elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2014’te Hayatımıza Giren 5 Biyonik Teknoloji

Birçok teknolojinin hayatımıza renk kattığı 2014 yılında, aslında en sevindirici gelişmeler biyonik teknolojiler alanında yaşandı. Bazı hislerini ve hareket kabiliyetlerini kazalar veya doğuştan gelen rahatsızlıklar sonucu kaybetmiş kişilerin, yaşamlarını kolaylaştırabilecek teknolojilerin gelişmesi bu alanda yüzleri güldürdü.



A- A+
30.12.2014 tarihli yazı 9634 kez okunmuştur.
2014 yılı teknoloji ile sosyal farkındalık buluşmasının yaşandığı bir yıl olarak geçti denilebilir. 2014 Dünya Kupası başlama vuruşunu felçli bir kişinin, zihin kontrollü dış iskeletiyle yapması robotik dış iskeletler üzerindeki çalışmaların hızlanmasını sağladı. Benzer bir şekilde Jason Barnes'in robot kol ile davul çalması, biyonik el ve biyonik kol alanında çalışmaları tetikledi. Gelin hep birlikte 2014 yılında hayatımıza giren bu biyonik teknolojilere göz atalım.



1) Lifehand

İtalyan ve İsviçreli mühendisler tarafından tasarlanan biyonik el, kullanıcının sinir ağına giriş yaparak beyin ile iletişim kurulmasını sağlıyor. El, temas ettiği yüzeyde algıladığı değerleri elektrik sinyallerine çevirdikten sonra beyine iletiyor. Böylelikle kullanıcıya dokunduğu yüzeyin sertlik-yumuşaklık, köşeli-oval gibi özelliklerini bildiriyor. 2014 yılında hayatımıza girmiş olan Lifehand’in geliştirme işlemlerinin tamamlanmasıyla dokunma hissini kaybetmiş kişilerin yaşamı kolaylaşacak gibi gözüküyor.



 

2) ReWalk

Felçli insanlarda yaşanan yürüme kaybına çözüm olarak üretilen ReWalk, kullanıcının iskeletine dışarıdan bağlanıyor. Bağlantı ile kalça, diz ve ayak bilekleri motorlu yapı sayesinde kişiye yürüme olanağı sağlıyor.



3) BIOM T2

Ayağını kaybeden kişilerin hayatını kolaylaştırabilecek birçok tasarım duymuştuk ancak BIOM’un ürettiği sistem daha da kolaylık sağlıyor. İçinde bulunurduğu yay sayesinde, aşağı ve yukarı itme sağlayan sistem, pilli ayak ve bilek bölümlerinden oluşuyor.





 

4) Luke Arm

Protez kol, bağlantı noktasındaki elektrotlar ve kullanıcının ayakkabısına entegre edilen bir joyistik ile hareket ediyor. Bu protezi farklı kılan ise aynı anda birden çok hareketi yapabilmesi.


 

5) Cyborg Beast

Biyonik teknolojilerde kullanımın yaygınlaşmasının önündeki en büyük engel şüphesiz maliyet faktörü. Açık kaynak topluluğu tarafından geliştirilen, 3B basılmış plastikten yapılan Cyborg Beast diğer biyonik ellere göre maliyeti daha düşük boyutlarda. Cyborg, bilek veya dirseğin mekanik hareketleri kontrol edilebiliyor.



Biyonik kol yardımıyla profosyonel olarak davul çalan Jason Barnes'i dinleyerek yazımızı sonlandırmak isteriz.
 



Kaynak:

►Popular Sicence
 
Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar