elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robotlar Yardımıyla Baraj İnşa Edilecek

Gelecekte hemen hemen her işin robotlar aracılığıyla yapılması öngörülüyor. Robotlar günümüzde birçok alanda kullanılıyor ve yeni alanlarda da test ediliyor. Bu testlere bir yenisi daha eklendi. Bir Japon inşaat firması, robotları inşaat alanında kullanmayı test ediyor. Detaylar yazımızın devamında



A- A+
10.08.2020 tarihli yazı 9090 kez okunmuştur.
Obayashi Corporation, Japonya'daki Mie Eyaletinde beton bir baraj inşasında robotları kullanıyor. Neredeyse tamamen robotlarla baraj inşasına başlayan firma, işgücü problemini ortadan kaldırmayı hedefliyor. Obayashi Corp. barajın nasıl düzgün bir şekilde inşa edileceği bilgisine ve deneyimine sahip. Firma, robotları ve otonom teknolojileri, sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde entegre ederek baraj inşa sürecini kısaltmayı ve hızlandırmayı amaçlıyor.

Firma, 84 metre yüksekliğindeki ve 334 metre genişliğindeki baraj inşasının her aşamasında robotları kullanıyor. Birçok baraj gibi, bu baraj da beton formlar veya levhalar kullanılarak inşa edilecek. Bu formların hammaddesi robotlar tarafından dökülecek ve bitmiş, kurutulmuş, sertleştirilmiş formlar robotlar tarafından yerleştirilecek. Baraj gövdesi, 15 metrekarelik bölmelere beton dökülerek katmanlar halinde inşa edilecek.


Düz olmayan katmanlar genellikle düz olana kadar fırçalanır. Obayashi fırçalama işini halleden makineler geliştirdi. Dökülen beton biriktikçe, yapıyı vermek için kullanılan formların, ayarlanmamış betonun dışarı sızmasını önlemek için yükseltilmesi gerekir. Normalde, ağır makinelerdeki çok sayıda vasıflı işçi, hareketlerini koordine etmeleri için birbirlerine seslenerek formları kademeli olarak kaldırmak için birlikte çalışır. Obayashi, bu görevi yerine getirmek için bir robot geliştirdi. Obayashi'nin baraj teknolojisi birimi başkanı Akira Naito: "Uzman teknikleri makinelere aktararak örtük olan bilgiyi analiz edebiliyoruz" dedi.

Obayashi firmasının geliştirdiği bu robotlar birçok işi halletse de her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlamak için insanlar hala gerekli. Örneğin, vinçlerin hala insanlar tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Firma, tüm robotik ve otomasyon teknolojileri uygulandıktan sonra üretkenliğin yaklaşık yüzde 10 arttığını belirtti. Bu oranın oldukça düşük olmasının nedeni işlerin ters gitmesi durumunda olaya müdahale edecek olan çalışanların sahada bulunması. Firma, ihtiyaç duyduğu insan gücü miktarını azaltmak için daha fazla teknik bilgi edinmeyi planlıyor. Firma inşa süresini %30 oranında azaltabileceğine inanıyor.



 
Baraj inşaatı otomasyona elverişlidir, çünkü çok sayıda tekrar içerir ve nüfus merkezlerinden uzaktaki geniş alanlarda yapılmaktadır, yani otomatik ekipmanın çevredeki kişilere veya diğer makinelere çarpma riski daha azdır. Dolayısıyla Obayashi gibi birçok inşaat firması, otomasyon ve robotik sistemleri kullanmaya çalışıyor.



Kaynak:
 
► interestingengineering.com
► asia.nikkei.com
► roboticsandautomationnews.com
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.