elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hareket Sensörleri ve Müzik ile Felçli Hastalar Tedavi Olabilir mi?

Müzik ruhun gıdasıdır. Evet, fakat müzik vücudumuzu, hastalıklarımızı iyileştirebilir mi? Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
20.02.2022 tarihli yazı 3800 kez okunmuştur.
Her alanda teknolojinin emareleri görülürken yapılan her bir ilerleme ve buluş nice insana umut verip hayatlarını daha rahat yaşama imkanı sağlamaktadır. Sağlık alanında nice hastanın yüzünü güldüren çalışmalar yapılarak teknolojiden faydalanılmaktadır. Araştırmacılar şimdi de felçli hastaların tedavisine yardımcı olabilecek bir cihaz geliştirdiler. Bu cihaz kullanıcıya bazı müzikal ipuçları vererek, motor fonksiyonlarının yeniden kazanılıp tedavi edilmesine yardımcı olacak. Bunu ise kullanıcının uzvunu hareket ettirmesine bağlı olarak ton ve perdesi değiştirilmiş müzik ile gerçekleştirecek. 

İnme ve beyin ile ilgili hasarları bulunan hastaların tedavisinde oldukça uzun saatler süren rehabilitasyonlar kullanılmaktadır. Bu rehabilitasyonlarla temel amaç, motor işlevi ve diğer yeteneklerin kişiye geri kazandırılmasıdır. Ancak bu monoton tedaviler hasta için oldukça sıkıcı olup ve istenen verimde gerçekleşememektedir. Uzmanlar bu konuya eğilerek, inmeli hastaların tedavisi konusunda, müzikal uyarıcılar ile donatılmış bir sistem geliştirdiler.

Geçtiğimiz yakın zaman diliminde Danimarka’da bulunan bir araştırma grubu, hastaların rehabilitasyon egzersizleri boyunca rehberlik edici yeni bir işitsel geri bildirim geliştirdiler. Sentezlenmiş müziği kullanan bu yeni sistem bir çeşit biyolojik geri bildirim olarak çalışır. Cihaz felç geçirmiş gönüllülerin üzerinde test edildi ve sonuçları oldukça umut verici. Müzikal geri bildirimin umut verici olmasının belki de en büyük nedeni basit ses efektlerinin yoruculuğunun aksine, insanların hareketlerine göre ritmi ayarlamasıdır. Bu gerçekleşirken doğal afiniteden yararlanılarak, rehabilitasyon deneyimi zenginleştirilmekte. Bu icatın kullanıldığı, ani viral ensefaliteye yakalanan hastanın oğlu Kantan, bu buluşun mihenk taşlarından biri oldu. Kariyerinin son  yılını oldukça yoğun bir şekilde müzik performansı ve prodüksiyonu ile geçiren Kantan, enfeksiyon sonucu felç olan babasının müzik terapi ile tedavisine tanıklık etti.

Peki Kantan’ın babası gibi birçok hastanın tedavisinde kullanılacak olan müzik terapi nasıl işlemektedir? Hastaların ayak bileklerine, sırtına ya da ikisine bağlanarak hareketleri incelenmektedir. Kablosuz hareket sensörleri içeren bu düzenek bir yazılım programı yardımıyla yürüme, dengeleme ya da oturma gibi farklı fiziksel hareketlere göre uygun müziği sentezler.

 
 

İlginizi Çekebilir: Akıllı Yara Bandı Geliştirildi
 
Sistem çalışırken yöntemlere göre değişen, farklı müzikal geri bildirim eğitim modları barındırmaktadır. Yöntemlerin birinde, kişi hareketsiz ise ses çıkarılmazken bir adım ileri gitmesi halinde müzik ezgisi sentezlenmektedir. Ayak daha hızlı olarak ileri harekette bulundukça tonun yüksekliği de arttırılmaktadır. Bu yöntemle vücut kendi müziğini kendisi yaratmaktadır. Başka bir yöntemde ise müzik devamlı olarak çalarken kişinin uzvunu hareket ettirmesine bağlı olarak ton ve perde değişmektedir. Bunun yanı sıra hedeften sapan hareketlerde, uyarı mahiyetinde müzik ahenksiz hale getirilmektedir. Aşağıdaki videoda bu durum gösterilmektedir.
 

Gönüllülerin üzerinde yapılan deneylerin sonunda, müzikal ipuçlarının hareketle ilgi bilgilerin iletilmesinde etkili bir araç olduğu kanısına varıldı. Ancak hastaların geri bildirimi algılayabilecek bilişsel olgunluğa sahip olması gerekmektedir. Bütün bunlara ek olarak olumsuz geri bildirim alan bazı gönüllülerin tedavinin devamlılığı konusunda cesaretleri kırıldı.
 
“Müziğin olduğu yerde, kötülük barınmaz.
 
Cervantes

Kaynak:

spectrum.ieee.org
►dana.org
 
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.