UPS ile Enerji Verimliliği ve Önemi
Kesintisiz güç kaynakları, elektrik enerjisi ile beslenen sistemler için gittikçe daha büyük önem kazanmaktadır. Elektriksel bir sistemin korunmasında ve enerji kesintisi durumunda sistemin devamlılığını sağlama açısından kesintisiz güç kaynakları büyük önem arz etmektedir. Peki UPS ile enerji verimliliğine dikkat etmemizin bize sağlayacağı yararlar neler? Ayrıntılar yazımızın devamında.
30.07.2015 tarihli yazı 20221 kez okunmuştur.
Kesintisiz güç kaynakları, elektrik enerjisi ile beslenen sistemleri hem olumsuz şebeke koşullarına karşı koruyan hem de enerji kesintisi sırasında enerji sağlayarak sistemin devamlılığını sağlayan kaynaklardır.
UPS kullanılan sistemlerde kritik yüklerin mevcut olması, UPS’lerin de en az bu kritik yükler kadar önemli olmasını sağlıyor. Bu bakımdan UPS ile elde edilen enerji verimliliği, sistemin maliyetini ve işletme harcamalarını düşürmek konusunda büyük bir rol oynuyor.
UPS kullanılan sistemlerde kritik yüklerin mevcut olması, UPS’lerin de en az bu kritik yükler kadar önemli olmasını sağlıyor. Bu bakımdan UPS ile elde edilen enerji verimliliği, sistemin maliyetini ve işletme harcamalarını düşürmek konusunda büyük bir rol oynuyor.
Günümüz UPS teknolojisi ise “maksimum verimlilik, minimum kayıp” ilkesine göre gelişim göstermektedir. UPS sistemleri sayesinde iş gücü kaybı, veri kaybı gibi zararlar minimum hale getirilip sürdürülebilirlik seviyesi arttırılmaktadır.
İş sürekliliği ve işletme maliyetleri üzerinde yapılan hesaplamalar sayesinde işletme sahipleri UPS’lerin ilk yatırım maliyetlerinden çekinmeyerek kaliteli UPS sistemlerini tercih ederek enerji verimliliği konusunda büyük adımlar atmayı başarabilmişlerdir. Bu konuda yapılacak olan doğru tercih ise anlık hesaplamayla değil, uzun zamanlı verilere göre yapılmalıdır.
Şekil 1: Tescom 300 Serisi UPS'ler ile işletmenizin enerji verimliliği konusunda büyük adımlar atmasını sağlayabilirsiniz.
Ülkemizde hızla gelişen bilgisayar ve bilgisayar teknolojilerinin, endüstriyel tesislerinin kesintisiz güç kaynakları ihtiyacını karşılamak için Tescom, “DS Power 300” serisini geliştirmiştir.
DSP (Digital Signal Processing) teknolojisini kullanan bu UPS, çok yüksek hızda doğru sinyalleri işleme kabiliyeti ile UPS alt sistemlerinin hassasiyet ile kontrolünü sağlamaktadır.
3 faz giriş – 3 faz çıkış sağlayan DS Power 300 serisi kesintisiz güç kaynaklarının çalışma güç aralıkları ise 10 kVA ile 400 kVA arasındadır. Trafosuz UPS teknolojisi, 3 seviyeli akü koruması, Çıkış DC kaçak koruması, gelişmiş uzaktan kontrol gibi özellikleri bulunuyor.
Peki bu teknolojik özelliklerin yanı sıra bir UPS’in hangi özellikleri bize enerji verimliliği konusunda destek olur? Bu özelliklerin listesini çok daha uzun yapmak mümkün ancak temel ve vazgeçilmez olarak 3 temel kavram / özellik bulunuyor:
Peki bu teknolojik özelliklerin yanı sıra bir UPS’in hangi özellikleri bize enerji verimliliği konusunda destek olur? Bu özelliklerin listesini çok daha uzun yapmak mümkün ancak temel ve vazgeçilmez olarak 3 temel kavram / özellik bulunuyor:
• Yüksek Çıkış Güç Faktörü
• Yüksek Verim
• Hibrit Sisteme Uygunluk
• Yüksek Verim
• Hibrit Sisteme Uygunluk
Çıkış Güç Faktörü
Güç faktörü matematiksel olarak sistemin aktif gücünün görünür gücüne oranlanmasıyla (GF = P / S) elde edilir. Bunun anlamı ise sistemdeki toplam gücün ne kadarını aktif olarak kullanabiliyoruz şeklinde açıklanabilir.
