elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Seracılıkta Şeffaf Güneş Paneli Dönemi Başlıyor

Nüfus yoğunluğunun gün geçtikçe artması ile tarım alanlarının verimli kullanılması daha da önemli hale geldi. Greenwich Üniversitesi araştırma ekibi, geliştirdiği yeni şeffaf güneş panelleri ile daha verimli bir yol buldu.



A- A+
12.07.2022 tarihli yazı 5086 kez okunmuştur.
Seracılıkta sıcaklığın belirli bir seviyede tutulması gerekir. Bunun için ise oldukça yüksek seviyede enerji harcanır. Günümüzde bu enerji genellikle güneş panelleri gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılanmaya çalışılıyor. Şimdilerde ise şeffaf güneş panelleri ile bu enerji karşılanmaya çalışılacak. Işığın dalga boylarını filtreleyebilen şeffaf güneş panelleri seralarda mahsullerin daha verimli ve daha sağlıklı büyümesini sağlayacak. Peki bu şeffaf güneş panelleri tam olarak nedir ve nasıl çalışır?
 
Şeffaf güneş panelleri yapısında kullanılan fotovoltaik cam yardımıyla güneş ışığını elektriğe dönüştürür. Şeffaf güneş panelleri, gömülü halde bulundurdukları güneş pillerinin güneş ışığını emmesi ile çalışır. Emilen bu güneş ışığının bir kısmı normal görünen ışık iken birazı da çıplak gözle görülmeyen ışıktır. Ultraviyole ve kızılötesi dalga boylarının emilmesi ve yeni bir dalga boyuna dönüştürülmesi için güneş yoğunlaştırıcılar kullanılmaktadır. Daha sonra yeni dalga boyları da elektriğe dönüştürülerek fotovoltaik hücrelere iletilir.
 
Bilim insanlarının geliştirdikleri yeni sistem ile yukarıda bahsettiğimiz şeffaf güneş panelleri, seralara entegre olacak. Normal şartlarda da artan nüfus ve aşırı dengesiz hava koşulları çiftçileri sera kullanımına itiyordu. Çünkü bilindiği üzere açık alan çiftçiliğine nazaran seralar, dönüm başına mahsul üretimini %100 oranda arttırıyor. Ancak seracılık yapılırken sıcaklıkların korunması için büyük miktarda elektrik harcanıyor. Şeffaf güneş panellerinin seralara entegre edilmesiyle uygun maliyetli elektrik üretilebilecek. Ayrıca bahsi geçen paneller sayesinde, seraların ısıtılması ve soğutulması için petrol, doğalgaz gibi karbon ayak izi yüksek enerji kaynaklarının kullanımı sınırlandırılmış olacak. Böylece mahsul verimliliği düşmeden yeşilci bir enerji seralara sağlanacak.
 
Şu an daha yeni yeni kullanımına başlanacak şeffaf güneş panellerinin geleceği oldukça umut verici. Her ne kadar verimliliği %1'in altında seyretse de potansiyelinin %10'a ulaşması bekleniyor. Geleneksel güneş panellerinin ise %22 veya daha fazla oranda verim sağladığı biliniyor. Şimdilik şeffaf güneş panelleri yeterli güçte olmasa dahi, seralarda elektrik üretmenin ucuz ve çevreci yolu olması nedeniyle yakın gelecekte standart güneş panellerinin yerini alacak gibi görünüyor. Bunun yanı sıra sera alanını gereksiz gölgelerle daraltmadan verimli kullanım sağlayabilmesi de gelecekte tercih edilebilirliğini üst noktaya taşıyor.




Kaynak:

► interestingengineering.com
► azocleantech.com

Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.