Kaçak Akıma Göre Kesici Seçimi
Güç sistemlerinin güvenli kullanımı söz konusu olduğunda akla ilk gelen ekipmanlardan birisi kesicilerdir. Anahtarlama görevi gören kesiciler belirli şartlar göz önünde bulundurularak seçilmelidir. Bu şartların başında, akım dayanımı ve sönümleme şekli gelir. Peki akım dayanımına göre kesici seçimi nasıl olmalıdır? Cevabı yazımızın devamında.
Devredeki çeşitli sebeplerden ötürü oluşabilecek kaçak akım diğer ekipmanların arızalanmasına sebep olabilecekken daha ileri durumlarda ark oluşumuna sebebiyet vererek yangın riskleri de doğurabilir. Bu gibi durumların önüne geçmek içinse kaçak akım analizlerinin doğru yapılması gerekir. Tasarım mühendisi kaçak akımın nominal değerlerini ve akım akış yolunu tespit ederek bu parametrelere uygun devre kesicileri kullanmalıdır.
Kaçak akım çeşitlerini inceleyecek olursak;
olarak genel şekilde listelenebilir.
Kısaca kaçak akım çeşitlerinden açıkladıktan sonra kesicilere geçersek; kesiciler devrelerde veya elektrik sistemlerinde anahtarlama görevi gören ekipmanlardır. Sistemin güç ve büyüklüğüne göre farklı mertebelerde akım dayanımları vardır. Kesiciler kullanıldıkları sistemlerde diğer ekipmanları kaçak akımlardan yani hata akımlarından korunmak için kullanılır. Açılıp, kapanabilen kontakları ile meydana gelen fazla akımın sönümlenmesini sağlarlar.
Çalışma prensipleri şu şekildedir:
Kesici dayanım seviyelerini aşan akım miktarlarında kontaklarını açar ve akımın diğer ekipmanlara ulaşmasını önler. Açılan kontaklar arasında ise yüksek akım dolayısıyla ark meydana gelir. Oluşan ark ise çeşitli yöntemler ile sönümlenir. Kullanılan bu yöntemler de kesicinin çeşidini belirler.
olmak üzere kesiciler genel olarak sınıflandırılırlar. Havalı kesiciler arkı hava ile sönümlerken, yağlı kesici yağ ile, SF6 gazlı kesiciler SF6 gazı uygulayarak, vakumlu kesiciler ise ark bölgesine vakum uygulayarak ark oluşumunu engeller.
Şekil 1: SF6 Gazlı Kesici
Kısacası, güç sistemlerinde kesici seçimleri yapılırken maliyetleri ikinci planda tutulup, gerekli kaçak akım hesaplamaları sonucunda sistem için güvenli kA seviyesine sahip kesiciler göz önünde bulundurulmalıdır.
Kaynak:
►Electrical-Engineering-Portal
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye