MDS, elektrikli otomobilin motor tasarımına talip
MDS Motor Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aydın, elektrikli yerli otomobil için talep olması halinde motor tasarımının en iyisini yapacak yeterlilikte olduklarını söyledi.
MDS Motor Tasarım Teknolojileri ve Yazılım Çözümleri Şirketi Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Metin Aydın, "Elektrikli yerli otomobil için talep olması halinde motor tasarımının en iyisini yapacağımızdan eminim" dedi.
Aydın, yüksek verimli ve yüksek moment yoğunluklu sabit mıknatıslı elektrik motor ve generatörlerinin tasarım, geliştirme, analiz ve prototip üretimi konularında uzman bir firma olduklarını söyledi.
Türkiye'de, elektrik motorlarının ar-gesine odaklanan başka bir firma olmadığını dile getiren Aydın, özel uygulamalar için tasarım yaptıklarını, her ürüne farklı tasarımlar gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Türkiye'de özel uygulamalar için kullanılan AC Servo motorların tasarımının yanı sıra elektrik motor tasarımında kullanılan belli başlı yazılımların da Türkiye distrübütörlüğünü yaptıklarını vurgulayan Aydın, Speed, Flux, Motor-CAD gibi dünyada elektrik motoru tasarımı alanında en sık kullanılan yazılımların Türkiye distrübütörlüğünü yürüttüklerini kaydetti.
Aydın, yerli otomobil üretim çalışmalarına ilişkin görüşlerini ise şöyle dile getirdi:
"Yerli otomobilin 'elektrikli' olması yönünde fikirler var. Elektrikli yerli otomobil için talep olması halinde motor tasarımının en iyisini yapacağımızdan eminim. Uzun yıllar yurt dışı deneyimine sahip öğretim üyesiyim, bu yılların büyük bölümü elektrikli taşıtlar için motor, generatör tasarımı üzerine geçti. Amerika'da bir çok firmayla iş yaptık. Bu tecrübeyi düşündüğümüzde Türkiye'deki sektöre çok rahat hizmet edebiliriz. Bunun için istek olması lazım, talep olursa biz hazırız."
Genellikle büyük, kurumsal firmalar için çalıştıklarına değinen Aydın, yaklaşık 3,5 yıldır savunma sanayisi için çalıştıklarını, ASELSAN'a iş yaptıklarını vurguladı.
"ASELSAN'ın elektrik motorunun Türkiye'de tasarlandığı, üretildiği tüm projelerinde biz de varız" diyen Aydın, şöyle devam etti:
"MİLGEM projesinde görev aldık, leopar tanklarının bir çalışması var. Onlara da platform motoru yapıyoruz. 7-8 farklı projede çalıştık. Savunma sanayisinde silah platformlarında kullanılan elektrik motorlarının tasarımı üzerine çalışmalar yapıyoruz. Askeri projelerde görev aldığımız için çalışmaların detayını veremiyoruz. Ama genellikle yaptığımız çalışmalar, özel uygulamalar için elektrik motoru tasarımı üzerine. Avantajımız ise Türkiye'de bu işi yapan, bu işe odaklanmış ilk ve tek firma olmamızdır. MDS motor tasarım firması, Türkiye'de sabit mıknatıslı motorlar üzerine ar-ge çalışması yapan, bu motorların tasarımı üzerine odaklanmış ilk ve tek firmadır. Aynı zamanda elektrikli araçlar üzerine, otomobil, daha büyük araçlar için generatör ve motor tasarım çalışmalarımız oldu."
Aydın, amaçlarını, "Mümkün olduğunca küçük, kompakt, verimi yüksek elektrik motorları tasarlamak ve üretilmesine yardımcı olmak" diye açıklayarak, bu çalışmaları yaparken işi kitabına göre yapmaya özen gösterdiklerini, doğru yazılımlar kullandıklarını bildirdi.
"Hedeflerimizden biri uzun vadede daha da büyümek" diyen Aydın, "Üniversite ile sanayi arasındaki işbirliğini daha da güçlendirici çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu amaç doğrultusunda çalışmalar yürütüyoruz. Tüm projelerimizde KOÜ'deki öğretim üyeleriyle çalışıyoruz" diye konuştu.
Kaynak: dunya.com
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye