi kullanıyor. Bu da dünya çapında yaklaşık 17.54 gigawatt enerjiye karşılık geliyor.
CSP teknolojisinin arkasında mantık aslında oldukça basit. Büyük boyutlu aynalar veya mercekler, güneş ışığını küçük bir alana odaklıyor. Elde edilen yüksek yoğunluklu ısı generatöre bağlı bir buhar türbini ile elektrik elde ediliyor. Güneş panellerine göre CSP oldukça esnek bir enerji üretimi sağlıyor çünkü ısının depolanabilmesi sayesinde güneş battıktan sonra veya kapalı havalarda dahi enerji üretimi devam edebiliyor.
Yakın zamana kadar CSP teknolojisi, güneşten enerji elde edilmesi konusunda sık kullanılan bir yöntemdi. Ancak üretim süreçlerinin iyileştirilmesi, ar-ge çalışmaları ve maliyetin düşürülmesi ile güneş panellerine doğru bir yönelim görülüyor.
##VIDEO##
Ernst and Young tarafından yayınlanan bir rapora göre güneş panelleri önümüzdeki on sene içerisinde devlet destekleri olmadan fosil yakıtlar ile maliyet rekabetine girebilecek. Yeni üretim teknolojileri ile güneş pillerinin verimi yükselmeye başlıyor. First Solar firması, bu yılın temmuz ayında kadmiyum-tellür güneş hücreleri ile % 17.3 verim elde ettiğini açıkladı. Yapılan bir araştırmaya göre 2008 yılından beri güneş panellerinde maliyet % 70 oranında düşüş gösteriyor. General Electric, geliştirdikleri yeni fotovoltaik hücreleri ile 2013 yılına kadar megawatt-saat başına 150 dolar maliyete ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Bu değer neredeyse konvansiyonel enerji yöntemleri ile aynı seviyede.
ABD'nin Kalifornaya eyaletinde yapılmakta olan dünyanın en büyük güneş enerjisi projelerinden biri olan Blythe Projesi CSP'den güneş panellerine dönüyor. Proje yetkililerine göre dönüşüm tamamlandığında CSP ile watt başına 5,79 dolar olan enerji maliyeti güneş panelleri ile watt başına 3,40 dolar seviyesine inecek. Projeyi yapan Solar Millennium şirketinin CEO'su Christoph Wolff, CSP. projelerinden vazgeçmediklerini, CSP'nin hala dünyada önemli bir pazarı olduğunun altını çiziyor. 'CSP, enerjiyi depo edebilme özelliği ile kararlı bir enerji elde etmek için uygun bir yöntem' diyen Christoph Wolff, güneş panelleri ve CSP'nin beraber kullanıldıkları hibrid sistemlerin mükemmel çözümler sunabileceğini belirtiyor.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri