elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Biyonik Robot Projesi:
Festo BionicSwift

Doğa bize hafif yapılar, uyarlanabilir kontrol ve işbirlikçi çalışma alanı hakkında ne öğretebilir? Alman otomasyon devi Festo, gerçek kuşların nasıl uçtuğunu taklit eden ultra hafif uçan biyonik robot olarak BionicSwift'i tanıttı. Detaylar yazımızda.



A- A+
25.07.2020 tarihli yazı 9470 kez okunmuştur.
Festo otomasyon ve robotik sektöründe önemli bir rol oynuyor. Festo yeni projesi kapsamında; doğaya yakın uçan drone’ların yanı sıra yusufçuklar, uçan tilkiler ve hatta kelebekler arasında değişen biyonik modeller de geliştirip üretti. 5 yapay kırlangıç, radyo tabanlı bir iç mekan GPS ile etkileşime girerek tanımlanmış bir hava sahasında koordineli ve özerk bir şekilde hareket edebiliyor.


Doğal Modellere Dayalı Ultra Hafif Uçan Robotlar

Robotik kuşları tasarlarken odak noktası, biyolojik rol modelleri gibi hafif yapıların kullanılmasıydı. Aynı şey doğada olduğu gibi mühendislik için de geçerli olduğu için taşınacak ağırlık ne kadar az olursa, malzeme kullanımı ve enerji tüketimi o kadar düşük olur.Böylece 44.5 santimetre vücut uzunluğu ve 68 santimetre kanat genişliği ile biyonik kuşlar sadece 42 gram ağırlığındadır.


Etkili Uçuş için Aerodinamik Tüyler

Uçuş manevralarını olabildiğince gerçekçi yapmak için kanatlar kuşların tüylerine göre modellenmiştir. Bireysel lameller ultra hafif, esnek ama çok sağlam bir köpükten yapılmıştır ve zona gibi birbirinin üzerine uzanır. Bir karbon bobinine bağlı olarak, doğal modeldeki gibi gerçek el ve kol kanatlarına bağlanıyorlar.



► İlginizi Çekebilir: Aerodinamikde Mach Sayısı Nedir?

Kanat yukarı inme sırasında tek tek lamel dışarı çıkar böylece hava kanattan akabilir. Bu, kuşların kanadı yukarı çekmek için daha az güce ihtiyacı olduğu anlamına geliyor. Aşağı inme sırasında lameller kapanır böylece kuşlar uçmak için daha fazla güç üretebilir. Kanatların doğaya yakın olan bu kopyası nedeniyle BionicSwifts önceki kanat vuruşlu sürücülerden daha iyi bir uçuş profiline sahiptir.

En Dar Alanlarda Fonksiyonel Entegrasyon

Kuşun gövdesi kanat çırpma mekanizması, iletişim teknolojisi, kanat çırpma için kontrol bileşenleri ve asansör, kuyruk için kompakt yapı içeriyor. Fırçasız bir motor, iki servo motor, akü, şanzıman, radyo, kontrol ve yerelleştirme için çeşitli devre kartları çok küçük bir alana monte edilmiştir.


Motorların ve mekaniğin akıllı etkileşimi, kanat ritminin frekansının ve yükselti açısının çeşitli manevralar için hassas bir şekilde ayarlanmasına izin verir.

GPS ile Uçuş Manevralarının Koordinasyonu

Ultra geniş bant teknolojisine (UWB) sahip radyo tabanlı iç mekan GPS'i, BionicSwifts'in koordineli ve güvenli uçmasını sağlıyor. Bu amaçla bir odaya birkaç radyo modülü monte edilmiştir. Bu ankrajlar daha sonra birbirlerini bulurlar ve kontrollü hava alanını tanımlarlar. Her robot kuş ayrıca bir radyo işaretleyici ile donatılmıştır. Bu, çapalara sinyaller gönderir sonra kuşun tam konumunu bulabilir ve toplanan verileri bir navigasyon sistemi olarak görev yapan merkezi bir ana bilgisayara gönderebilir.

Rota planlaması için kullanılır böylece önceden programlanmış rotalar kuşlara uçuş yolunu veriyor. Kuşlar rüzgar veya termik gibi çevresel etkilerdeki ani değişiklikler nedeniyle uçuş yollarından saparsa, uçuş yollarını kendileri derhal düzeltirler ve herhangi bir insan etkisi  olmadan bu duruma bağımsız olarak müdahale ederler. Radyo iletişimi ve görsel temas kısmen  engellenmiş olsa bile tam konum algılamayı sağlıyor. UWB'nin radyo teknolojisi olarak kullanılması güvenli ve sorunsuz çalışmayı da  garanti eder.

İntralojistik için Yeni İtici Güç

Uçuş nesnelerinin ve GPS yönlendirmesinin akıllı ağı geleceğin ağa bağlı fabrikasında kullanılabilecek bir 3D navigasyon sistemi sağlıyor. Malzeme ve mal akışının kesin lokalizasyonu , işlem dizilerini iyileştirebilir ve darboğazları öngörebilir. Otonom uçan robotlar malzemeleri taşımak için kullanılabilir  böylece uçuş koridorlarıyla fabrika içindeki alan kullanımını optimize edebiliyor.



Kaynak:
 
► wonderfulengineering.com
theengineer.co.uk
► industrialtechnology.co.uk

Mihrican Kızılyer Mihrican Kızılyer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.