Uçan Arabalar Hidrojen İle Çalışacak!
Gelecek yıllarda ulaşım alanında önemli bir yere sahip olması beklenen uçan arabalarla ilgili gelişmeler hız kesmeden devam ediyor. Amerikalı bir şirket tarafından uçan araçlara bir yenisi daha eklendi. Alaka'i Technologies şirketi, beş yolcu kapasiteli, hidrojen yakıt pilleriyle çalışan ilk hava aracı olan Skai’yi tanıttı. Detaylar haberimizde.
26.06.2019 tarihli yazı 7835 kez okunmuştur.
Massachusetts merkezli uçan araba üreticisi Alaka şirketi, Skai adındaki uçan otomobili tanıttı. Çalışma ekibi üyelerinden biri olan Brian Morrison, yıllarca çeşitli aviyoniklerin (uçak kontrol sistemleri) geliştirilmesine öncü oldu. Alaka şirketinin CEO’su Steve Hanvey ise, havacılık alanında 40 yıldan fazla mesleki deneyimi olan askeri bir pilot.
Tüm hava araçları girişimlerinde olduğu gibi Skai için de zorluklar bulunmakta. Bunlardan en önemlisi de FAA (Amerikan Federal Havacılık Kurulu) sertifikasını zamanında alabilmek. Bu proje için Hanvey ve Morrison da deneyimlerini kullanarak, FAA araç sertifikasını alabilmek için çaba harcıyorlar. Bu işlem genelde 5-10 yıl arasında bir zaman alırken, Alaka şirketinin yönetim kurulunda görevli olan NASA’nın kıdemli mühendislerinden Bruce Holmes’a göre 2020 yılı sonuna kadar sertifikalandırma olabilir.
Tüm hava araçları girişimlerinde olduğu gibi Skai için de zorluklar bulunmakta. Bunlardan en önemlisi de FAA (Amerikan Federal Havacılık Kurulu) sertifikasını zamanında alabilmek. Bu proje için Hanvey ve Morrison da deneyimlerini kullanarak, FAA araç sertifikasını alabilmek için çaba harcıyorlar. Bu işlem genelde 5-10 yıl arasında bir zaman alırken, Alaka şirketinin yönetim kurulunda görevli olan NASA’nın kıdemli mühendislerinden Bruce Holmes’a göre 2020 yılı sonuna kadar sertifikalandırma olabilir.
Geliştirilen uçan arabanın tasarımındaki , 6 elektrik motoru, dikey ve yatay uçuş geçişlerini gerçekleştirmekte. Brüt 4000 kg ağırlığında olan araç, yaklaşık 400 beygir gücüne sahip. Sahip olduğu bu güçle araç, rahat bir şekilde yükselebiliyor. Helikopterlerle benzerlikler gösteren bu araba, dünyayı değiştirecek bir teknoloji olacak. Üstelik iniş için helikopter pistine ya da havaalanına ihtiyacı yok. İstenilen açık bir alana iniş yapabiliyor.
Skai, tamamen sıvı hidrojen yakıt pilleriyle çalışıyor. Kullanılan yakıt pilleri gaz halinde kullanılıyorlar. Bu nedenle sıvı içinde depolanıyor. Araç çalışırken enerji elde edilebilmesi için hidrojen, ilk önce sıvı halden gaz haline dönüşmesini sağlayan bir genleşme bölmesine geçiyor. Bu işlemleri yapabilmek için ısı eşanjörü kullanılıyor.
Sıvı hidrojen yakıtının kullanılması, elektrikli hava araçlarının 20 dakikadan daha uzun süre uçmasını sağlayabilecek. Skai , 644 kilometrelik menzile sahip olup yaklaşık dört saat boyunca uçabiliyor. Taşıma kapasitesi ise 454 kg. Yakıt bitince, bir hidrojen istasyonunda tekrardan doldurulabiliyor. Skai’nin gün boyunca yapacağı kısa uçuşlarda hızından daha önemli olan verimli olmasıdır. Skai 'nin kullandığı hidrojen yakıt pili, yenilenebilir enerji kullanılarak üretiliyor ve ömrünün sonunda pilin %95’i, %99 verimlilikle geri dönüştürülerek yeniden kullanılabiliyor.
Hidrojen yakıt pilleri, araç sistemleri için çalışma sürelerini önemli ölçüde artırabiliyor. Üstelik aşırı ısınmadan dolayı oluşan termal kaçak (thermal runaway) riskini ortadan kaldırarak daha güvenli bir uçuş sağlıyor. Güvenlik için bir başka özelliği ise aracın üst bölümünde olumsuz durumlara karşı paraşüt bulunuyor. Ancak dünya üzerinde bulunan hidrojen depolama sistemlerinin altyapısının eksikliği ve yetersizliği bir dezavantaj olarak ortaya çıkmakta. Bunun için ilk aşamada tankerler tarafından sağlanan merkezi yakıt istasyonlarının çözüm olması bekleniyor.
Düşük maliyetli ve yüksek kaliteli model kullanımı ile Alaka şirketi dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Morrison, geliştirilen aracın insanların hayal ettiğinden çok daha ucuza mal olacağını ifade etti. Fonksiyonel bir prototip olan bu uçan arabanın, ilk uçuşunu yakın zamanda yapması bekleniyor. Skai’nin hava taksi hizmetlerinde, arama kurtarma görevlerinde, kargo taşımacılığında ve ambulans olarak kullanılması hedefleniyor.
Kaynak
►interestingengineering.com
►newatlas.com
►wired.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.