10 Kat Daha Etkili Fotosentez Yapabilen Yapay Yaprak Geliştirildi
Harvard araştırmacıları, doğal yapraktan daha verimli biyonik yaprak geliştirdiler. Geliştirilen yapay yaprak, güneş ışığını ve suyu, elektrik ve sıvı yakıta çevirebiliyor. Ayrıntılar yazımızda.
23.06.2016 tarihli yazı 13431 kez okunmuştur.
Son birkaç yıl içinde yapay yaprakların gerçek yaprakları taklit etmesi su ve güneş ışığını enerjiye dönüştürmesi gittikçe daha da gelişti. İlk yapay yaprak 2011 yılında uygun maliyetli ve stabil çalışacak biçimde üretildi. 2013 yılında ise bu yapraklar sadece temiz suda değil kirli sularda da çalışacak şekilde daha da geliştirildi. Şimdilerde ise Harvard’ta çalışan araştırmacılar “biyonik yaprak 2.0” adındaki projeyle sadece enerji üretmek bir yana ilk kez sıvı yakıt üretmeyi de başardılar. Projeyi Harvard Üniversitesi'nden Daniel Nocera yapay yaprağın önceki sürümleri üzerinde deneyimli biri olarak bu proje üzerine çalışan ekibi de yönetiyor.
Yapay Yaprak Nasıl Çalışıyor?
Yapay biyonik yaprak 2.0 su içine yerleştirilir ve yaprak güneş enerjisini emip bulunduğu suda ki hidrojen ve oksijeni böler. Elde edilen sıvı yakıt, elektrik üretmek için kullanılır. Ama yapılan yeni araştırmalarla özel olarak tasarlanmış bir bakteri ile sıvı yakıt üretilmekte. Önceki yapılan testlerde kullanılmayan bu bakteriler, kullanıldığında sistemin daha verimli bir şekilde çalıştığı gözlemlenmiş. Fakat bakterilerin hidrojen üretmesinde katalizörlerin önemli bir yere sahip olması, katalizör sorunuyla beraber bakteri DNA’sını yok etme olasılığını getirmekte. Çünkü önceki sürümlerde kullanılan nikel-molibden-çinko alaşım katalizör bakteri DNA’sını yok edecek reaktif oksijen türleri oluşturdu. Bunu önlemek için araştırmacılar kobalt-fosfor alaşımlı bir katalizör geliştirdiler ve araştırmacıların söylediklerine göre verimlilik oldukça artmış.
Araştırmacılar aynı zamanda sistemin, isobutanol, isopentanol ve PHB gibi bir biyoplastik türlerinin yapılmasında nasıl kullanılabileceğini de göstermiştir. Araştırmacılar bu teknolojinin gelişmesiyle beraber enerji ihtiyacının, sıvı yakıt teknolojilerinin ve enerji depolama gibi birçok alanın gelişeceğini düşünüyorlar.
Kaynak:
►Gizmag
►Gizmag
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.