elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nöromorfik Çipler:
Yapay Zekanın Dostu

Yapay zeka, insan beyni temel alındığında verimli sonuçlar ortaya çıkarıyor. Bu konuda son trendlerden bir ise nöromorfik çipler. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
19.02.2022 tarihli yazı 4261 kez okunmuştur.
En başarılı yapay zeka algoritmaları, insan beyninin gerçek yapısı temel alınarak tasarlanmaktadır. Her ne kadar yapay sinir ağı ile beynin sinir ağı birbirine benzer dizayn edilmiş olsa da insan beyninin aksine algoritmaların bilgisayarda çalıştırılması çok büyük miktarda enerji tüketmektedir. Uzun zamandır süregelen insan beyninin işleyiş mekanizması taklit edilme çalışmalarında, sinir ağları olarak bilinen yazılım programları ve nöromorfik çipler olarak bilinen donanımlar kullanılmıştı. Nöromorfik hesaplamaların, sinir ağlarını uygulamaya odaklanması nedeniyle donanımın yapay zeka dışı uygulamalarda başarısı belirsiz vaziyetteydi. Ancak IBM ve Intel`in insan beynini temel alarak geliştirmiş olduğu nöromorfik mikroçipler sayesinde yapay zekadan daha başka uygulamalarda da başarılı olunacağı açıklandı. 

Nöromorfik çipler, nöronların çalışmasını taklit etmektedir. Bunu birçok hesaplamayı paralel olarak çalıştırmak ya da başka benzeri yollarla gerçekleştirmektedir. Peki nöromorfik donanım nedir? Tıpkı biyolojik nöronların yaptığına benzer verileri hesaplama ve depolamada rol alan bu donanım, temelde işlemci ile belleği birleştirmeye çalışmaktadır. Bu işlem sayesinde geleneksel bilgisayarların veri alışverişinde kaybetmiş olduğu enerji ve zaman bakımından tasarruf edilmektedir. Bunun yanı sıra geleneksel mikroçipler, devrelerin hareketlerini koordine ederken düzenli aralıklarla ateşlenen saat sinyalini kullanmaktadır. Ancak nöromorfikte gerçekleşen işlem insan beynine daha yakın olarak sürmektedir. Bu da  sadece bir elektrik yükünün, belli bir değere ulaşması halinde tetiklenerek ani olarak hareketi sağlandığı manasına gelmektedir.

Ekip üyelerinden Aimone, nöromorfik hesaplamanın güç verimliliğine sahip olacağının araştırmalarla desteklendiğini belirtti. Ancak yine de tüketicilerin enerji tasarrufundan daha çok, hızla ilgileneceklerini söyledi. Bilim insanları bu amaçla, nöromorfik bilgisayarların sorunlarının test edildiği birçok simülasyon geliştirdiler. Bu simülasyonlar bir tarz oyun olarak tasarlandığından Monte Carlo adı verilen yöntemlere uygun halde dizayn edildi. Geleneksel donanımda çok iyi belirlenememiş tüm sorunları tespit edilmesi için rastgele ve çok sayıda simülasyon test gerçekleştirildi. Çok sayıda simülasyon, Monte Carlo çözümlerinin de iyi bir sonuç sağlaması açısından önemlidir. Bütün bu simülasyonlar gerçekleşirken, her biri kendi hesaplamasını yapan rastgele simülasyonlar  yerine hepsinin bir arada temsil edildiği tek bir nöromorfik devreler ağı programlandı. Böylece tüm sorun bir defada çözülmüş oldu.


İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka|'Nedir?' Serisi 1.Bölüm
 
Aimone’nin açıklamasının yanı sıra nöromorfik hesaplamalar oldukça heyecan verici olup, beyinden ilham alan donanım daha yararlı ve akılcı yapay zeka uygulamalarına zemin hazırlayacak. Bütün bunlara ek olarak geleneksel bilgi işlem uygulamalarında da etkili olabileceği beklenirken, teknolojinin toplum üzerindeki etkisinin daha da büyüyeceği düşünülüyor. Ancak bütün bunlar dışında yapılan uyarıya göre beyinden ilham alan bilgisayarlar, normal bilgisayarlara nazaran daha kusursuz bir işleyiş göstereceğinin garantisini veremez. Yani gelecekte karşımıza sadece nöromorfiğin uygulamalarının çıkması biraz uzak bir ihtimal. Çünkü bilgi işlem aslında her bir teknolojinin sentezlenerek biraz biraz karıştırılmasıdır.


Kaynak:

spectrum.ieee.org
►quantamagazine.org
►lifewire.com
►science.org

Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.