Türkiye’nin İlk Lityum İyon Batarya Üretim Tesisinin Temeli Atıldı
Türkiye’nin önde gelen enerji firmalarından ASPİLSAN, Kayseri’de lityum iyon batarya tesisinin kurulumuna başladı. Yaklaşık 1 yılda tamamlanması planlanan tesis, ülkemizin batarya ihtiyaçlarını yerli bir şekilde gidermek ve Ar-Ge merkeziyle yeni gelişmeleri elde etmek amacıyla kullanılacak. Detaylar yazımızın devamında.
18.10.2020 tarihli yazı 9119 kez okunmuştur.
Kayserili hayırseverlerin bağışlarıyla yapılan ve Türkiye'nin batarya ve pil ihtiyacını gidermek için 1981'de kurulan ve Türk savunma sektörünün önemli aktörlerinden biri konumunda bulunan ASPİLSAN Enerji, son 5 yılda yaptığı çalışmalar sonucu sivil sektörde de ciddi bir konuma geldi. Otomotiv, sivil havacılık, medikal ve robotik sistemler gibi farklı alanlarda bilinir firmalarla iş birliği içerisinde ürünler geliştiren ve üreten ASPİLSAN, ülkemizde seri üretimi yapılmayan lityum iyon bataryalarını üretecek. Lityum iyon bataryalarını üretecek tesisin temeli 2 Ekim tarihinde Kayseri’de atıldı.
► İlginizi Çekebilir: Çinko Hava Pil ile Lityum İyon Pil Rekabeti Artıyor
Toplam 25 bin metrekare kapalı alana kurulacak tesis, pil üretim, batarya paketleme, Ar-Ge merkezi, idari ve sosyal tesisleri bünyesinde barındıracak. Yaklaşık 1 yıl içerisinde tamamlanacak tesis, yalnızca pil üretmeyecek, aynı zamanda kendine özgü pil geliştirmelerini yapabilecek yeteneklere de sahip olacak.
ASPİLSAN Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Doğankaya: "Yapılan yoğun çalışmalar, görüşmeler ve analizler sonucunda, 2030'lu yıllarda dünyada yüzde 40'lık pazar payıyla 47 milyar dolarlık hacme sahip olacak nikel magnezyum kobalt baz yapıda yılda 21 milyon adet üretim yapabilecek kapasiteyle, kullanım alanı en yaygın ve pazar payı en büyük olan silindirik pil üretimine başlamaya karar verilmiştir.
Hazırladığı 12 yıllık yol haritası kapsamında ASPİLSAN Enerji, savunma ve sanayimizin kullandığı ve kullanacağı mobil araç ve sistemlerin ihtiyaç duyacağı lityum-iyon silindirik pillere ilave olarak prizmatik ve lityum iyon piller ile her türlü araç pili, yakıt pili, süper kapasitör, katı elektrolit, sıvı hidrojen ve metal anotları özgün, yerli ve milli olarak eşgüdümlü çalışmalarla tasarlamayı ve üretmeyi planlamıştır." dedi. Doğankaya, tesisin yurt dışından temin edilecek makine altyapısıyla ilgili çalışmalarda da son aşamaya gelindiğini ifade etti.
Dışa bağımlılığı azaltacak bu yolda ilk adım olan pil üretim tesisinin Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi'ndeki temel atma törenine Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve üst düzey diğer devlet yetkilileri katıldı. Doğankaya: "Yatırımla pil batarya konusunda bölgede lider konumuna gelinecek." açıklamalarına bulunarak, Türkiye'nin savunma sistemlerinin, sanayisinin ve endüstrisinin önemli bir ihtiyacının yerli, milli ve katma değeri yüksek olarak yurt içinde giderileceğini bildirdi.
Kaynak:
►AJANSLAR
Kaynak:
►AJANSLAR
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.