elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Otonom Araç Hercules ile Temassız Teslimat

Dünyanın koronavirüs salgını ile mücadelesi devam ediyor. Çin’de faaliyet gösteren UDI firması, Hercules adını verdikleri otonom araçları sayesinde teslimat gerçekleştiriyor. 1.000 kilogramlık kargo kapasitesine sahip Hercules hakkındaki detaylar yazımızın devamında.



A- A+
17.04.2020 tarihli yazı 12011 kez okunmuştur.
Shenzhen merkezli bir startup olan Unity Drive Innovation (UDI), geliştirdikleri insansız teslimat aracı ile koronavirüs pandemisinin önüne geçmeye çalışıyor. UDI, şubat ayından beri faaliyetlerini sürdürüyor. Çin’deki 3 şehirde faaliyet gösteren UDI, Herdules adını verdikleri otonom araçları sayesinde 2500’den fazla teslimat gerçekleştirdi. Kontrol noktası çalışanlarına yiyecek götürmek, hastanelerin yakınlarına dezenfektan püskürtmek gibi hizmetler veren UDI araçları, radarlara, sensörlere, derin öğrenme algoritmalarına ve 1.000 kilogramlık kargo kapasitesine sahip. 
 


► İlginizi Çekebilir:  Otonom(Sürücüsüz) Araçlar Nedir?
 
UDI’nin kurucu ortaklarından olan Profesör Ming Liu: “ Hercules, düzenli teslimatlara “temassız” bir alternatif sağlayarak, koronavirüsün kişiden kişiye bulaşma riskini azaltmaya yardımcı olacak.” dedi. Peki, Hercules nasıl donanımlara sahip ? Hercules, robot işletim sistemi çalıştıran endüstriyel sınıf bir bilgisayara sahip. Araç, 8.4 kWh lityum iyon pil elektrik motorlarıyla çalışıyor. Aracın üstünde bulunan sensörler, bir ana lidar, üç yardımcı lidar, bir stereo kamera, dört balıkgözü kamera, 16 sonar, yedekli uydu navigasyon sistemleri, eylemsizlik ölçüm birimi ve iki tekerlek kodlayıcıya sahip.
 
Hercules’te bulunan bilgisayar, lidar nokta bulutlarını alıyor ve nesneleri algılamak ve sınıflandırmak için kodlanmış algılama algoritmasına aktarıyor. Bir diğer algoritma, yol işaretlerini ve trafik ışıklarını tanımlamak için kameralardan gelen görüntüleri işliyor. Bir başka algoritma ise lidar nokta bulutlarını ve eylemsizlik ölçüm birimini küresel bir harita ile eşleştiriyor. Böylece araç bulunduğu konumu algılayabiliyor. Ana bilgisayar, hızlanma, frenleme ve yönlendirme için gerçek zamanlı işletim sistemleri çalıştıran ve sürüş modüllerine bağlı olan iki bilgisayara aktarıyor. UDI araçları, saatte 30 kilometre hızda ilerlemeleri için programlandı.

 
 
UDI, araçlarını genel merkezinden 5G kullanarak izledi. Sadece 10 milisaniye gecikme yaşayan operatör, araçtan istediği gibi veri alabiliyor. Araçlar, şubat ayından bu yana yaklaşık 20 kez fazla trafik, gece trafik ışıklarının algılanması, yol çalışması gibi nasıl davranacaklarını bilmedikleri durumla karşılaştı.

 


► İlginizi Çekebilir: Sürücüsüz Araçlar ve İnsan Güvenliği
 
Tayvanlı bir firma olan Foxconn 2018’in sonlarından beri Shenzhen kampüsünde elektronik parça ve diğer eşyalarını taşımak için UDI araçlarını kullanıyor. Profesör Liu,  araçlarının, bu alandaki rakiplerinden daha zorlu alanlarda test edildiğini belirtiyor. UDI, montaj hattını geliştirmek ve seri üretime başlamak için 100 çalışan işe aldı. UDI, araçlarının teslimatları sırasında topladıkları video ve sensör verileri sayesinde kendi araçları üzerinde geliştirmeler yapacağını ve bu verileri paylaşacağını belirtti.  
 
 


KAYNAK:


► spectrum.ieee.org
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.