elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Jüpiter'de Yaşam Var mı?

Yaşadığımız dünya içerisinde yaşam barındıran bir gezegendir. Bilim çevrelerinin sürekli merak ettiği konu ise dünya dışında bir yaşam olup olmadığı. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
30.12.2018 tarihli yazı 11058 kez okunmuştur.
Jüpiter’in uydusu olan Europa'nın dış kısmı kilometrelerce kalınlıkta bir buz tabakasıyla kaplı. Ama altında, canlıların yaşadığı bir okyanus olabilir. Bilim insanları, suyu ve kimyası nedeniyle bu gezegende yaşamın olabileceğini ifade etmekteler.

Pioneer, Voyager, Galileo gibi enstrümanları olan gemiler onun üzerinde yaşam aradılar. Fakat bu enstrümanlar uzak görüşlü kameralar kullandıkları için beyaz bayrak sallayan hiçbir canlı görmediler.

 


►İlginizi Çekebilir: Mars Gerçekten Kızıl mı?

Bilim insanları Shamu ismi verilen mikroskop yardımıyla bulunabilecek yaşamı daha yakından görebileceklerini; Europa’nın buzlu yüzeyine inip,Shamu ile buradaki sıvıyı inceleyebileceklerini söylediler. Ama Europa’da bulunabilecek yaşamı anlamak için önce dünyadaki yaşamı anlamak gerekli. Bu nedenle bilim insanları ,Shamu üzerinde birtakım testler yapmaya karar verdiler ve bu testleri Grönland’ta yaptılar.
 

Neden Shamu?

Shamu, sıvı bir numunede hareket eden mikroorganizmaların videolarını oluşturur ve bunu yapmak için de lazer kullanır. Benzer enstrümanlar mevcut olsa da bunlardan bir kısmı vahşi doğada yer almayacak kadar hassastır;dayanıklı olanlar ise küçük bakterileri görecek kadar kesin değildir. Üstelik,bilim adamları,Shamu’nun daha basit görünümlü versiyonunu yaptı. Bunun için birkaç elektronik kart kullandılar ve  mikroskobun boyutunu yaklaşık soda kutusu büyüklüğüne indirgediler.
 

Shamu şimdilik  topraklanmış,kuzey kutup noktalarından gelen buzlu suları ve çöllerden gelen aşırı tuzlu suyu incelemek üzere hazırlanmıştır.Bu suların içerisinde hareket eden ekstremofilleri tutacak kadar geliştirilmiştir.
 

Shamu’nun İşlevi


Shamu tek lazere sahip diğer holografik mikroskoplardan farklıdır. Shamu’nun ışınları  ikiye ayrılır: Bunlardan biri, doğrudan bir saf su örneğinden geçen ve herhangi bir şeyle karşılaşmayan referans ışındır.Diğer ışın ise, numuneden geçen ve karşılaştığı şeye bağlı olarak değişen bir ışındır. Mikroskop iki ışını birleştirir ve karşılaştırır: iki ışın arasındaki fark, içindeki canlılar hakkında bilgi verir.

Bilim adamları daha önceleri, Mariana Çukuru'nun etrafında neler olup bittiğini görmek istediklerinde, bir çubuğa bir parça yem koydular ve sonrasını bir kamerayla izlediler. Deniz hayvanları, saklanma noktalarından çıktılar ve yüzerek yemi aramaya başladılar. Bilim adamları bunu filme çekti ve bunun sonucunda orada yaşayan canlılar olduğunu öğrendi. Bilim insanı  Jay Nadeau, yapmaya çaıştıkları araştırmanın sadece mikroskobik ölçekte olduğunu belirtti.. 

 

NASA’nın, Yaşam Arayışı Karşısındaki Tutumu

NASA, 1976’da Viking misyonlarını Mars’a göndermişti.Buradaki biyolojik işaretleri bulmak için çeşitli deneyler yaptılar.Bu deneylerden ikisi negatif çıktı, ancak bir çalışmada mikropların yaşadığına dair kanıtlar geldi. Sorun şuydu ki, umut verici kimyasal işaret; biyolojiden değil, jeolojiden gelmişti. Bunun sonucunda uzaylıların olmadığı fikrini oybirliğiyle kabul ettiler.


Yazar: Nihal Kılınç


Kaynak:

popsci.com

 
Nihal Kılınç Nihal Kılınç Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.