elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kuantum İnternetin Güvenliği ve Zorlukları

Günümüzde hemen hemen herkes aktif birer internet kullanıcısı. Hal böyleyken internetin hızı da oldukça büyük önem arz etmektedir. Kuantum internet kullanarak bu hızı artırmak mümkün. Ancak kuantum internet bazı zorluklara sahip.Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
13.03.2021 tarihli yazı 7303 kez okunmuştur.
İnternet, fiber optik tellerden mantıksal 1`ler ve 0`ların taşınımı ile foton akışını harekete geçirmektedir. Buradaki mantıksal 1 ve 0`lar bitlere karşılık gelmektedir. Kuantum internet ise kübit adı verilen bir çift dolaşık foton ile veri gönderimi gerçekleştirmektedir. Bu fotonlar mantıksal hem 1 hem de 0`dır. Yani bir kuantum internet sonsuz değer alabilmektedir. Bu duruma da kuantum süperpozisyonu denilmektedir. Kübitler yardımıyla gerçekleştirilen işlem neredeyse eş zamanlı olarak gerçekleşir. Kuantum internet bu sayede oldukça hızlıdır.


Şekil 1: Delft Üniversitesi Kuantum İnternet Sistemi

İlginizi çekebilir: Kuantum İnternet Nedir?
 
Kuantum internet, yüksek hızından başka avantajlara da sahip. Bunlardan en belirgin avantajı ultra güvenli bir ağ sistemine sahip olması. Kuantum internet, kübitin durumunu sorgulayarak bilgi alışverişi yaparken arka planda ağın dolaşıklığını ve koordinasyonu maksimum seviyeye çıkarmaktadır. İşte bu dolaşıklık da kuantum interneti güvenli kılıyor. Üçüncü kişiler iletişim kanalını dinlemeye çalıştığında herhangi bir veriyi okuyamaz. Başka bir avantajı ise daha fazla bant genişliğine sahip olmasıdır. Bu sayede normal bir internet ağı ile çalıştırılamayan büyük uygulamalar çalıştırılabiliyor.

Kuantum İnternetinin Zorlukları

Kuantum ağlarının takibi ve kontrolünü gerçekleştirmek için oldukça iyi bir donanım geliştirmek başlı başına kuantum internetin zorluklarındandır. Ek olarak tek fotonların tutarlı olarak kontrolünü sürdürmek de oldukça da zor bir işlem. Bunun dışında hem dolaşıklığı koruyup hem de bir ağda ikiden fazla kullanıcının birbirine bağlanmalarını sağlamak da bu zorluklar arasında sayılabilmektedir. Tek bir fotonun takibi oldukça zordur. Ancak yapılan çalışmalarla bu zorluğun üstesinden gelinebilmektedir. Bu çalışmaya göre kuantum yapısına yerleştirilmiş bir elektronla iletişim lazerle gerçekleştiriliyor. Bu sayede bulut içindeki bir kuantum noktasının takibi yapılabiliyor. İşte bu bahsi geçen lazer modülatör sayesinde bulutla iletişiminin yolu bulundu.


 

Kuantum internet, içinde oldukça çok kullanıcıya sahiptir ve bu kullanıcıların farklı bant genişliklerine ihtiyaçları olabilmektedir. Bu sorunun çözümünde izlenen yol ise kullanıcıların frekans dağılımlarını değiştirmek üzerine kurulu. Yapılan açıklamaya göre bu işlem dalga boyu seçici bir anahtarla dalga boyu yönlendirilmesi yapılarak gerçekleşiyor.
 

Şekil 2: Kuantum Bilgisayarı

İlginizi çekebilir: Batarya Yönetim Sistemi (BMS) Nedir? | 1. Bölüm
 
Bir başka sorun ise foton uyumsuzluğu ve işaret sabitliği. Çözüm olarak ise standart bir dijital tekrarlayıcı kullanarak fotonların durumunda bilgi eksikliği olmadan ilerleme sağlanmaktadır. Bu tekrarlayıcı sayesinde klonlama gerçekleşmemektedir.

Kaynak:

► allaboutcircuits.com
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.