MIT’nin Yeni Yazılımı ile Robotlar Kodlamaya İhtiyaç Kalmadan Yönetilebilecek
Kodlama, yazılımcılar için vazgeçilmez bir unsurdur. Yazılım yazmayı öğrenmek ise ciddi çalışmalar gerektirmektedir. MIT'in yeni yazılımı ile kodlama sorununun ortadan kalkacağı düşünülüyor. Ayrıntılar yazımızda.
24.05.2017 tarihli yazı 8924 kez okunmuştur.
Yarı akıllı robotlar hayatımızın bir parçası haline geldi ve kısa sürede onların daha donanımlı robotik yavruları da olacak. Bir çocuğun yaşama adım attıktan sonraki eğitim evrelerinde görüldüğü gibi sözel olarak robotların öğrenmesini sağlamak için belirli bir zeka seviyesine ulaşıncaya dek, robotlara talimat verilmesi zorunludur ve bunun için kodlamayı bilmeniz gerekmektedir. Kodlama karmaşık ve birbirinden farklı yapıdadır. Örneğin, yemekleri bir robotun yapması için oldukça karmaşık bir kodlama yapısı gerekmektedir. Bu nedenle de bazı uygulamalar için hala robotların kullanılması şu an için pek mümkün değildir.
Robotlara talimat verme sürecini de kodlayabilirsek, robotlara iş yaptırmak için karmaşık yapılara ihtiyaç duyulmayacaktır. MİT'teki robotistlerin yaptıkları şey de aslında tam olarak budur. Yeni geliştirilen ve C-LEARN olarak adlandırılan sistem, küçük bir çocuğa herhangi bir şeyi öğretmek kadar kolay olacak şekilde robotunuza talimat verme görevini üstlenecek. Genel anlamda durumun iyi ya da kötü olduğu sizin bakış açınıza göre değişmektedir. İyi yönü, herhangi bir kodlamaya ihtiyaç duymadan; rahat bir şekilde robot arkadaşlarınız olacağıdır. Kötü olabilecek tarafı ise teknik olarak robotlar; sistemi bir başkasına öğretebilecek düzeye gelecekler.
►İlginizi Çekebilir: Robot Kolu Nedir? Nasıl Çalışır?
Peki Robotumuz Nasıl Eğitilecek?
Bu konuda kullanabileceğiniz iki yol var: Birinci yol, onları programlamak olacaktır. Kodlama meşakatli, uzmanlık gerektiren bir iştir, dolayısıyla uzman kişiler tarafından programlanması gerekmektedir. Diğer yol ise robotun etrafındaki dijital yönlendiricileri hareket ettirerek ya da sadece kendimiz üzerinden onun taklit etmesini sağlayarak yaptırmak istediğiniz şeyi göstermektir. Bizim için muggle'lar, öğretmenin bir yoludur, ancak bir makineye basit hareketleri öğretmek bile yine emek ister. Bir çocuğa öğretir gibi sürekli bir tekrar olayıyla gerçekleştirmek mümkündür. Yani sadece yapılan hareketleri tekrarlar , duruma göre uyarlamaz.
►İlginizi Çekebilir: Robot İşçilerle Üretim Yapan İlk İnsansız Fabrika Çin'de
C-LEARN, yeni bir görev öğrenilirken akıllıca uygulanabilecek basit adımların bir bilgi tabanı ile birlikte bu iki yöntemin eksikliğini gidermek ve bir orta yol oluşturmak için çalışma yapar. İlk önce bir insan robotla çalışarak bu temelin oluşturulmasını sağlar. İki kollu bir robot olan Optimus'u, eklemlerin hareketini taklit etmek için C-LEARN kullanarak öğrenmesini gerçekleştiriyorlar.
Araştırmacılar, bir silindirin tepesini veya bir bloğun kenarını farklı konumlarda tutup, her hareketi her konumdan yedi kez tekrarlarak hareketleri tanımladılar. Hareketler her seferinde biraz değişti, bu nedenle de robot hareketlerdeki temel kalıpları taradı ve onları veri bankasına entegre etti. Örneğin, simüle edilmiş tutucu bir nesneye her zaman paralel olarak bitecek şekilde nesne hareket ettirildiğinde , robot bu konumun süreçte önem taşıdığını ve bu paralelliğe erişmek için gelecekteki hareketlerini kısıtlayıp kısıtlamayacağını belirlemiş oluyor.
Bu noktaya gelindiğinde, robot küçük bir çocuğa çok benzerdir ve sadece herhangi bir şeye nasıl ulaşılacağını kavrıyor. Ancak robot, bu veritabanından yola çıkarak, tek bir gösteri sonrasında yeni ve karmaşık görevler öğrenebilir. Yapmanız gereken tek şey, ona ne yaptığınızı göstermek ve daha sonra onun hareketlerini onaylamak ve düzeltmektir.
Kaynak:
►Zmescience
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.