Quadcopter İçin En Pratik Kontrol Kartı KK2.1
Quadcopterler nasıl kontrol edilir? Motorlar ve sensörler nasıl yönetilir? Hangi sistemler kullanılır hiç merak ettiniz mi? Şimdi quadcopter için en pratik kontrol kartını inceleyelim.
19.11.2014 tarihli yazı 35321 kez okunmuştur.
Quadcopter nedir?
İnsansız Hava Araçları kullanım alanlarına göre farklılık gösterir. Quadcopter İnsansız Hava Araçları' nın bir türüdür. Quadcopterlerde 4 adet birbirinden bağımsız rotor bulunur. Quadcopterlerin motorları outrunner fırçasız DC motor' dur. Outrunner kelimesi rotor kısmının dış kısım olduğu ve bu kısmın döndüğünü belirtir. Quadcopterlerde tork önemlidir. Daha rahat kalkış yapılabilmesi için torkun yüksek olması gerekir. Motorun dış kısmı dönerek torku artırılır.
Şekil 1 - Quadcopter
Quadcopterlerin Kontrolü Nasıl Sağlanır?
Quadcopterlerde 4 adet motor ve 4 adet motor sürücü bulunur. Bu motorların belirli kurallara göre hareket etmeleri gerekir. Motorların quadcopter' e uyguladığı kuvvet sıfır olmalıdır. Bu nedenle quadcopterlerde 2 motor sağa dönerken diğer 2 motor sola dönmelidir. Bu olay eğer sıkıntısız gerçekleşiyorsa quadcopter havada stabil bir şekilde durabilir. Ama tüm bunları kontrol eden bir sistem mutlaka olmalıdır. İşte bu sistemi sağlayan en önemli eleman kontrol kartıdır.
Kullanımı ve ayarlanabilirliği kolay olan KK2.1 kontrol kartını inceleyelim.
Şekil 2 - KK2.1 Kontrol Kartı
► İlginizi Çekebilir : Ambulans İHA
KK2.1 kontrol kartı 8 adet çıkış bulundurur. Bu sayede octocopterde dahil birçok model uçağın kontrolünü sağlayabilir. Burada dikkat edilmesi gereken sinyal, +5V ve nötr uçlarının doğru takılmasıdır.
Kontrol kartı ilk çalıştığında Şekil 2' deki gibi yazılar ekranda görünür.
Kontrol kartı ilk çalıştığında Şekil 2' deki gibi yazılar ekranda görünür.
Şekil 3 - İlk Açılış Ekranı
Burada "roll angle" ve "pitch angle" eksen açılarını belirtir. "Battery" ise batarya gerilimini gösterir. Ancak bu gerilimi göstermesi için bataryanızın + ve - uçlarını kontrol kartı üzerinde "Voltage detection" adlı pine takmalısınız. "Self-Level" on olması halinde uçuş daha da kolaylaşır. Model uçak kullanımına ilk başlayanlara bu modun "on" olması tavsiye edilir. Aksi durumda model uçağınızın kontrolünü ilk aşamada sağlayamayabilirsiniz.
Ana ekrandan sonra "MENU" ye giriyoruz. Karşımıza çıkan "Receiver Test" bölümüne girip kumandadaki tuşlardan sinyal gelip gelmediğini kontrol edebilirsiniz. Burada değerler görünüyor ise yani kumandanın tuş hareketlerine göre değişiyorsa kanallar doğru demektir. "No signal" yazıyorsa eğer burada bir hata var demektir. Bu durumda bağlantıların kontrol edilmesi gerekir.
Şekil 5 - Drone
Bu basamakta sorunsuz şekilde atlatıldıktan sonra en önemli ayarlardan birine geliyoruz. "MENU" den "Self-Level Settings" bölümüne girip " P Gain : 50 " , " P Limit : 20 " ayarlarını kaydediyoruz.
Şekil 6 - Self-Level Settings Menüsü
Bu işlem sonrasında "BACK" tuşu ile ana menüye geri dönüyoruz. "Sensör Test" seçeneğine tıklayarak kartımızın sensör değerlerini kontrol ediyoruz. Model uçağı havaya kaldırıp sağa-sola ve yukarı-aşağı oynattığınızda değerlerin değişiyor olması gerekir.
Şekil 7 - Sensör Ayar Menüsü
Sıra hangi model türünü seçeceğimize geldi.
Şekil 8 - Motor Kontrol Menüsü
► İlginizi Çekebilir : NASA Hava Trafik Kontrol Sistemi
"Load Motor Layout" seçeneğine giriyoruz. Burada iki adet quadcopter seçeneği mevcut. Bunlar quadcopter x mode ve quadcopter + mode. Kontrol kartımız gövde üzerinde nasıl duruyorsa ona uygun modu seçmeliyiz. Burada sadece quadcopter modu değil modelinize uygun diğer modlarıda seçebilirsiniz.
Ardından "Show Motor Layout" seçeneğine girerek motorumuzun dönüş yönüne bakıyoruz ve ona göre motor dönüş yönlerini ayarlıyoruz. Bu basamakları uygularken motorlara pervanelerin takılı olmadığından emin olmalıyız. Aksi bir durumda kaza kaçınılmaz olabilir.
Ardından "Show Motor Layout" seçeneğine girerek motorumuzun dönüş yönüne bakıyoruz ve ona göre motor dönüş yönlerini ayarlıyoruz. Bu basamakları uygularken motorlara pervanelerin takılı olmadığından emin olmalıyız. Aksi bir durumda kaza kaçınılmaz olabilir.
En son aşama olarak kartımıza kalibrasyon yapıyoruz. "MENU" den "ACC Calibration" seçeneğine giriyoruz. Model uçağımı düz bir zemine koyuyoruz. "Contınue" seçeneğine tıklayıp 4-5 saniye kadar bekliyoruz. "ACC X,Y,Z" eğerleri ekranda görünür. "Contınue" seçeneğine basıp "Calibration Succeeded" yazısını gördüğümüzde işlem bitmiş demektir. Diğer bağlantılarınızda sıkıntı yok ise artık kolayca uçabilirsiniz.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET