elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

14 Yaşındayken Bir Füzyon Reaktörü Yaptım! - Nükleer Füzyon |
TED Hikayeleri

Taylor Wilson, dünyanın en genç nükleer bilim adamı olarak kabul ediliyor. 14 yaşında ailesinin garajında nükleer füzyon reaktörü yaptı. Nükleer füzyonun gelecekteki enerji ihtiyacımıza çözüm olacağına ve çocukların dünyayı değiştirebileceğine inanıyor. Tıpkı kendisi gibi!



A- A+
28.09.2013 tarihli yazı 22913 kez okunmuştur.
Nükleer füzyon reaktör yapımının 14 yaşındayken bitirmişti. Bu çalışmasına ise 12-13 yaşlarında başlamıştı. Rüya gibi geçen yılların ardından ABD başbakanı Obama ile tanışma fırsatını yakaladı ve güvenlik araştırmasını anlattı.


Taylor Wilson Kimdir?

Taylor Wilson, genç bir nükleer bilim adamı. İlgi alanlarına nükleer ve radyoaktif ile ilgili her şey desek pekte yanlış sayılmaz. Araştırma alanları Uygulamalı Nükleer Fizik ve Nükleer Tarihi içerir. Dünyadaki en genç nükleer füzyon oluşturan insanı olarak kabul ediliyor.

Nevada-Reno Üniversitesi onun bu deneyimlerini daha rahat yapması için laboratuvar verdi.


 
Taylor Wilson’un laboratuvarı
 
Mevcut detektörlerin yerini alacak binlerce doları maliyetindeki dedektörlerin hassasiyetinden daha iyi olan yeni bir detektör yaptı. Bu sayede konteynırların içinde nükleer malzeme algılayabilen bir detektör inşa etti. Bu detektörler Intel ‘in bilim fuarına katıldı ve 50bin dolar ödül kazandı. Yapmış olduğu bu detektörle nükleer teröre karşı olduğunu da göstermiş oldu. Ve tıbbi izotoplar üretecek bir sistem geliştirdi. Milyon dolarlık tesislere gerek olmadan küçük boyutta bu izotopları üretecek bir cihaz geliştirdi. Bu cihazıylada kanser için savaş açmış olup kanseri yenmek istiyor. Tüm bunları ise garajında yaptı.


 
Wilson Taylor, 1957 yılında New Mexico’da Albuquerque yakınlarına düşen bir hidrojen bombasının radyoaktif parçalarını detektörüyle ararken.
 
Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı (ISEF) bilim fuarlarına katıldı ve burada birçok ödül kazandı.

Wilson, cihazlarını daha fazla geliştirmek ve pazarlamak için bir şirket kurmayı planlıyor.

Füzyon Nedir?

Hafif radyoaktif atom çekirdeklerinin birleşerek daha ağır atom çekirdeklerini meydana getirmesi olayıdır. Füzyon tepkimesinde ortaya çıkan sıcaklık çok daha büyüktür. Füzyona en iyi örnek Hidrojen bombasıdır. Çok yüksek sıcaklıklarda (1 milyon ºC’ nin üstü) hidrojen çekirdekleri kaynaşarak, Helyum çekirdeklerini meydana getirir. Güneşte sürekli olarak füzyon tepkimeleri gerçekleşir ve açığa çıkan devasa boyuttaki enerji uzaya yayılır. Hidrojen bombasındaki çekirdek tepkimesinin gerçekleşmesi için atom bombası kullanılır.



İlginizi Çekebilir: Yüzen Nükleer Güç Santralleri
 
Füzyon ile fisyon karıştırılmaması gerekir. Fisyon ise kararlılığı az olan ağır çekirdeklerin bölünerek, daha kararlı çekirdeklere ayrışmasıdır. Atom bombası, bir fisyon tepkimesi örneğidir. Büyük bir çekirdeğe sahip olan Uranyum atomu, nötronlarla bombardıman edilir ve çekirdeği ikiye bölünür. Açığa çıkan nötronlar, diğer Uranyum çekirdeklerini de etkiler ve gittikçe hızlanan bir tepkimeler zinciri ortaya çıkar.

Füzyonda ortaya çıkan enerji fisyona göre çok daha büyüktür.


Wilson Taylor, TED sahnesinde hikayesini (kısa bir bölümünü) anlatıyor.

 


Wilson hikayesini daha detaylı bir şekilde anlatıyor.
( Türkçe altyazı seçeneği bulunmuyor.)
 
Kaynak: TED
 
Engin Gülgör Engin Gülgör Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar