elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kendini Temizleyebilen Güneş Panellerinde Maksimum Verimlilik

Güneş panellerinde verimlilik artırma çalışmaları teknolojiyle birlikte giderek artmaktadır. Fakat panellerin zamanla kirlenmesi sonucu bu verimlilik azalmaktadır. Bu yazımızda da kendi kendini temizleyebilen güneş panellerini sizler için inceledik.



A- A+
28.07.2013 tarihli yazı 20249 kez okunmuştur.
Güneş panellerinde  dönüşüm verimliliği panel yapısına göre değişse de maksimum %20 civarındadır. Bu verimlilik oranı zamanla panelin üzerinde toz,kir,polen ve çeşitli partikülleirn birikmesiyle azalır. Kirli ve tozlu bir ortamda özellikle çöllerde kurulan güneş panellerinde bu gibi sebeplerden ötürü güç yeteneğini %30 a kadar azaltabilir. Ticari deterjanlar ve çeşitli kimysal temizleyicilerle panelleri temizlemek zaman alıcı,pahalı,çevre için tehlikeli hatta panellerin yapısına önemli ölçüde zararlar verebilir. İdeal güneş panelleri maksimum verimlilik için her hafta temizlenmeli ve bakımı yapılmalıdır,bu özellikle geniş güneş tarlaları için oldukça zordur.
 

 
Nanohidrofobik kaplamalar panel yüzeyinde suyun kirlilik oluşturmasını engeller.


  ►İlginizi Çekebilir: Güneş Paneli Aşınmalarını Önleyebilmek
 

Panellerin kurulduktan sonra temizlenmesi oldukça zor olup bir hayli masraf gerektirmektedir. Çünkü elektrik üreten güneş tarlalarında binlerce panel bulunmaktadır. Ayrıca kendi kendini temizleyebilen solar paneller birçok alanda kullanılabilmektedir.

 



Sağlam Kaplama 
 

Bilim adamları tarafından geliştirilen nanohidrofobik kaplama panellerin uzun süre dayanıklı olmasını ve maksimum verimlilikte çalışmasını sağlıyor. Malzeme bünyesindeki kovalent bağlar panel yüzeyine tutunup oldukça güçlü bir kimyasal bağ oluşturur bu da zamanla düşen sprey boyalara göre oldukça avantajlıdır. Hidrofobik kaplamanın ardındaki ilke şöyledir,hemen hemen küresel şekli olan bir yüzeyde suyu biriktirir,böylece bir bariyer oluşması sağlanır bu bariyer suyun yüzeye yapışmasını engeller. Bu nanokaplama diğerleriyle karşılaştırıldığında oldukça küçük olup 8 nanometre boyutundadır. Nanohidrofobik kaplama yüzey materyalleri açısından oldukça çeşitlidir. Bünyesinde cam,aleminyum,kumaş lifleri,ağaç,tekstil ve plastik materyaller barındıran kompozit bir yapıdır. Bu tabaka o kadar incedir ki güneş panellerinin performansını engellemez ve ışık saçılımını azaltır.
 
     
Mikroskopik düzeyde nanohidrofobik kaplamanın yapısı




Su güneş panellerinin kirlenmesinde en etkili faktörlerden birisidir. Yağmur ve zamanla buharın yoğunlaşmasından oluşan sular panel yüzeylerinden oldukça zor çıkmaktadır bu etkiler normal panellerde kirliliği artırıp verimi düşürürken,nanohidrofobik kaplamada kirlilik minimum ve panel verimi maksimumdur. Yani geliştirilen nanohidrofobik kaplamalar hiçbir şekilde su tutmayıp panel yüzeyinde kirliliğe sebep olmaz. Panele çarpan sular herhangi bir yapışma oluşmadan panel yüzeyinden kayar,bu da panelin kendi kendini temizlemesine olanak sağlar.



Malzeme Testi


Materyal bilim insanlarınca  test edilmiştir. Ön sonuçlar kaplamanın  özellikle deniz tarflarında daha etkili olup tatlı ve tuzlu suyun her iksisini de ittiğini göstermiştir. Nanohidrofobik paneller yağmura,ışığa ve kirliliğe karşı daha verimli olup bakım gerektirmemsi açısından oldukça avantajlıdır. Normal panel kaplamalarında böyle bir özellik yoktur ve oldukça sık bakım gerektirmetedir. Bu da halihazırda pahalı olan panellerin maliyetini daha da artırmaktadır. 
 

 
Fotovoltaik panellerde bu kaplamanın kullanılması bakım masraflarını minimuma indirir


Fotovoltaik sistemlerde amaç verimliliği maksimum tutup, bakımın ve maliyetin en aza indirlmesidir. Bu kaplama ile yapılan paneller daha verimli ve daha az bakım gerektirmektedir. Havacılık,tıbbi araçlar,yenilenebilir enerji ve mimarisinde bu tür hidrofobik malzemelerin kullanımı önümüzdeki günlerde daha da artacaktır.
 
 

Kaynak : 


► asme.org
► technologyreview.com

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar