elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Binalarda Aydınlatma Otomasyon Sisteminin Önemi

Aydınlatma ihtiyaçlarının fonksiyonel gereksinimlerin de ötesine geçerek mimari algının artırılmasına hizmet etmesiyle birlikte çok daha geniş yelpazede aydınlatma ürünlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ek olarak aydınlatma, binalarda enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda çok önemli bir yere gelmiştir.



A- A+
20.01.2015 tarihli yazı 15507 kez okunmuştur.
EAE grubu, 40 yılı aşkın sektör tecrübesi, aydınlatma mühendisliği konusundaki deneyimleri ve müşteri ihtiyaçlarını ön planda tutarak, EAE Teknoloji A.Ş. bünyesinde geliştirmiş olduğu Simplex Aydınlatma Yönetim Sistemi ile, enerji tasarrufu ve işletme kolaylığını öne çıkartan çözümlerini kullanıcılar ile buluşturmaktadır.


 Aydınlatma Yönetim Sisteminin Temel Kazanımları
 
%40’a varan enerji tasarrufu
İşletme ömrü boyunca programlama esnekliği
Bakım kolaylığı
 


2011 yılında EAE Aydınlatma Yönetim Sisteminin kullanıldığı bir otomotiv tesisinde sağlanan enerji tasarrufunu gösteren grafiği görebilirsiniz.


Aydınlatma Yönetim Sistemi Seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar;
 
Marka Bağımlığından Kurtulun: Kullanılacak ürün ve yazılımların farklı marka ürün ve cihazlara uyumlu çalışabilmesi hayati önem taşımaktadır. Maalesef bu duruma dikkat edilmediğinde, uzun vadede özellikleri bakımından sınırlı ve marka bağımlı bir sistem ile yetinilmek zorundadır. Bu nedenle kullanılacak sistem seçimi sırasında uluslararası standartlara uygunluğuna dikkat edilmelidir.
 
Kullanıcı Dostu Arayüz: İşletmenin ihtiyaç duyduğu senaryoları hızlıca icra edebileceği, komplex yapılarda aydınlatmanın durumunu mimari görsel öğeler üzerinden kolayca takip edebileceği  sistemler tercih edilmelidir.
 

 
Kolay Programlanabilir Olması: Sürdürülebilir bir aydınlatma yönetim sistemi zaman içinde farklı çalışma senaryolarına ihtiyaç duymaktadır. Bu anlamda ihtiyaç duyulan değişiklikler, Süpervizör/Teknik servis hizmeti satın almadan, kullanıcının  kendi başına değiştirebileceği sistemleri tercih etmesi hem zaman hemde ekonomik olarak daha avantajlıdır.
 
Merkezi İzleme Sistemi Erişim Kolaylığı: Kurulması planlanan aydınlatma yönetim sisteminde merkezi izleme sistemine tek bir yerden erişmek yerine, işletmenin herhangi bir yerinden kolaylıkla erişilmesi ve birden fazla kullanıcıya hizmet verebilecek yazılım lisansları seçilmesi gerekmektedir.
 
 

 
 Aydınlatma Yönetim Sisteminin Öne Çıkan Özellikleri

Mimari Görsel  yazılımında izleme ve kontrol amaçlı görseller mimari CAD proje dosyasından okunarak otomatik olarak oluşturulur. Mimari görsel üzerinde “büyüt-küçült”, “sağa-sola kaydır” fonksiyonlarıyla gezinmek mümkündür.

Web Tabanlı bir kullanıcı arayüzüne sahiptir.  bir PC yazılımı değil web sunucusudur. Bu özelliği sayesinde PC, Mac, Android, IOS gibi farklı platformlar üzerinde internet tarayıcısı kullanarak sisteme erişebilirsiniz. Ayrıca bir mekanda aynı anda sınırsız sayıda kullanıcıya hizmet verebilir.


Konfigürasyon kolaylığı sayesinde, kullanıcı arayüzü üzerinden, değiştirilmek istenen parametreler, mimari görsel üzerinden, “Seç”, “Sürükle-Bırak” gibi yöntemlerle dakikalar içerisinde uygulanabilir.

 
Uluslararası Standartlar: Simplex sisteminde kullanılan tüm teknolojiler (KNX, DALI, WorldWideWeb, TCP/IP vs), açık standartlar ile tanımlanmıştır. Tüm dünyada milyonlarca cihaz üzerinde yer alan bu teknolojilerin kullanılmasıyla kolay genişleyebilen, markalar üstü ve geleceği garantili bir sistem yaratılmıştır.


KNX Ev Bina Bina Otomasyonu konusunda kabul görmüş bir Dünya standardıdır. (CENELEC 50090)  hakkında detaylı bilgi için tıklayınız

 


 
DALI (Digital Addressable Lighting Interafe) adreslenebilir aydınlatma kontrolünü ifade eder. IEC 62386 standardı çerçevesinde tanımlanmıştır.

 
DALI altyapısı ile her armatürü balast bazında gruplama/kumanda etmek mümkündür.
Aynı zamanda DALI armatürlerde ışık seviyesi ayarlanabilir.
Armatürler akıllı hale getirildiğinden Lamba arızaları merkezi sistemden izlenebilir.
Acil durum aydınlatma ünitelerine ait “batarya durumları” merkezi olarak izlenebilir raporlanabilir.
 
 
 




Zamanlama kontrolleri, haftanın günleri ve özel günlere duyarlı takvim üzerinden, dakikalar içerisinde ayarlanabilir.
 
 

Alarm ve uyarı modülü, Hata ve arızları (balast, lamba, dimmer, vb), mimari görselde farklı renk ve uyarılarla gösterilir. Bu uyarılar, kayıtlı kullanıcılara SMS ve e-mail olarak iletilebilir. Tüm alarm ve uyarılar kayıt altına alınır.
 

Kullanıcı Yetkilendirme, Sisteme kayıtlı kullanıcılar arasında “devreye alma”, “kontrol” ve “izleme” yetkilendirmeleri mevcuttur. Bu sayede farklı kullanıcılara farklı erişim seviyeleri tanımlanarak sistemin güvenliği sağlanmış olur.
 

Acil Durum Aydınlatma Yönetimi Pil durumu kontrolleri ve fonksiyonel testler, otomatik test takvimine bağlanarak hiçbir bakım personeline ihtiyaç duyulmaksızın yürütülür ve raporlanır.
 
 



Örnek Acil Durum Aydınlatma Armatürleri Test Raporu

 
Sistem Topolojisi
 




 



Kaynak:


Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar