elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3D Yazıcı ile Kendi Parçalarını Yazdırabilen Uydu

Daha önce 3D yazıcıların uzay projelerinde kullanıldığı birçok projeyle karşılaşmıştık. Peki, uzayda kendisini 3D yazıcı ile yazdırabilen bir uydu fikri sizlere ne kadar mümkün geliyor? Gelin bu projeyi yakından inceleyelim.



A- A+
09.01.2021 tarihli yazı 8984 kez okunmuştur.
NASA, Archinaut One adlı küçük bir uzay aracının alçak dünya yörüngesindeki uzay aracı bileşenlerini üretme ve monte etme yeteneğini göstermek için Made In Space isimli şirket ile 73.7 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı. NASA ve Made In Space ortaklığı altında adı “Yörünge Üzerinde Servis, Montaj ve Üretim”( On-Orbit Servicing, Assembly and Manufacturing) olarak belirtilen proje,  kısaca Space OSAM-2 olarak anılıyor.
 
Archinaut One'ın, Yeni Zelanda'daki Rocket Lab Electron roketinden 2022 yılında fırlatılması planlanıyor. Uzay aracı, alçak dünya yörüngesine yerleştirildikten sonra  yapısında bulunan bir 3D yazıcı ve robotik manipülatör kollar yardımıyla her iki tarafından 32 fit (10 metre) uzayan iki panel yazdırabilecek. Öte yandan NASA, üretim ilerledikçe geleneksel güneş panellerinden 5 kat daha fazla güç üretme kapasitesine sahip güneş panelleri kullanılabileceğini belirtiyor.
 
 
Şekil 1: 32ft(10 metre) uzunluğundaki temsili paneller

►İlginizi çekebilir: NASA, İnsansı Robotu ile  Mars'ta Üs Oluşturacak
 
Archinaut One, dünyada yapılan birkaç önemli testi ise başarılı şekilde geçti. Örneğin; 2017'de 3D yazıcısı ile bir termal vakum odasınd,a uzay benzeri sıcaklık ve basunç koşulları altında birden fazla yapı üretildi. Yazdırılan ekipmanların ise beklenen basınç ve sıcaklık değerlerinde çalışabilecekleri de NASA’nın araştırma merkezinde yapılan çalışmalarda kanıtlandı. 2018 yılında ise Redondo Beach’teki Uzay Parkı tesisindeki simüle edilmiş bir uzay ortamında, montaj ve üretim yeteneklerini gerçekleştirmek için bir robotik kolun kullanıldığını gösteren ikinci bir termal vakum testi de tamamladı.
 
 
Şekil 2: Archinaut’un, Kaliforniya’nın Silikon Vadisi’ndeki NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’ndeki termal vakum odasında bulunan 3D yazıcısı
 

Peki Gelecekte Neler Olacak?

Made In Space temsilcileri bu teknolojinin ilerleyen dönemlerde, uzay gemisinin uyduların sabitlenmesi ve yükseltilmesinden, uzay teleskopları gibi devasa yapılar inşa etmeye kadar çok çeşitli ve değerli görevleri yerine getirmeye olanak sağlayacağını belirtiyor.


Şekil 3: Made In Space'in Archinaut uzay aracını 3 boyutlu yazdırma ve uzayda uydu reflektörlerini birleştirme konsepti.

►İlginizi çekebilir : Geçmişten Bugüne Uzay Kıyafetleri | 1. Bölüm
 
Bu gelişmelere ek olarak;
 
Haberleşme antenlerinin, büyük ölçekli uzay teleskoplarının ve diğer karmaşık yapıların uzak, uzay içi yapısının sağlanması,
Küçük uyduların, halihazırda daha büyük uydular için ayrılmış olan geniş yüzey alanlı güç sistemlerini ve reflektörleri konuşlandırmasını sağlamak,
Roketlerin koyduğu uzay aracı hacim sınırlarının ortadan kaldırılması,
Astronotlar tarafından halihazırda tamamlanmış bazı görevleri yerine getirerek, uzay yürüyüşü riskinden kaçınmak gibi teknolojilere de öncülük etmiş olacak.
 
Kaynak:  
Seeker.com,
NASA.gov,
Space.com

 
 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.