İşsizlik yüksek, kaliteli eleman az
Manpower'ın altı yıldan bu yana gerçekleştirdiği, "Yetenek Açığı Araştırması"na bu yıl ilk defa Türkiye de dahil oldu. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de işverenlerin yüzde 48'i açık pozisyonlarını doldurabilecek nitelikli eleman bulmakta sıkıntı çekiyor.
Yenilikçi işgücü çözümleri alanında dünya lideri olan Manpower'ın altıncısını gerçekleştirdiği ve 39 ülkeden 39.641 işveren ile telefonda mülakat yöntemiyle yapılan Yetenek Açığı 2011 araştırmasına bu yıl Türkiye de dâhil edildi.
Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş
Araştırma kapsamında, Türkiye'den de toplam 1.001 işverenin en fazla hangi pozisyonları doldurmakta zorlandıkları ve ne gibi önlemler aldıkları konusunda görüşleri soruldu. Türkiye'den ankete katılan işverenlerin yüzde 48'i pozisyonları dolduracak yetenekli çalışan bulmakta zorlandıklarını, yüzde 52'si ise herhangi bir zorluk çekmediğini belirtirken doldurulması en zor pozisyonları sırasıyla üretim operatörlüğü, satış temsilciliği ve mühendislik olarak sıraladılar.
2011 yılında en fazla 'Yetenek Açığı' bulunan 10 pozisyon:
Türkiye Dünya
1. Üretim Operatörü 1. Teknisyen
2. Satış Temsilcisi 2. Satış Temsilcisi
3. Mühendis 3. Zanaatkâr
4. Kol İşçisi, Gündelik İşçi 4. Mühendis
5. Mekanik İşçisi 5. Kol İşçisi, Gündelik İşçi
6. Yönetici Asistanı/Sekreter 6. Yönetici/İdareci
7. Teknisyen 7. Muhasebe ve Finans Personeli
8. Yönetici/İdareci 8. BT Personeli
9. Restoran ve Otel Personeli 9. Üretim Operatörü
10. Zanaatkâr 10. Yönetici Asistanı/Sekreter
Geçen yıl dünyadaki işverenlerin yüzde 31'i yetenek açığından yakınırken bu yılki anket sonucunda bu oran yüzde 34'e çıktı. Son beş yıldır Manpower'ın Yetenek Açığı araştırmasında global listedeki ilk üç iş dalı değişmiyor; teknisyenler, satış temsilcileri ve zanaatkârlar ilk üç sırada bulunuyor. 2010 Araştırması'nda birinci sırada 'zanaatkâr' kategorisi yer aldı. 2011 yılında ise ilk sıraya 'teknisyen' yerleşti.
Manpower'ın anketi kapsamında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Avrupa bölgesindeki 21 ülkeden işverenlere nitelikli çalışan sıkıntısıyla başa çıkmak için ne gibi stratejiler uyguladıkları soruldu. Türkiye dışındaki Avrupa Bölgesinin 20 ülkesindeki işverenlerin yüzde 19'u 'mevcut çalışanlara eğitim ve gelişme olanakları sunarak bu açığı kapatmaya çalıştıklarını' söylerken Türkiye'de aynı cevabı verenlerin oranı yüzde 41 oldu. Türkiye'de ankete katılan işverenlerin yüzde 50'si, uzun dönem çalışılıp öğrenilmiş ve zamanla uzmanlık kazanılan becerileri kapsayan meslek grubu olan 'nitelikli pozisyonlarda çalışanları elde tutmaya çalıştıklarını' söylerken Avrupa bölgesindeki Türkiye hariç 20 ülkede aynı stratejiyi uygulayanların oranı yüzde 10 oldu.
Araştırmaya göre, Türkiye de dâhil, Avrupa bölgesinde yetenek açığını en fazla hisseden işverenler yüzde 53 ile Romanya'da, ardından ise Türkiye (yüzde 48), İsviçre (yüzde 46), Bulgaristan (yüzde 42) geliyor. En az zorluk çeken ülkeler ise Norveç (yüzde 9), İrlanda (yüzde 5) ve Polonya (yüzde 4) olarak belirtildi. İngiltere ise geçen yıl yüzde 9 iken bu yıl yüzde 15'e çıktı.
2011 Yetenek Açığı Araştırması'na göre, geçen yıla oranla yetenek açığı sıkıntısı pek çok ülkede hafif artış gösterdi. Ancak, Japonya, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri gibi dünyanın en büyük ekonomilerinden bazılarında bu zorluk daha ciddi boyutlarda hissedildi ve en fazla artış gözlemlendi. Japonya yüzde 80 oranı ile 2011 yılında dünyada en fazla yetenek açığını hisseden ülke oldu. Hindistan'da geçen yıl ankete katılan işverenlerin yüzde 16'sı yetenek açığı var derken, bu yıl 51 puanlık bir artışla, işverenlerin yüzde 67'si bu sorunu yaşadığını söyledi. ABD'de ise geçen yıl yüzde 14 olan bu oran, 2011 anketinde 38 puan artarak yüzde 52'e çıktı. İki ülkede de ciddi artış görülmesi küresel kriz sonrası bu ekonomilerin toparlanmalarının hızlanması ve talepte artış yaşanmasından kaynaklanıyor.
Konuyla ilgili olarak Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş, 'Dünyanın pek çok ülkesinde küresel kriz sonrası ekonomik toparlanmanın hızlanmasına ve işsizliğin hala yüksek seviyelerde seyretmesine rağmen, işverenler aradıkları yeteneklere ve tecrübelere sahip çalışanlar bulmakta zorlanıyorlar. Bu yıl ilk kez Manpower'ın 'Yetenek Açığı Araştırması'na dâhil edilen Türkiye'de de yetenekli çalışan açığının dünya ortalaması olan yüzde 34'in üzerinde, yüzde 48 olduğu ortaya çıktı. İşgücü pazarının ve ekonomilerin sürdürülebilirliği ve gelişimleri açısından işgücü arz ve talep dengesine dikkat edilmeli ve bu sorunu giderecek çözümler yaratılmalıdır' diye konuştu.
Manpower'ın Yetenek Açığı 2011 Araştırması'nın tamamına: http://www.manpower.com/ResearchCenter, adresinden ulaşabilirsiniz.