elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Saydam Elektronik Cihaz Endüstrisi Büyüyor

IDTechEx firmasının yaptığı araştırmaya göre, saydam elektronik cihaz endüstrisinin 2041 yılında 20 milyar dolarlık bir pazar değerine ulaşacağı öngörülüyor. Bu cihazlar ile ilgili çeşitli bilgiler ve potansiyel kullanım alanları ile ilgili detaylar yazının devamında.



A- A+
07.01.2021 tarihli yazı 8777 kez okunmuştur.

Saydam FET

Saydam elektronik cihazların temelinde “Saydam FET” adı verilen ince tabakalı transistörler (TFT) bulunuyor. Standart bir ince tabakalı transistör; iletken, yarı iletken ve yalıtkan olmak üzere üç katmandan oluşuyor. Saydam FET de benzer katman yapısına sahipken saydam malzemeler kullanılarak çok daha ince bir transistör yapısı elde ediliyor.
 
  
Resim 1: 2D Yarı İletkenler Kullanılarak Üretilen Saydam Elektronik Bileşenler

İlginizi Çekebilir: Giyilebilir Saydam İletken Malzeme Geliştirildi
 
Bu transistörlerin üretiminde daha önce indiyum kalay oksit adı verilen ve genelde güneş pili ve LCD ekran gibi cihazlarda kullanılan, oldukça ince bir iletken madde tercih ediliyordu. Ancak bu maddenin polikristal yapısı, elektronların hareket kabiliyetini azaltıyor ve transistörlerin verimini sınırlandırıyordu. İlerleyen araştırmalar ile birlikte bu transistörlerin yapılarını iyileştirmek amacıyla Galyum Nitrit (GaN) ve Silisyum Karbür (SiC) adlı bileşik yapılı ve geniş bant aralığına sahip yarı iletkenler kulanıldı ve böylece elektronların hareket kabiliyeti artırıldı. 2 boyutlu yarı iletken teknolojisindeki gelişmeler devam ettikçe daha esnek ve saydam elektronik cihazlar özellikle LCD, mini LED, mikro LED ve QLED ekran formunda karşımıza çıkabilir.
  
Saydam Ekranlar, Güneş Panelleri ve Akıllı Pencereler
 
Saydam elektronik cihazların gelecek vaat eden kullanım alanlarından biri ise saydam ekran teknolojisi. Günümüzde, kullandığımız ekranlar arka aydınlatmaya ihtiyaç duyduğundan dolayı önemli miktarda enerji harcıyorken saydam ekranlar ortam ışığını arka aydınlatma olarak kullanıyor. Dolayısıyla bu iş için ayrı bir enerji sarfiyatı oluşmuyor.


 
Resim 2: Saydam Ekran
Bir diğer uygulama konusu ise saydam güneş panelleri kullanarak enerji üretmek. Michigan Eyalet Üniversitesindeki çalışmalarda araştırmacılar, saydam güneş panelleri ile enerji üreten pencereler oluşturmayı amaçlıyorlar. Böylece yüksek binaların camlarında kullanılarak enerji üretmeyi ve hatta güneş ışığı ile kararan bir yapı oluşturup  daha da fazla güneş ışını absorbe ederek enerji üretimini arttırmayı amaçlıyorlar.

 
Resim 3: Michigan Eyalet Üniversitesinde Üretilen Saydam Güneş Paneli

İlginizi Çekebilir: Şeffaf Güneş Panelleri Evinizdeki Bütün Pencereleri Güç Kaynağına Dönüştürecek

Başka bir uygulamada ise gömülü sensörler bulunduran pencereler kullanılıyor. Bu sensörler sayesinde pencereler çevresel değişimlere göre saydamlık ayarı yapabiliyor. Örneğin bir oda çok sıcak olduğunda pencere saydamlığını azaltarak güneş ışınlarının geçişini engelleyip oda sıcaklığının azalmasını sağlıyor. Bunlara ek olarak kimyasal sensörler ve radyasyon sensörleri de eklenerek daha fazla amaç için de kullanılabileceği belirtiliyor.

Otomotiv ve Lokomotif
 
Otomotiv ve lokomotif üreticileri de saydam elektronik cihaz teknolojisine ilgi gösteriyor. Çin’in Shenzen ve Pekin metrolarında LG firmasının ürettiği OLED ekranlı, interaktif kullanıma olanak sağlayan pencereler kullanılmaya başlandı. Böylece yolcular yanlarındaki pencerelerden anlık konum, metro saatleri ve hava durumu gibi bilgilere ulaşabiliyorlar.



Resim 4: Çin'de Metrolarda Kullanılan İnteraktif Pencere
 
Hyundai ise saydam güneş panellerini elektrikli araçların tavanlarında kullanarak araçların menzilini arttırmak için çalışmalar yapıyor.



Kaynak:
 

► allaboutcircuits.com
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.