elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kalp Hastalıklarını 3 Boyutlu Görüntü Oluşturan Çip Belirleyecek

Türk mühendis Levent Değertekin tarafından üretilen, toplu iğne ucu boyutundaki çip ile kalp ve damarların görüntüleri 3 boyutlu ve eş zamanlı olarak elde edilebiliyor. Kalp ve damar hastalıklarının erken teşhisi için tasarlanan ve tıp elektroniği alanında büyük ses getiren bu çipin detayları haberimizde.



A- A+
01.06.2014 tarihli yazı 8600 kez okunmuştur.
Günümüzde elektrofizyolojik tanı yöntemi olan kateter yöntemleri sadece belirli bir kesitin görüntüsünü verebildiği için hastalıkların teşhisinde çok yetersiz kalıyor.
 
Georgia Teknoloji Üniversitesi’nden Profesör Levent Değertekin, kalp ve damarların içinde 3 boyutlu ve eş zamanlı görüntü verebilen bir çip geliştirdi.
 

 
 ►İlginizi Çekebilir: 3 Boyutlu Yazıcıdan Kalp De Çıkar


Cerrahlara rehberlik yapabilmek için tasarlanan cihaz 1,4 milimetrelik silikon bir çipin üzerinde elektronik işleme aygıtları ve ultrason dönüştürücüleri buluşturuyor.
 
Cihazın üzerinde bulunan toplam 104 elementten 56 tanesi bölgeye ultrason dalgaları gönderiyor, diğer 48 element ise ses sinyallerini algılıyor. Saniyede 60 kare resim yakalayan çip, 13 adet minik kablosu ile görüntüyü dışarıdaki vericiye aktarıyor.
 


Dolambaçlı damarlar içinde gezinen bu çip, 20 miliwatt ile çalışması sayesinde vücuda çok az miktarda ısı yayıyor. Ayrıca ultrason dönüştürücülerin 20 megahertz frekansında çalışması da cihazın sağlığa zarar vermesini engelliyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Elektroeğirme Nedir?


Testleri devam eden bu cihazın, yakın zamanda kullanımının yaygınlaşması ile hastalıklarda erken teşhisin sağlanabileceği ve açık kalp ameliyatlarının sayısında düşüş yaşanacağı söyleniyor.



Kaynak:

►GeorgiaTech

Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.