elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye enerji için 15 yılda 51 milyar dolar ödeyecek

Elektrik Mühendisleri Odası, Türkiye'nin ortalama fiyattan 15 yılda Rusya'dan alacağı 415 milyar kilovat saatlik enerji karşılığında 51 milyar dolar ödeyeceğine dikkat çekti.



A- A+
18.05.2010 tarihli yazı 7333 kez okunmuştur.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), kurulacak nükleer santralın yatırım maliyetlerinin diğer nükleer santral yatırımlarına göre daha yüksek olduğunu belirterek, yatırım maliyetinin yüksek tutulmasının, elektrik satış fiyatının da yüksek belirlenmesine yol açacağını söyledi.





EMO, ortalama fiyat üzerinden Türkiye'nin, 15 yılda satın alacağı 415 milyar kilovat saatlik elektrik karşılığında 51 milyar dolar ödeyeceğini vurguladı. EMO'dan yapılan açıklamada, AKP Hükümeti'nin nükleer teknoloji merkezi yaratacakları iddiasıyla başlattıkları ihale sürecinin Rusya'nın Türkiye'nin yapacağı yer tahsisi üzerinden nükleer santral sahibi olmasına dönüştüğü ileri sürülerek, 'İmzalanan devletlerarası anlaşmaya göre nükleer santralin sahibi yüzde 100 hisseyle Rusya'nın reaktör inşa eden şirketi Atomstroyexport olacak.





Hatta şirket, daha sonra yüzde 49'a kadar hisse satışı yapmayı planlıyor. Bu kapsamda Türk şirketlerinin ilgili olduğunu ancak Avrupa'daki şirketlerle de görüştüklerini dahi açıkladılar.





Yani Türkiye'nin nükleer santral konusunda geldiği nokta, kendi ülkesinde Rusya'yı nükleer santral sahibi yapmak olurken, nükleer santral kurulum süreci içinde Türkiye'ye doğalgazda bağımlı olduğu Rusya'dan bir de nükleer enerji satın alan ülke olma konumu biçildi' denildi.





Yargı sürecine fren



Hükümetin, aynı şirkete ihale yoluyla hukuka aykırı olarak nükleer santral kurdurmaya çalıştığı, ancak TMMOB'un açtığı dava üzerine hukuka aykırılıklar nedeniyle ihaleyi iptal etmek zorunda kaldığı ifade edilen açıklamada, şimdi ise yargı kararını, ihale ve rekabet sürecini bertaraf etmeye çalışarak, devletlerarası anlaşma yoluna başvurulduğuna dikkat çekildi. Rusya'nın, bin 200 megavat üzerinden dört reaktör inşa edeceği ifade edilen açıklamaya, şöyle devam edildi:





'Böylece Türkiye'de 4 bin 800 megavat kurulu güçte nükleer santral sahibi olacak Rusya buradan ürettiği elektriği de ortalama 12.35 sent gibi yüksek bir fiyat üzerinden Türkiye'ye satma garantisi elde etti. 4 bin 800 megavatlık nükleer santral için 20 milyar dolarlık bir yatırım maliyeti açıklanmıştır ki, bu Rusya'nın aynı türde inşaatına başladığı santralların birim yatırım maliyetlerinin oldukça üzerindedir. Rusya'nın Türkiye'de sahip olacağı nükleer santralın birim yatırım maliyeti (kW başına) 4 bin 166 dolardır.





İnşa aşamasında olan Nizhegorod'un birim yatırım maliyeti bin 958 dolar, 2008 ve 2009 yılında iki reaktör olarak inşasına başlanan Novovoronezh 2'nin birim yatırım maliyeti 2 bin 83 dolardır. 2008 yılında bir ünitesinin inşasına başlanmış olan ve ikinci ünitesinin inşasına da bu yıl başlanılan Leningrad 2'nin birim yatırım maliyeti ise 2 bin 417 dolardır.



Anka


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.