Yenilenebilir Enerjiyi Sanatla Birleştiren 10 Harika Proje
Yaratıcı zekalarını yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği ile birleştirmeyi düşünen tasarımcılar, hayal gücünüzü zorlayacak çalışmalara imza atıyorlar.
27.02.2013 tarihli yazı 26251 kez okunmuştur.
1) Lunar Cubit
LAGI tasarım yarışması kapsamında rakip firmalardan , Birleşik Arap Emirlikleri’nde önceden belirlenen 3 bölgeden birinde uygulanmak üzere, füzyon sanat ve sürdürülebilir enerji üretimini birleştirecek pragmatik bir tasarım istendi.
Robert Flottemesch, Jen DeNike, Johanna Ballhaus ve Adrian P.De Luca’dan oluşan NewYork merkezli bir ekip tarafından sunulan ve yarışmanın galibi olan Lunar Cubit, 1.74 KW enerji üretebilen bir tasarım harikası.
Tasarımın merkezinde dışı tamamen güneş panelleriyle kaplı, 50 m’lik bir piramit yer alıyor. Ana piramidin etrafı, 22 m yüksekliğinde 8 eş piramit ile çevrili.
Lunar Cubit’in 250 evin günlük enerji ihtiyacını karşılayabildiği iddia ediliyor.
2) Dunescape
Tasarımcı Khourvy Levit Fong tarafından, ekolojik bir güneş enerjili endüstriyel peyzajın yeniden yorumlanması olarak tasarlanan Solar kum tepeleri, çevresel sanat ile sürdürülebilir enerji üretimini birleştiriyor.
Abu Dhabi’deki belirlenen 2.Bölge için tasarlanan bu çalışma, parlak cilalı, göz şeklindeki aynalarla kaplı yapay bir kum tepesi alanı oluşturulmasını öngörüyor.
Bu içbükey biçimindeki aynalar, sıvı içeriğini çok yüksek sıcaklığa getirebilmek için, güneş ışınlarını,döşenen tesisatın üzerine yansıtıyor ve türbinlerde üretilen buharı kullanıyorlar.
3) WindNest
Bir parçası zeminde, bir parçası ise havada asılı duran tasarım, bu yolla hem güneş enerjisini hem de rüzgar enerjisini kullanabiliyor.Tasarlanan yüzey solar fabriklerle kaplanan rüzgar türbini ağıyla donatılmış ve her iki yenilenebilir enerji kaynağından da en yüksek ölçüde yarar elde edebilir durumda.
4) GreenPix
Dünya’nın en büyük LED ekranı olma ünvanını elinde tutan GreenPix, Pekin’deki Xicui eğlence kompleksinde yer alıyor.
Fotovoltaik pillerle gün boyunca ürettiği enerjiyi, zekice bir yazılım sayesinde depolayarak gecenin karanlığında coşkulu bir gösteri sunuyor.
5) EarthSpeaker
EarthSpeaker, geliştirilen bir sonik harikası.
Geliştirilen yapı, önce gün boyu güneş enerjisini emerek çevresel sesleri kaydediyor, gece de bu sesleri tekrar etrafa yayarak eşi bulunmaz bir çevre sesi ambiyansı yaratıyor.
►Yenilenebilir Enerji Haberi :
Yenilenebilir Enerji Alanında Dünya'nın En Büyük 10 Projesi
6) Solar Ayçiçeği
Austin,Texas’da yükselen 15 ayçiçeği yol boyunca gururla sergileniyor.
Bu dev yapraklar, gün boyunca güneş ışınlarını emen güneş panelleri görevini görüyor.Gün boyu sağlanan enerji karanlık olduğunda LED’leri yakmak için kullanılarak, yolu aydınlatıyor.
Estetik, fonksiyonel, çevre dostu bu yenilikçi yaklaşım hepsini bir arada sunuyor.
7) Alglerden esinlenilmiş yapı
Diatomlar, denizde, tatlı sularda ve nemli topraklarda bulunan önemli bir tek hücreli alg grubudur.
Thomas Laureyssens yerel diatom türlerinin örneklerini almak ve analiz etmek için bir biyolab ile işbirliği yaptı ve bu yapının tasarımında ona yardımcı olan 3D lazer tarama ile mikroskobik görüntüleri üretti.
Alglerden esinlenilerek oluşturulan bu yapı, çeşitli amaçlar için enerji depolayıp, üretebilen güneş pilleri içeriyor.
Laureyssens’in tasarımı, çevre temsilcisi ve çevre dostu bir sanat örneğidir.
8) Enerji Çiçeği
Enerji çiçeği, yapraklarında küçük güneş pilleri ve çanak yaprakların kalbinde bir rüzgar türbini gömülü olan metal bir yapıdır.
Hem elektrik üretip hem de ürettiği elektiriği tabanda bir depoda biriktirir.Bu işlem gece LED’lerin yanmasını sağlayarak açıkca ‘çiçek gücü’ vitrinine yardımcı olur.
►Güneş Enerjisi Haberi :
Dünya Güneş Enerjisi Kapasitesinde Yeni Rekor
9) Enerji Üreten Uçurtma Parkı
Kolombiyalı bir peyzaj mimarlığı stüdyosu Pisajer Emergenter’ın, Abu Dhabi’de bir halk plajının üzerinde, enerji üreten uçurtma çiftliği kurma düşüncesine dayanır.
Çiftlikte yer alan 200 uçurtma gelgit düzeylerine karşılık gelen 60 metrelik esnek menzilli bir sistem boyunca uzanır. Her bir uçurtma kabaca 6.200 KW/sa ‘lik enerji üretebilir.Ki bu da her bir uçurma için 3 adet evin enerji ihtiyacının, 200 uçurtma için de 600 evin enerji ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor.
10) Bright Pavillon
Ziyaretçilerin adımlarının etkisiyle enerji üreten yapı, enerji donanımını başlatmak için dahili sensörleri kullanıyor.Danimarkalı bir mimarlık firması olan 3XN’in ”Gelecek İçin Yeşil Mimari” projesinin bir parçası olarak hayata geçirilen çalışma 1mm esnek güneş pilleri ve ziyaretçilerin ağırlığından elektrik akımı üreten piezoelektrik materyalleri içerir.
►Haberi Fotoport Olarak Görüntülemek İçin :
Yenilenebilir Enerjiyi Sanatla Birleştiren 10 Harika Proje
Kaynaklar : eVolo
solarpanelspower
LandArtGenerator
Detail
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.