elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Maden Kazalarında Arama-Kurtarmayı Yerli Robot Yapacak

Dünya çağında her yıl yüzlerce kişinin canına mal olan maden kazaları, ülkemizde de yüksek oranlarda gerçekleşiyor. Bu kazalarda ölümlerin çoğu enkaz altına zamanında ulaşılamamasından kaynaklanıyor. Göçüklere anında müdahale için TÜBİTAK ve TKİ işbirliği ile mobil robot geliştirildi. Detaylar haberimizin devamında.



A- A+
16.08.2013 tarihli yazı 13402 kez okunmuştur.
Maden kazalarından sonra başlatılan arama kurtarma çalışmalarında, kazadan sonra göçük altındaki durumun bilinmemesi kaza ve kayıp riskini arttırıyor. Arama kurtarma ekipleri enkaz altındakileri kurtarmak için gaz ölçümü yapan cihazlarla göçük altına giriyor. Ancak ölçülen gaz seviyesi beklenenin üzerinde tehlikeli değerlere ulaştığında ekipler kedilerini tehlikenin ortasında buluyor.

TÜBİTAK ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurum (TKİ) iş birliği ile arama kurtarma çalışmalarında kazaları ve gaz zehirlenmelerini önlemek için önemli bir projeye imza atılıyor.  Kazalara anında ve güvenli şekilde müdahale edilebilmesi için TÜBİTAK tarafından uzaktan kontrolü mobil robot geliştirilidi.
 
 
 
İlginizi Çekebilir :  Akıncı-2 | Yerli İnsansı Robot

Ekim ayında kullanılmaya başlanacak olan mobil robot, kazadan hemen sonra göçük altına inecek. Üzerinde bulunan kamera ve gaz sensörleri ile göçükten topladığı verileri arama-kurtarma ekiplerine iletecek olan robot bu sayede ekiplerin güvenli ve programlı şekilde göçük altına ulaşmasını sağlayacak.

4 Bin Can Aldı

Türkiyede; göçük, grizu patlaması, gaz ve su zehirlenmesi, sel baskını gibi nedenlere bağlı gerçekleşen maden kazalarında 1941 yılından beri 4 bin can kaybı yaşandı. Ölümlerin bir kısmının kaza anında gerçekleşmesine karşın büyük çoğunluğu madendeki işçilere zamanında ulaşılamamasından kaynaklanıyor.


Kaynak

TÜBİTAK
 
Ozan Orkun Ozan Orkun Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.