elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fizikçiler Ses Dalgalarıyla Cisimleri Kaldırmayı Başardılar

Yıllardır belirli ortamlardaki sürtünmeyi azaltmak için uğraşan araştırmacılar bu sefer akustik dönüştürücüler kullanarak bir topun havada asılı kalmasını sağladılar. Taşımacılıkta ve birçok sektörde devrim yaratacak bu yeniliğin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
14.09.2016 tarihli yazı 11991 kez okunmuştur.
Brezilya ve İngiltere’den bilim insanlarının ortaklaşa sürdürdükleri çalışmada, dalga boyu 14 mm olan akustik dalga kullanarak, çapı 4 mm ve ağırlığı 1.5 gram olan polistiren küreyi havaya kaldırmayı ve havada asılı tutmayı başardılar. Bu çalışmada araştırmacılar, 20 kHz üzerinde bir frekans ile dalga boyu maksimum 14 mm olan ultrason dalgaları kullandılar.


 
 
Cisimlerin havada kalabilmesinin temel nedeni şu şekildedir:

İki akustik dalgayı birbirine karşı tetiklediğimizde sürekli yükselen ve alçalan bir basınç dalgası oluşur (örneğin sinüs dalgası). Bu basınç dalgalarının düğüm noktasına cisim sıkıştırılarak, yerçekimine karşı nesneyi itebilir hale gelir. Bu sayede de nesnenin havada asılı kalması sağlanır.
 
 

Yapılan bu çalışma uygulamalı fizik mektuplarında (APL) yayınlandı. Bu çalışmada birden fazla ultrasonik dönüştürücü kullanılarak daha ağır cisimlerin de kaldırılabileceği görülüyor. Cisimleri kaldırmak için kullanılan üç kollu, aralarında belirli açılar olan ultrasonik dönüştürücüler kullanılıyor. Bu dönüştürücülerin açısı ve dönüştürücü sayısı değiştirilerek belirli ağırlıktaki cisimler kaldırılabilir. Bu dönüştürücüler şu anda maksimum 50 mm’nin dörtte biri kadar ağır obje kaldırabilir. Bu da yaklaşık olarak akustik dalganın 3.6 katı kadardır.

 
 

Önceki deneylerde cisimler durgun dalgadaki basınç düğümüne kilitlenerek, dönüştürücü ile reflektör adı verilen yapı arasına sıkıştırılarak cismin havada kalması sağlanıyordu. Bu deneyde üç dönüştürücü kullanılarak dönüştürücü ve küre (cisim) arasındaki boşlukta, durgun dalga oluşturularak cismin havada asılı kalması sağlanıyor. Bu teknik kullanılarak kürenin 7 mm havada asılı kalması sağlandı. Bu da dalga boyunun (14 mm) yarısına eşittir. 
 
 
Araştırmacılar bu projeyi daha da geliştirip daha büyük objeleri kaldırmayı amaçlıyorlar. Cisimleri akustik bir şekilde havaya kaldırmak ileride sıvıları kontrol etmemizi, aşırı yakıcı ve aşındırıcı maddelerin araştırılmasında veya kullanılmasında oldukça yararlı olacağı ve bu buluşun taşıma, uzay ve uçak sektörlerinde etkili olabileceği düşünülüyor.
 
 


Kaynak:

►Futurism
►Sciencealert

Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.