Geleceğin araçları, Shell Eco Marathon'da yarışıyor
Shell'in "En az yakıtla en uzun mesafenin kat edilmesi" hedefiyle bu yıl 27.'sini düzenlediği Eco-marathon'un Avrupa ayağına katılacak 212 takım, 26-28 Mayıs tarihlerindeki heyecanlı yarışları beklemeye başladı. Yarışmaya Türkiye'den 7 ekip katılıyor.
Almanya'nın EuroSpeedway Lausitz pistinde yapılacak Shell Eco-marathon'a bu yıl yeni bir kategori eklendi. Elektrik motorlu araçlar ilk kez 'E-mobilite' sınıfında yarışacak. 87 E-mobilite takımı, yeni kategorideki başarı için kıyasıya mücadele edecekler. E-mobilite sınıfındaki takımlar, elektrik motorlarını hidrojen yakıt hücresi, güneş enerjisi veya 'plug-in' batarya ile çalıştırabilecekler. Hidrojen ve güneş enerjisiyle çalışan araçlar, 2003 yılından bu yana Shell Eco-marathon Avrupa ayağında yarışıyor. İlk 'plug-in' elektrikli araç ödülü için ise 29 araç mücadele edecek.
Bir fincan çay yerine 14 kilometre yol
E-mobilite sınıfında sonuçlar, elektrik tüketimini en iyi yansıtmak üzere kilowatt saat başına kilometre (km/kWh) üzerinden değerlendirilecek. Geçen yıl rekor bir başarı yakalayan Fransız Polyjoule Takımı, bir fincan çay yapmak için gereken elektrik enerjisiyle 14 kilometre yol almıştı.
Shell Eco-marathon Teknik Direktörü Norman Koch, e-mobilite sınıfının kategorilere eklenmesinin çok heyecan verici olduğunu belirterek, 'Avrupa çapındaki hükümet, otomobil üreticileri ve sürücülerin elektriğin bir mobilite yakıtı olarak kullanılma potansiyeline, olan ilgisini yansıtıyor. Avrupa Komisyonu girişimi olan Avrupa Sürdürülebilir Enerji Kampanyası'nın da resmi bir parçasını oluşturan yarışma, takımların potansiyellerini keşfetmek ve etkinlikte yeni fikirleri test etmekte özgür olmalarını teşvik ediyor" dedi.
Enerji Konularından Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Guenther Oettinger ise "Enerji tüketimini azaltırken aynı zamanda mobilitenin de arttırılması için doğru politikalar, doğru yaklaşım ve doğru teknolojilerin harmanlanması gerekmektedir. Shell Eco-Marathon, bu bağlamda eğitimde üstün bir başarı örneğidir ve her bir takım, bu yarışın bir parçası olmaktan gurur duymalıdır' diye konuştu.
Türk takımları hazırlıklarını tamamladı
Aralarında Türk ekiplerin de yer aldığı 27 ülkeden 212 takım, hazırlıklarını tamamlayarak yarış gününü beklemeye başladılar. Türk takımların hedefinde, Polyjoule Takımı'nın 2010 yılına ait 4.896 km/l veya 563 km/kWh'lik yakıt tasarrufu rekorunu kırmak yer alıyor. Yarışmaya, Anadolu Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Fen Lisesi'nden toplam 7 ekip katılıyor.
TÜRK EKİPLER HAKKINDA:
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ (HİDROMOBİL):
Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden oluşan Hidromobil ekibi, 'Hidroana ERA'' ile yarışacak. 'Hidromobil' ekibi 2008 yılında TÜBİTAK tarafından düzenlenen Hidrojen Enerjili Araba Yarışması'nda 16 rakip arasından sıyrılarak üçüncülük ödülü almış, TÜBİTAK Hidromobil 2009'da da dördüncülük ve altıncılık elde etmişti. TÜBİTAK Hidromobil '10 'da ise, Türkiye ikinciliğini kazandı.
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (Ae2Project):
Yıldız Teknik Üniversitesi'den Ae2Project Ekibi Solar Prototip konseptine uygun prototip güneş arabası ile yarışlara katılıyor. Üretim aşamasında olan güneş arabası Türkiye'nin ilk solar prototip aracı olmakla birlikte tamamlandığında en hafif, en küçük ve en verimli ünvanlarına da sahip olacak.
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (AESK):
Yıldız Teknik Üniversitesi Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü, hidrojen ile çalışan araç projesi ile yarışacak. Yarışlara urban kategorisinde YILDIZ 2 isimli araçları ile katılacaklar. Ekip, 2011 Eco-Marathon yarışlarında urban konseptinde 1 lt benzine eşdeğer hidrojen ile 1000 km sınırını geçerek ilk 3 sıralamasına girmeyi hedefliyorlar.
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ (SETT):
Sakarya Üniversitesi Enerji Teknolojileri Takımı (SETT) geçtiğimiz yıl Shell Eco Marathon'da urban kategorisindeki en etkili ekiplerden biri olarak Avrupa yedinciliği ve Türkiye birinciliği elde etti. Bu sene, tekrar urban kategorisinde SETTAR isimli araçlarıyla iyi bir derece elde etmeyi hedefliyorlar. Geçtiğimiz sene gözlemlenen eksiklikleri telafi eden ekip, sistemini daha verimli bir yapıya dönüştürmeyi planlıyor.
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ (BUHAR) :
Geçen yıl düzenlenen yarışta 1078 km/lt yaparak Türk takımlar arasında birinci olan Buhar takımı 2011 yılında bu dereceyi geliştirip en az 2500 km/lt yapmayı planlıyor. Bu planı gerçekleştirmek için Buhar-3 aracını üretiyor.
ERCİYES ÜNİVERSTESİ (HYDROTEKK):
Shell Eco-Marathon'a MOBYDICK isimli araçlarıyla katılan HYDROTYEKK ekibi, hidrojen ile çalışan araçlarıyla prototip kategorisinde yarışacak. 2011 yarışlarında öncelikli hedeflerinin yarışı sorunsuz olarak tamamlayabilmek olduğunu belirten ekip, yarışacakları kategoride ilk 30 sıralamasına girmeyi hedefliyor.
TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ FEN LİSESİ (TERAKKİ TEAM):
Terakki Team, Fen Projeleri Koordinatörü Ziya Bahtiyar'ın danışmanlığında yarışmaya katılacak. Ekip, fütüristik araç tasarımlarını içeren prototip kategorisinde etanol ile çalışan Terakki-7 isimli aracıyla yarışacak. Terakki Team, bu yıl yeni eklenen "plug-in" elektrikli arabalar dalında gelecek yıl yarışmak için, yeni aracının AR-GE çalışmalarına devam ediyor.
YEDİ YAKIT TÜRÜNDE MÜCADELE OLACAK:
Shell Eco-marathon, 'Urban' ve 'Prototip' ana kategorilerinde 7 farklı yakıt türünde mücadele gerçekleşecek. Takımların 63'ü 'Urban', 149'u 'Prototip' kategorisinde yer alıyor.
Yakıt türü Takımlar Yüzde
Benzin (Petrol) 95 %44
Hidrojen yakıt hücresi 46 %22
Plug-in batarya 29 %14
Etanol 18 %8
Güneş enerjisinden elde edilen elektrik 12 %6
Dizel 8 %4
Gazdan Sıvıya Dönüştürülmüş yakıt 4 %2
www.shell.com
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler