Akıllı Bıçak Üretildi |
iKnife
Akıllı teknolojiler inovatif fikirler ile donatılarak yaşamı kolaylaştırmaya devam ediyor. Londra Kraliyet Üniversitesi araştırmacıları tarafından üretilen iKnife akıllı bıçak, ameliyat sırasında kesit alınan bölgenin tümörlü olup olmadığını birkaç dakikada tespit ediyor. Tıp teknolojileri alanına yeni bir soluk getiren bu bıçak cerrahların işini çok kolaylaştıracak gibi gözüküyor.
16.06.2014 tarihli yazı 9074 kez okunmuştur.
Telefonlar ile başlayan akıllı aletler serisine ameliyat bıçakları da eklendi. Londra Kraliyet Üniversitesi’nden Dr. Zoltan, ameliyat anında cerrahlara kolaylık sağlayabilmek için akıllı bıçak iKnife’ı tasarladı.
Aslında iKnife’ın temeli çok eskilere dayanıyor denilebilir. Kan kaybını en aza indirmek için ameliyat yapılacak bıçakların ısıtıldığına hepimiz aşinayızdır. Zoltan Takats ve ekibi akıllı bıçağı bu temele dayanarak üretmiş.
►İlginizi Çekebilir: Akıllı kapı Sistemleri
Akıllı bıçak iKnife, elektrik akımı ile ısınıyor ve vücutta kesilecek olan parça ile temas ettiği anda dokudaki sıvıyı hemen buharlaştırıyor. Buharlaşan doku sıvısı, buhar çekme makinesi ile bir kapta toplanıyor. Akıllı bıçak iKnife’a bağlı olan spektrometre isimli cihazda buhar halindeki doku sıvısında tümör olup olmadığını, sadece birkaç dakika içinde tespit ediyor.
►İlginizi Çekebilir: Akıllı Yüzük Smarty Ring
Tümör tespit işlemini yapmak geleneksel yöntemler ile yarım saatten fazla sürerken, iKnife bu işlemi sadece birkaç dakika içinde gerçekleştiriyor. Ameliyat sırasında saniyelerin bile ne kadar önemli olduğu düşünüldüğünde iKnife gerçekten büyük bir iş başarıyor.
Akıllı bıçak iKnife, laboratuvar ortamında 91 hasta doku örneğinde tümör tespiti testini, %100 başarı ile tamamladı. Şimdilik sadece kanser teşhisinde kullanılabilen bu bıçakların ilerleyen zamanlarda kesitteki bakteri çeşidi tespiti ve oksijen yoğunluğu tespitinde de kullanılabilmesi bekleniyor.
Kaynak:
►ScienceDaily
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.