elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mikro-LED vs OLED |
Katlanabilir Ekranların Geleceği

Katlanabilir ekranlar gün geçtikçe yaygınlaşırken kullanılan teknoloji de gelişmeye devam ediyor. AMOLED ekran teknolojisi en çok tercih edilen seçenek olsa da yakın zamanda bunun değişmesi öngörülüyor. Şu anda daha çok mikroLED`lerin AMOLED`lerin yerini alacağı düşünülüyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
30.05.2021 tarihli yazı 5437 kez okunmuştur.
Bugünlerde tasarımcılar tarafından en çok merak edilen sorulardan biri µLED`lerin katlanabilir teknolojideki yeri nedir? µLED bir başka deyişle mikroLED, OLED teknolojisiyle büyük benzerlikler barındırıyor. Örneğin ikisi de yüksek kontrast değerlerine sahip olup ışık yayan diyotlardan oluşuyor.

OLED, içinden ışık geçtiğinde karbon filmi ışık yayan koyu renkleri yansıtırken oldukça az enerji tüketen bir teknolojidir. En göze çarpan farklılık ise kullanılan malzemeden meydana gelmektedir. OLED ekranların piksellerinde ismindeki baş harften de anlaşılacağı üzere organik malzemeler kullanılmaktadır. Ancak mikro-LED`lerde inorganik malzeme kullanımı göze çarpmaktadır. Böylece mikro-LED`ler OLED`lerden daha ince ekranlara sahip olmaktadır. Çünkü seçilen inorganik madde yardımıyla polarizasyon ve kapsülleme katmanı ihtiyacı minimal düzeye düşmektedir.


► İlginizi çekebilir: Kuantum Nokta Ekran Nedir?
 
Katlanabilir ekranlar, AMOLED ekran teknolojisine sahip Royole`un FlexPAi2`si ve Samsung`un Galaxy Fold`u ile popüler ürün haline gelmiştir. Aktif matrisli organik ışık yayan diyot yani AMOLED ekran; genelde akıllı saatlerde, mobil cihazlarda, tablet bilgisayarlarda karşımıza çıkan bir teknolojidir.  Bu teknolojiye sahip bahsi geçen telefonlar yüksek çözünürlüklü görüntüleri esnek bir filmde meydana getirmektedir.
 
Katlanabilir teknolojinin hayatımızda büyük yer edinmeye başlaması ile beraber yeni tasarımlar ortaya çıkmaya başladı. 2023 yılına kadar iPhone tarafından 8 inç ekrana sahip katlanabilir telefonların çıkacağı konusunda öngörüler bulunuyor. Uzun zamandır iPhone tarafından katlanabilir teknolojiye dayalı patentler alınması bu haberi doğrular nitelikte. Daha çok fiziksel anlamda yapılan testlerde Royole`un 3.nesil Ciciada Wing esnek ekranı, başarılı sonuçlar verdi. Bu testler sonucunda AMOLED ekran teknolojisinin fiziksel dayanıklılık açısından oldukça verimli olduğu kanısına varıldı. OLED`ler ise mekanik olarak hazır olmasına rağmen üretim prosedürü için gerekli yüksek maliyetler caydırıcı durumda. Ayrıca yapısında bulunan organik malzemeler elektron hareketliliğini sınırlayıcı etki göstermektedir.


► İlginizi çekebilir: Saydam Elektronik Cihaz Endüstrisi Büyüyor
 
2021 yılında en baskın ekran teknolojisi konumundaki AMOLED ekran mikro-LED teknolojisiyle baş edebilir mi? Verimlilik, parlaklık çıkışı, ortam kontrast oranı yani ACR gibi bazı parametreler bu rekabette önemli rol oynuyor. Bunlara ek olarak tepki süresi ve yüksek dinamik aralık (HDR) de dikkat edilmesi gereken başka parametrelerden. Bu parametrelere göre mikro-LED, AMOLED ekranlara nazaran daha üstün konumda bulunuyor. Ayrıca AMOLED ekranlar mavi dalga boyları üreten organik materyaller için uzun ömürlü değildir. Buna ek olarak ekran yanması da AMOLED teknolojisinin dayanıklılığını etkileyen olumsuz özelliklerdendir.

Katlanabilir ekranların daha yüksek kaliteli, esnek ve uzun ömürlü olması için çeşitli testler yapılmaktadır. Şu anda bile yüksek bir ticari talep gören katlanabilir ekranların zamanla daha çok yükselişe geçeceği düşünülüyor. Hala üzerinde yapılan çalışmalar devam eden mikro-LED`lerin zamanla AMOLED`lerin yerine alacağı konusunda kuvvetli öngörürler bulunuyor.


Kaynak:

► allaboutcircuits.com
► ledinside.com


Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.