Dalgaları Enerjiye Dönüştüren 5 İnovatif Fikir
Tüm dünyada giderek artan enerji ihtiyacı, yeni ve verimli enerji kaynakları arayışını zorunlu kılıyor.Şimdiye kadar çok sıklıkla kullanılmayan kaynaklardan biri de deniz ve okyanus dalgasıdır.
21.03.2013 tarihli yazı 29751 kez okunmuştur.
Bu kaynağı cezbedici yapan en önemli şey tamamen doğal, yeşil ve çevre kirliliğine yol açmayacak olmasıdır. Bu yazımızda, dalgaları kullanarak enerji üretmek için geliştirilmiş 5 inovatif fikir göreceksiniz.
1) Fraunhofer Sistemi
Geleneksel dalga toplama sistemleri, deniz üzerinde sabit yapılardır. Bu nedenle bütün darbe ve gerilimlere karşı dayanıklı olabilecek biçimde inşa edilmeleri gerekir. Balıkçı teknelerinden esinlenilerek geliştirilen Fraunhofer sisteminde ise, “Denize açıl, dalgalardan enerjiyi yakala ve limana dön” anlayışı benimsenmiştir. 50 metre uzunluğundaki bir geminin gövdesinden denize bırakılan şamandıralar, deniz hareketinin etkisiyle alçalıp yükselirler. Bu hareket elektrik enerjisine çevrilir ve bir dahili pil sisteminde depolanır. Bir fırtına durumunda, tüm eklentileri kolayca çıkarılabilir ve güvenli bir şekilde saklanabilir.
Sistemin Potansiyeli:
Sistemin günümüz fiyatlarının sadece %20’sine karşılık gelecek bir maliyetle 20 MW/saat güç üretebileceği tahmin ediliyor.
2) Sualtı Uçurtma Türbinleri
Sualtı uçurtmaları, enerji toplamak için su yüzeyini kullanmak yerine, suyun derinliklerine yapılandırılarak, rüzgar ve dalga birleşiminden yararlanan radikal bir düşünce. Bu uçurtmaların, geçen gelgitlerle birlikte açılan türbin kanatları bulunuyor. Tıpkı rüzgarları keserek hız ve ivme kazandırılmış yelkenliler gibi, uçurtmanın sualtındaki hareketi suyun hızını 10 katına ulaşıncaya dek arttırmaya devam ediyor. Uçurtmalar, yüzeyde kalabilmeleri için nötr yüzdürme ile inşa edilmiş. Ayrıca türbinleri balıklardan korumak için de kapaklarını kullanıyor.
► Yenilenebilir Enerji Sanatla Buluşuyor :
Yenilenebilir Enerjiyi Sanatla Birleştiren 10 Harika Proje
Sistemin Potansiyeli:
Suyun 50 ila 300 m derinliklerine yerleştirilen bu uçurtmalar, konumlandırıldıkları yerlere ve boyutlarına bağlı olarak 150 ila 800 kW arasında değişen bir enerji üretme potansiyeline sahiptirler.
3) Yüzer Güneş Pilleri
Bu hibrit jeneratörler, hem dalga hem güneş enerjisinden birlikte yararlanmaktadırlar. Şamandralar, güneş enerjisini yakalayan fotovoltaik yüzeyler ile gömülüdürler ve doğal yüzdürme yetenekleri dalgaların enerjisini yakalamak için yardımcı olur. Böylelikle, enerji yakalamak için tek bir kaynaktan yararlanan diğer enerji sistemlerinden ayrılır.
► Solar Adalar : Yüzen Solar Adalar Test Amaçlı Kullanılacak
Sistemin Potansiyeli:
Sistemde doğal aydınlatma ve doğal yüzdürmenin birlikte kullanılabiliyor olması, aynı anda tek bir enerji kaynağından yararlanabilen diğer sistemlere kıyasla, enerji yakalama kapasitesini %20 oranında arttırmaktadır.
4) İstiridye Makinesi – Oyster Makinesi
Bu sistem için bir “İnovasyon Mücevheri” ya da “İnovasyon İncisi” dersek, yanılmış olmayız.
Oyster, okyanus tabanı ve deniz yatakları üzerinde kalacak, istiridye görünümlü dev bir makine. Hidrolik teknolojisini kullanarak; dalga enerjisini, elektrik enerjisine dönüştürüleceği kıyıya kadar taşıma görevini üstlenir. 18m genişliğindeki bir osilatör, pistonlar ile donatılmıştır. Bu sistem dalgalar tarafından aktif hale getiriliyor ve sualtına döşenen bir boru hattı vasıtasıyla suyu pompalıyor. Pompalanan bu su elektrik üretmek için kullanılıyor.
Sistemin Potansiyeli:
Ön çalışmalara göre, 10 adet Oyster, 3000 evin enerji ihtiyacını karşılayabilir. Jeneratörün çevreci doğası yılda 500 ton karbon tasarrufu sağlıyor. Sistem sadece su kullandığı için, hiçbir toksik ve kimyasal içermiyor.
5) nPower WEC Şamandra
Sualtı uçurtmaları ile benzer bir mekanizmaya sahiptir. En önemli farkları, bu şamandıralar su kütlesinin altına demirlenmiş ve su yüzeyinde yüzer vaziyetteler. Yaptıkları sallanma hareketi türbinler yoluyla elektrik üretir. Şamandıralar kümeler halinde kullanılır ve göllere bile yerleştirilebilirler.
Sistemin Potansiyeli:
Sistemin, ticari açıdan uygulanabilir olduğu söyleniyor. Kurucu ve CEO, Aaron LeMieux’a göre, jeneratör kümesi kömür bazlı elektrik üretim sistemleriyle rekabet etme potansiyeline sahip. Bu sistemle birlikte elektrik maliyetinin oldukça düşmesi bekleniyor.
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.