AC Motor Hız Kontrol Cihazlarında Güvenlik Fonksiyonları
(Safety Integrated)
Teknolojinin ilerlemesi ile beraber endüstride daha gelişmiş makineler üretilmeye başlandı. İnsan gücünü azaltan bu makineler, sağladığı faydaların yanı sıra çok ciddi riskleri de beraberinde getiriyor. Gerekli emniyet teknolojisi kullanılmayan makinelerde sonu ölümcül kazalarla sonuçlanabilen risklerle beraber üretim kaybını da sebep olmaktadır. Güvenlik, harici ekipmanlar kullanılarak sağlanabileceği gibi sistemde yer alan sürücülerde de bu sağlanabilir. Siemens Sinamics G120 serisi AC motor hız kontrol cihazlarında güvenlik fonksiyonları dâhili olarak bulunmaktadır.
04.02.2022 tarihli yazı 3551 kez okunmuştur.
Sinamics G120 serisi sürücü ailesinde yer alan fail-safe cihazlar, sahip oldukları dâhili güvenlik (safety) fonksiyonlarına göre karakterize edilebilirler. Endüstride kullanılan ekipman ve makinelerin bir çoğu CE işaretine sahiptir. CE işaretlenmesi ile üretici, ürettiği makine ve ürünün, CE direktifi gerekliliklerini karşıladığını garanti eder. CE işareti, üzerinde bulunduğu ürünün, insan, hayvan, bitki sağlığı ve güvenliği ile çevreye zarar vermeyeceğini garanti altına almaktadır.
Makine Emniyet Yönetmeliği'ne göre makine üzerindeki emniyetsiz durumları güvenli bir şekilde önlemek için koruyucu ekipmanların kullanılması zorunludur.
Makinelerdeki hız kontrol uygulamalarında Safety (güvenlik) fonksiyonlarına sahip olmayan hız kontrol cihazlarının kullanımı durumunda bu ekipmanların maliyeti ve kurulum karmaşıklığı artmaktadır. Sinamics G120/G120C serilerinde bulunan dâhili safety fonksiyonları sayesinde bu ek ekipmanların getirdiği maliyetten tasarruf edildiği gibi safety fonksiyonlarının çeşitliliği ve performansı artmaktadır.
►İlginizi Çekebilir: Siemens Sinumerik CNC Otomasyon Sistemleri
Temel Güvenlik (Safety) Fonksiyonlar:
Safe Torque Off (STO)
Bu fonksiyon sayesinde, sürücünün istenmeyen durumda start almasını engeller. Motor güvenli bir şekilde enerjisiz duruma getirilir.
Sürücüde bu fonksiyon olmazsa, tekrar start almanın engellenmesi için motor ile sürücünün elektriksel olarak ayrılması gerekir.
Safe Stop 1 (SS1)
Bu fonksiyon kullanılarak sürücü kontrollü bir şekilde motoru durdurur. Motor güvenli bir şekilde durduğunda dâhili röle çıkışları aktif hale gelerek çıkış verir. (örneğin; koruyucu kapılar açılır)
Motor istenen şekilde durmazsa ve sürücü hata verir ise röle çıkışları aktif olmaz. (örneğin; koruyucu kapılar kilitli pozisyonunda kalmaya devam eder.)
Safe Limited Speed (SLS)
Bu fonksiyon ile motor hızının belli seviyelerin altına veya üstüne çıkması engellenir, başka bir deyişle hız için sınırlama koyulur.
Ayrıca motor hızını izlemek için enkoder bilgisine ihtiyaç duyulmaz. Motor devrede olduğu sürece hız izlemesi devam eder.
Sinamics G120C/G120 Dahili Güvenlik Fonksiyonları Avantajları:
Klasik Çözüm:
Geleneksel sistemde hız kontrol devresi görünümü aşağıdaki gibidir. Klasik çözümde, güvenlik rölesine bağlı acil stop butonuna basıldığı zaman K1 ve K2 kontaktörü açar ve motoru enerjisiz bırakır. Ancak tek kontaktörün kontaklarının yapışması riski sebebiyle güvenli duruş için çift kontaktör kullanılır.
Bu durumda:
► İlave güvenlik rölesi ve kontaktörlerden gelen montaj ve kablolama, maliyeti yüksektir
► Hatanın nereden kaynaklandığı raporlanamaz.
► Cihaz enerjisiz iken mevcut durum hakkında veri alınamaz.
Safety Integrated ile Çözüm:
Dahili güvenlik fonksiyonlarına sahip Sinamics G120C/G120 serisi sürücülerde;
► Kategori 3 standardını sağlamak için çift kanal kontrol yapılır.
► Kontaklardan birinin yapışması ihtimaline karşı çift kapalı kontak ile bilgi alınır. Bu kontaklardan gelen bilgi iki fail safe dijital girişe girilerek iki adet prosesör ile denetlenir.
► Safety parametreleri bir prosesöre girilip diğerine kopyalanır. Safety parametreleri de bu sayede çift kanal olarak denetlenir.
► Eğer manyetik fren kontrolü aktif ise (motor holding brake) STO’nun aktif olması ile birlikte sürücü frene kapama komutu gönderir.
► Acil stop butonuna basıldığı zaman Sinamics G120 motora gönderdiği enerjiyi keser ve mevcut durum devam ettiği sürece motoru enerjilendirmez.
► Acil stop butonu direkt olarak cihazın dijital girişlerine bağlanır ve ek bir kurulum maliyeti gerektirmez.
► Güvenli işletim için oluşturulan parametreler şifre altına alınarak tam güvenlik sağlanır.
► Acil stop anında Sinamics G120 hala enerjili olduğundan sistemden veri alımı hala mümkündür.
Aykut TEKER
Siemens Hareket Kontrol Bölümü- Grup Yöneticisi
Elektrik Yüksek Müh. & Elektronik ve Haberleşme Müh.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET