Dünyada En İyi 10 Türk Üniversitesi
Ülkemizde Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) verilerine göre 2014 yılı itibariyle üniversite sayısı 196 ya çıkmıştır. Bunlardan 123'ü devlet üniversitesi, 73'ü vakıf üniversitesidir. Bu sayıya her yıl yenileri eklenmeye devam ederken, merak edilen unsurlardan biride Türkiye’de en iyi üniversite sıralamasında durum nasıl? Dünya'nın en iyi üniversitelerine ilişkin sıralama sistemlerinde üniversitelerimizin yeri nerede?
28.01.2015 tarihli yazı 13078 kez okunmuştur.
Türkiye'nin En İyileri
İstanbul, Ege, ODTÜ, İTÜ, Hacettepe, Boğaziçi, Bilkent, Koç, Sabancı ve Gazi Üniversiteleri bir yandan Türkiye'nin en iyileri olmaya devam ederken diğer yandan dünya sıralamasında da yer aldılar. Sadece 11 yıllık bir geçmişi olan üniversite sıralamaları ile ilgilenen kurum sayısı son yıllarda hızla arttı ve çok sayıda küresel, bölgesel ve yerel sıralama üretilmeye başlandı. ODTÜ URAP Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, dünya üniversitelerini sıralayan bu kurumlardan ARWU, Leiden, NTU, SciMago, QS, THE, Webometrics ve URAP’ın 2014 yılındaki "En İyi Üniversiteler" listelerine ilişkin raporu hazırladı ve yakın zamanda paylaştı.
Üniversitelerin sıralaması yapılırken, kaç kez ilk 500’de yer aldıkları göz önünde bulunduruldu. Eşitlik durumu söz konusu olduğunda üniversitelerin URAP dünya sıralamasındaki yerleri kullanıldı. Dünyadaki 8 sıralama sisteminden en az birinde ilk 500’e giren 10 Türk üniversitesi, ODTÜ, İstanbul, Ege, İTÜ, Hacettepe, Boğaziçi, Bilkent, Koç, Sabancı ve Gazi oldu. Ayrıca sonuçlara göre toplam 76 üniversite, dünyanın en iyi yüzde 10’luk diliminde yer alma başarısını gösterdi.
Aşağıda tabloda son beş senede THE sıralamalarına girebilen üniversitelerimizden bazıları gösteriliyor:
Eskiye Göre Daha İyi Bir Noktaya Ulaşıldı
ODTÜ URAP Başkanı Prof. Dr. Akbulut "Dünya sıralamalarının ilk ortaya çıktığı yıllarda Türk üniversiteleri, gelişmekte olan diğer ülkelere oranla listelerde oldukça hızlı yükseldi.Ancak son yıllarda yükselme hızında bir yavaşlama görüldü." ifadesini kullandı.Ayrıca Türkiye’deki üniversite sayısı arttıkça dünya sıralamalarında ilk 2000’e giren üniversite oranının da arttığını anlattı.Hedeflerinin önümüzdeki yıllarda 5-6 sıralama listesinde, ilk 500’e giren üniversite sayısını arttırıp 15-20 üniversiteye ulaşmak olduğunuda ekledi.
Akbulut,Üniversitelerin hem uluslararası makale sayılarını hem de saygın dergilerdeki atıf sayılarını arttırıp dünya sıralamalarında yükselebileceklerini vurgulayıp, "Bu hedef, üniversiteler için ulaşılamaz değil. Akademisyenler ve üniversite yönetimlerinin ortak çabasıyla gerçekleşebilir.Bunu bizim üniversitelerimiz de başarabilir."diyerek geleceğe ışık tuttu.Üniversitelerimizin bu başarısı ile gurur duyarken, diğer üniversitelerimizin de bu sıralamalarda yer almasını temenni ediyoruz.
URAP Sıralaması Nasıl Yapılıyor?
2009 yılında ODTÜ bünyesinde kurulan URAP laboratuarı 2 bin civarında dünya üniversitesini Web of Science gibi açık kaynaklardan toplanan veriler bazında şu kriterlerle sıralıyor:
► Yıllık yayın sayısı (% 21)
► Son yılın yayınlarına son beş yılda yapılan atıf sayısı (% 21)
► Üretilen toplam doküman sayısı (akademik makale dışındaki yayınlar da dahil) (% 10)
► Yayın yapılan dergilerin etki faktör toplamı (% 18)
► Yayınlara atıf yapan dergilerin etki faktör toplamı (% 15)
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.