Wi-Fi ile Duvarların Arkası Görülebiliyor
Geçtiğimiz günlerde araştırmacılar, geliştirdikleri yeni bir yöntem ile belirlenen bir aday video çekimini kullanarak duvarlar arkasında olan bir kişinin, aynı kişi olup olmadığını belirleyebilen kişi tanıma sistemi geliştirdi. Üstelik bu sistem, kişi tanıma işlemini gerçekleştirirken sadece Wi-Fi alıcı-vericisini kullanıyor. Ayrıntılar haberimizde.
07.10.2019 tarihli yazı 11031 kez okunmuştur.
2009 yılından beri UC Santa Barbara profesörü Yasamin Mostofi'nin Laboratuvarları'nda, Wi-Fi gibi günlük radyo frekans siyallerini algılamaya yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar sonucunda geçtiğimiz günlerde, Mostofi'nin ekibindeki araştırmacılar, sadece bir çift Wi-Fi alıcı vericisini kullanarak dünyada ilk kez bir duvarın arkasındaki kişinin, verilen video çekimlerinde görünen aynı kişi olup olmadığını belirleyebilen bir kişi tanıma sistemi geliştirdi.
Ekibin deneylerinde, seçilmiş bir kişinin yürüyüş yaptığı yerin duvarları arkasında; bir Wi-Fi vericisi ve bir Wi-Fi alıcısı bulunuyor. Alınan güç, alıcı tarafından ölçüldükten sonra verici, kablosuz bir sinyal gönderiyor. Ardından, başka bir bölgeden başka bir video görüntüleri verildiğinde alıcı, duvarın arkasındaki kişinin video çekimlerinde görülen kişi olup olmadığını belirleyebiliyor. Bu işlem, gerçekleştirilirken yalnızca kablosuz güç ölçümleri karşılaştırılıyor. Bu teknoloji kullanılarak yapılan sekiz kişilik bir havuzdan ve üç farklı duvar arkasındaki alandan çekilen 1.488 Wi-Fi- video çifti üzerinde yapılan testlerde, duvarın arkasındaki kişiyi doğru tanımlama da geliştirilen teknolojinin % 84'lük bir başarı elde ettiği tespit edildi.
Projede kullanılan yaklaşım, hem kablosuz iletişimden hem de vizyon alanlarından yararlanabilme üzerine kurulu. Bu yaklaşımda ekip, önce insan vücudunun dış yüzeyini zamanın bir fonksiyonu olarak tanımlayan 3D ağı çıkarmak için bir insan ağı kurtarma algoritması kullanıyor. Araştırmacıların bu işlem hattı, alınan sinyalin spektrogramını almak için Kısa Zamanlı Fourier Dönüşümü ve Hermite işlevlerinin de dahil olduğu bir dizi matematiksel işlev içeriyor. Daha sonrasında ise; videodaki kişinin bir Wi-Fi alanında yürürken üretebileceği RF sinyalini simüle etmek için Born Elektromanyetik Dalga yaklaşımı kullanılıyor. Hem gerçek Wi-Fi sinyalinden (duvarın arkasında ölçülmüş) hem de video tabanlı simülasyon sinyalinden temel yürüme özelliklerini çıkarmak için zaman-frekans işleme yaklaşımları uygulanıyor. Birkaç önemli yürüme özelliği yakalanıyor. Her iki spektrogramdan da çıkarılıyor ve videodaki kişinin duvarın arkasında olup olmadığını bildirmek için uygun şekilde karşılaştırılıyor. Wi-Fi alanındaki kişinin videodakiyle aynı olup olmadığı belirleniyor.
XModal-ID ( Çapraz-Model-ID) olarak adlandırdıkları bu yeni video Wi-Fi çapraz model yürüyüş tabanlı kişi tanımlama sistemi, gözetim ve güvenlikten akıllı evlere kadar çeşitli uygulamalarda kullanılabileceği düşünülüyor. Örneğin, bir soygun videosunun bulunduğu bir senaryo düşünelim. Soyguncunun evin içinde saklandığından şüpheleniliyor. Evin dışındaki bir çift Wi-Fi alıcı-vericisi, evin içindeki kişinin soygun videosundakiyle aynı kişi olup olmadığını belirlenebilir. Buna benzer fikirler, ilgileri bu yeni geliştirilen teknolojinin üzerine toplamaya devam ediyor. Geliştirilen methot ve deney sonuçları, 22 Ekim'de düzenlenen 25. Uluslararası Mobil Bilgisayar ve Ağ İletişimi Konferansı'nda sunulacak.
Kaynak:
►techxplore.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.