16 Yaşındaki Türk Mucit Muzdan Biyoplastik Üretti
İstanbulda yaşayan 16 yaşındaki lise öğrencisi Elif Bilgin, geliştirdiği plastik ile 50 Bin Dolar ödül kazandı. Google Bilim Şenliklerinde Global 15 Finalist arasına giren Elif'in projesine ait detaylar haberimizin devamında.
02.08.2013 tarihli yazı 33581 kez okunmuştur.
İstanbulda yaşayan 16 yaşındaki lise öğrencisi Elif Bilgin, Muz kabuklarından Biyoplastik üretmeyi başardı.
Google Bilim Fuarında Global Finalistler arasında yer alan ve Türkiyeyi temsil eden Elif Bilgin'e oy verebilirsiniz.
2 yıl boyunca muz kabuğundan biyoplastik üretmek için uğraştığını söyleyen Bilgin, üretim için 12 farklı yöntem denediğini ancak 10 yöntemin başarısız olduğunu belirtti. Son iki denemesinde başarılı olan Elif, elektrik iletmeyen biyoplastik projesi ile 168 yıldır aylık yayın yapan Scientific American bilim dergisinin sponsoru olduğu 50 bin dolarlık "Science in Action" ödülünün sahibi oldu ve aynı zamanda bir yıllık mentorlük verildi.
Neden Muz Kabuğu
Plastiklere kıyasla çevreye zararı daha az olan ve kısa sürede yok olabilen biyoplastik maddesinin nasıl üretildiğini merak ettiğini söyleyen Bilgin, "Araştırdığımda patatesten yapıldığını öğrendim ve patatesin içerisindeki nişastanın önemli rol oynadığını farkettim.
Tükettiğimiz ve ihtiyacımız olan bir maddenin kullanılması yerine atık olan bir malzemeden yapılabilir mi diye araştırmaya başladım. İçinde nişasta ya da selüloz olan maddeleri araştırdım. Çünkü bunlar biyoplastiktiğin temel maddeleri. Muz kabuğunda çok yüksek miktarda nişasta ve selüloz bulunduğunu öğrendim" dedi.
Yaptığı projeyi tanıtmak ve geliştirmek için farklı yarışmalar aradığını söyleyen Elif, Google tarafından düzenlenen Google Bilim Fuarı 2013'ü bulduğunu belirtti. Google Bilim Fuarı 2013'de (Google Science Fair) büyük ilgi gören projesi ile Elif, önce aynı yaş grubundaki 30 kişi arasından seçildi. Daha sonra ise global 15 finalistten biri oldu.
Son aşamada büyük ödülün sahibi olacak proje 1-30 Ağustos tarihleri arasında halk oyu ile seçilecek. Finale kalan genç bilim severler, 23 Eylülde kutlamalar ve büyük ödül için Google'ın Kaliforniya'daki merkezinde toplanacak.
Büyük ödülü kazanan genç bilim insanı, 10 günlük Galapagos Adaları gezisinin yanı sıra LEGO, CERN veya Google’a ziyareti de içeren çeşitli ödüllerinde sahibi olacak. Final, 23 Eylül’de yarışmanın web sitesinden, Google+ sayfasından ve Youtube kanalından izlenebilecek.
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.