Kesintisiz güç kaynaklarının çıkış faktörünün değeri, kendisine bağlayabileceğimiz yükün değerini belirlemektedir.
Örnek verecek olursak; çıkış güç faktörü 0.8 olan bir kesintisiz güç kaynağına 100 kVA’da 80 kW yük bağlayabiliriz. Ancak Tescom DS Power 300 serisi kesintisiz güç kaynaklarının çıkış güç faktörü 0.9’dur. Yani 100 kVA'da 90 kW yük bağlanabilmektedir.
1’e yakın güç faktörü olan bir UPS tercihi yapıldığında gereksiz reaktif güç bedeli ortadan kalkar ve yüksek güçlerde tasarruf miktarı çok büyük olur.
Verim
Verim bir sistem için en çok dikkat çeken özelliktir. Yüksek verimdeki bir UPS ile çalıştırılan sistemlerde çalışma sürekliliği ve enerji kalitesi çerçevesinde sistemin verimi ve işletmeye kazancı da daha fazla olmaktadır. Bir sistemde kayıplar her zaman vardır. Önemli olan bu kayıplara en aza indirgemek ve sistemi maksimum verimde çalıştırmaktır.
DS Power 300 serisi %94.5 verim oranına sahiptir. Böylece işletmeye ve kullanıcıya işletim maliyetini düşürerek büyük avantaj sağlıyor.
DS Power 300 serisi %94.5 verim oranına sahiptir. Böylece işletmeye ve kullanıcıya işletim maliyetini düşürerek büyük avantaj sağlıyor.
Şekil 3: Verimlilik oranı %94.5 olan Tescom DS Power 300 Serisi UPS'ler sayesinde işletmenizin kayıpları minimum hale gelecektir.
► İlginizi Çekebilir: Tescom Solar Sulama Sistemi
UPS’in verimini artırdığımızda kayıplar için ödenen fiyatın da neredeyse yarı yarıya düştüğü gözlenmektedir. Bu fiyat farkı şebekeden çekilen enerji miktarı arttıkça daha da artacaktır ve daha çok enerji tasarrufu sağlanacaktır.
Kullanıcılar yüksek verimde daha çok enerji tasarrufu yapmış olurlar. Kayıplar, endüstriyel tesislerde daha çok maliyet demektir. Çünkü UPS içinde kaybedilen kayıplarda tesisin elektrik faturasına yansıyacaktır.
UPS’in verimini artırdığımızda kayıplar için ödenen fiyatında neredeyse yarı yarıya düştüğü gözlenmektedir. Bu fiyat farkı şebekeden çekilen enerji miktarı arttıkça daha da artacaktır ve daha çok enerji tasarrufu sağlanacaktır.
Bir üretim merkezini düşünürsek işletim maliyetleri ne kadar düşerse ürünün birim maliyeti de düşük olur. Dolayısıyla tüketiciye ulaşana dek geçen sürede ve tüketici kısmında bu ürünün fiyatının uygunluğu piyasa açısından önemli bir avantaj oluşturur.
Şekil 4: UPS tercihi yaparken göz önünde bulundurulması gereken en önemli konulardan biri de enerji verimliliğidir.
Hibrit Sisteme Uygunluk
Hibrit UPS, kontrollü bir şekilde güneş enerjisi, akü, şebeke veya jeneratör aracılığıyla kesintisiz bir şekilde elektrik üretebilen özel bir kesintisiz güç kaynağı çeşididir. Öncelikli olarak solar enerjiyle beslenen cihazlar, her türlü elektriksel probleme karşı koruma sağlıyor.
Şebeke, jeneratör ve güneş enerjisi sistemlerini koordine edip, algoritması ile yüklere en uygun enerjiyi aktarması bakımından UPS’ler içerisinde enerji verimliliği konusunu en güzel işleyen UPS çeşidi hibrit UPS’lerdir.
Hibrit UPS sistemi, yüksek verim isteyen uygulamaları hedefler. Yüksek verim sağlarken aynı zamanda yüksek koruma seviyesini de sağlamaları açısından hibrit UPS sistemi birçok açıdan avantajlı durumdadır.
Enerji Bakanlığı’nın verimlilik üzerine yaptığı çalışmalar sektörü zorunlu olarak yüksek kaliteli ürünler üretmeye doğru teşvik etmektedir. Enerji verimliliği konusu, UPS sektörünün gelecekteki teknolojik kılavuzu olacaktır.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET